Jump to content

СВОБОДАТА НА ЗЕМЯТА


Recommended Posts

СВОБОДАТА

СВОБОДАТА НА ЗЕМЯТА

Съвременните хора свободни ли са? Някой човек казва, че е свободен, но как? Той е свободен да ходи само в София от единия до другия й край. В друг град той не може да отиде. Друг някой е свободен да ходи и в други градове из България, дето иска, но вън от България не може да излезе. Той не може да отиде например в Америка, в Австралия, в Англия или където и да е другаде. Трети някой може да ходи в която държава пожелае, но пак не е свободен, не може да отиде до Месечината, Слънцето, до някоя звезда, например до голямата мечка, до Сириус или до друга някоя планета или звезда. Ако можете да ходите и по тия места, вие ще имате и в този случай една обикновена свобода, но какъв велик човек ще бъдете тогава, какви велики науки ще имате? (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 261, 230)

Да мисли, да чувства и да постъпва човек, както иска, както намери за добре, това не подразбира свобода. Свободата е разумен, съзнателен акт. От гледище на свободата, всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка трябва да имат определена граница, т.е. определена форма. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ, - изд.1942 г.София - 173)

Когато Бог чрез Истината ограничава нещата, т.е. когато един човек се ограничава, т.е, то е за да се подигне на по-висок чин, да му се даде свобода, а свободата всякога носи ограничение. Свобода без ограничение не съществува Ако вие разбирате свободата без граници, тогава нямаше да има нужда да се създава един космос. Всеки можеше да се движи в пространството, което е безгранично. Не, свободата, в пълната смисъл на думата подразбира ограничение. Следователно, всеки, който се ограничава, крие свободата в себе си. А сега някой казва: "Аз не искам да ме ограничават." Не, ще се ограничаваш. Туй е новото гледище... Значи, това което вие наричаме ограничение, то е един от великите признаци, че сте свободни; Щом съзнаваш ограничението си в едно отношение, това показва, че си свободен. В друго отношение, понеже в тебе изпъкват две мисли, за да разбереш, какво нещо е свободата. Следователно, ако се ограничаваш при злото, то е да разбереш какво нещо е доброто. Ограничението е необходимо, за да познаеш какво нещо е безграничното. Защо е потребно безграничното, за да разбереш граничното. Като разбереш безграничното, ще се яви и свободата. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 261, 262)

Ако вие не ограничите една река, как ще може да кара едно колело... Ако ме ограничат като една река и ме накарат да завъртам хиляда пъти едно колело, за да превърна тази своя енергия в светлина... Лошо ли е това ограничение? (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 261, 263)

Ние разбираме свободата в това, че условията ни са добри. Хубаво, но условията, които ние имаме сега, дават ли ни тази свобода? Следователно, още в този свят трябва да се внесе съзнателното ограничение. Нас сега ни организират, но как? Като онзи вол, на когото турят юлар, юзди, впрягат го и хайде с остена на нивата, ще го учат на изкуството на ограничението. Идва ден, човек като става сутрин, ще вземе остена, ще тръгне сам и ще си каже: "Знаеш ли какво нещо е свободата? Ти доброволно ще се ограничаваш, ще отидеш на нивата и сам ще се впрегнеш и разпрегнеш и ще работиш, колкото искаш, ще ореш, ще жънеш, ще копаеш, колкото искаш, но ще работиш, както трябва. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд. 2008 г. София - 261, 263)

Някой съвременни хора казват: "Ние искаме да бъдем свободни." Можете да бъдеще свободни, но щом някой ви залюби, той ви ограничава... и вярването е едно ограничение, и мисленето и любовта са едно ограничение. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 261, 263)

Но под думата „разширение", вие искате да сте свободни, да не сте ограничени. Вие не разбирате. Вие искате да се разширите, без да се ограничите. Вие не може да се разширите, докато не се ограничите. Като се ограничите, вие ще се разширите. Ако разбирате закона на ограничението, то е разширение. Ще излезете из ограничението на правата линия и ще влезете в ограничението на плоскостта. (СКРЪБ И РАДОСТ - беседа "Основни положения на живота" - изд.1999 г.)

Като говорим за ограниченията, имаме предвид разумния човек, който лесно се справя с тях. Той разбира смисъла и важността на нещата и знае кога трябва сам да се ограничава и кога - не. Запример, един разумен студент се нуждае от учебник и получава от баща си пари, колкото му трябват, за излишни работи няма. Отива да купи книгата, но вижда по магазините хубава баница. Очите, стомахът му силно желаят баницата. Ако си хапне баница, част от парите за учебника ще отиде. Като разумен, той веднага съобразява, че учебникът е по-необходим и доброволно ограничава желанието си да яде баница. Закон е: Първо посей житото, а после яж баница. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ, - изд.1942 г.София - 174)

Като говорим за ограниченията, добре е човек да се наблюдава, да види на какви външни и вътрешни ограничения се натъква. Когато мислите на човека имат земен характер, той навежда главата си повече надолу, към Земята. Колкото по-тежки стават мислите му, толкова повече натежнява главата. Тази е причината, дето понякога човек подпира главата си с ръце. Когато главата натежнее, това показва, че човек се движи в гъста материя. Направлението на човешката мисъл към центъра на Земята или към центъра на Слънцето дава свобода на човешките действия, или ги ограничава. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ, - изд.1942 г.София - 173)

Когато се намерите пред известно ограничение, стремете се да разберете, не само за себе си, своя личен живот, но и силите, които действат в самата Природа. За това се изисква непрестанна работа. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ, - изд.1942 г.София - 179)

Кажете на душата си: има един велик идеал за нас. Това е Божествената благост, Божествената Любов, Божествената Мъдрост и Божествената Истина. Благостта е Божественото величие. Тя носи за нас условия за разумен живот, да се разширим и да бъдем свободни. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 230)

Защо е необходима свободата? За да бъде човек носител на Божествената мисъл. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд.2008 г. София - 261, 263)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...