Jump to content

ВИДОВЕ СВОБОДА


Recommended Posts

ВИДОВЕ СВОБОДА

Стремете се да бъдете такива, каквито сте; да изявявате това, което първоначално е вложено във вас. Това е истинската свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание -130)

Съвременните хора не търсят още истинската свобода. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - изд.1947 г. София -187)

Свободата има три отношения към човека: отношение физическо, отношение умствено и отношение духовно или Божествено. И когато ние говорим за свобода, трябва да знаем за коя свобода говорим. Всички съвременни народи воюват за свобода. Това е чисто физическа, гражданска страна на свободата. Тази свобода не е идеал, не е смисъл, това е предговор на онази велика свобода, към която душата се стреми. Ако тази свобода е била действително истинска, то от памтивека човекът е воювал, един народ е освобождавал друг, мъже са освобождавали жени, жени са освобождавали мъже. Кой не е воювал, но въпреки това пак не е свободен. Туй е на физическия свят. Ако дойдем до умствения свят, и там всички се стремят към свобода, кой да има правилни възгледи . (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд."Фотинов" София - 44)

Сега всички вие имате известни възгледи, нали, т.е. вътрешно всинца се усещате, че не сте свободни. Да се определя: физическа свобода вие имате, защото, слава Богу, краката ви са прави, ръцете - здрави, очите -отворени. Физически несвободни, то значи краката ви да са свързани, ръцете счупени, очите затворени. Щом ръцете, краката са развързани, очите отворени, този човек физически е свободен. Следователно, от физическо гледище, има малцина хора, които не са свободни. Свободата сега е минала към умствения живот. Умствените хора не са свободни, но понеже умът е една присадка върху чувствата, вследствие на това и самите чувства на хората не са свободни (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд."Фотинов" София - 46)

Ако си богат, ако си силен, можеш да бъдеш свободен само физически . (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. "ФОТИНОВ" София - 56)

Има не само материална свобода. Има друго робство, по-тежко от материалното. Един човек може да работи в една фабрика, но той е свободен да мисли каквото иска. А има и умствено робство... Ти искаш да се изкажеш, но не можеш да изкажеш мисълта си. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - изд. 1922 г. София -166)

Човек трябва да бъде вътрешно свободен... Щом е вътрешно свободен, и като женен, и неженен, човек може да учи, да служи на своя идеал. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - изд.1939 г. София - 257)

В света има три вида свобода. Свободата е качество на мисълта, на чувствата и на постъпките. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 287)

Свободата има степени на прояви: свободен си физически, но не и духовно. Свободен си духовно, но нямаш Божествена светлина. Тази е причината, дето човек иска да се освободи от ограниченията. Обаче той трябва да разбира, докъде се простира физическата, духовната и Божествената свобода. (ДРЕХАТА НА ЖИВОТА - изд. 1950 г. София - 39)

По какво се отличава положителната и отрицателната свобода? В отрицателната свобода трябва да се откажеш да даваш, а в положителната - трябва да се откажеш да взимаш. Това значи, в злото да се откажеш да даваш, в доброто ще се откажеш да взимаш. Рече ли човек в положителната свобода да не дава, а в отрицателната да дава, той върши престъпление. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 227)

Свободата е качество на мисълта, на чувствата и постъпките. Щом излезеш от рамките на тази вътрешна

свобода, отвън вече не си свободен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - изд. 1999 г. София - 287)

Във вашите къщи има много наематели... Това значи, че ако низшите, тъмни духове имат власт над теб и те завладяват и управляват, ти не си свободен. Вътрешна свобода значи те да нямат власт над теб. Някой казва, че е свободен, цяло животно има вътре в него и мисли, че е свободен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - изд. 1999 г. София - 287)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...