Jump to content

СВОБОДАТА И ДУХЪТ


Recommended Posts

СВОБОДАТА И ДУХЪТ

Душата на човека се стреми към свобода, но за да я постигне, на помощ трябва да й дойде духът, със своята сила. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - старо издание София - 285)

Когато кажем „духът на човека", подразбираме най-висшето нещо - свободата. „Дето е Духът - казва Господ, - там е свободата. " Значи веднъж сме придобили сила, придобили сме Духът, тогава можем да бъдем свободни. А то значи да дойде Бог да живее вътре у нас, да се прояви и да слушаме Неговите съвети. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд."Фотинов" София - 56)

Само когато Бог дойде да живее у вас, когато вие имате сила, имате Божествен Дух и се ръководите по тези правила, само тогава всички вие ще бъдете свободни, ще живеете по Любов, ще живеете по разум, ще бъдете познати на Бога. Вие искате да бъдете свободни. За пример, имате дъщеря, до известно време я гладите, мажете, насам-нататък, тя е свободна. Но по едно време, към 19-20-годишната си възраст, тя иска да бяга, казва: „Искам да напусна този дом". Тя не е свободна. Значи вие я родихте, но тя не иска да живее при вас. Какво иска? „Искам да живея в света." Не, не иска да живее в света, но търси някого. Един ден дойде някой, вашата дъщеря стане свободна, весела, тя мисли, че този ще й донесе свободата. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд."Фотинов" София - 57)

В дълбочина работи човешкият дух... Духът започва да работи за онази велика Мъдрост, която е необходима, за да схванем смисъла на живота. След това Той започва да приготовлява условията за свободата, която е висшето, към което се стремим. Всички се стремим към какво? Да се освободим от ония ограничения, които светът ни налага. (СИЛА И ЖИВОТ - VII серия - 12 беседа – „Моята заповед“ - 15)

Истинската свобода иде от вътре, сам се съди човек, сам се ограничава, това е то свобода на духа. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ III том - изд. 1994 г. София - 110)

Човек трябва да прави само онова, което излиза отвътре, по свобода на духа, по вътрешно разположение на ума и сърцето. Само по този начин той ще се чувствува с душа свободна от всякакви ограничения и външни влияния. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - изд.1934 г. София -- 120)

Духът е бащата в света, който носи истинската свобода. (ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА - изд. АЛФА-ДАР 2002 г. - 212)

Ние ще отворим умовете си, ще отворим сърцата си, ще отворим душите си, ще отворим духовете си за великото, за възвишеното. Тогава ще дойде Божественият Дух, който ще донесе свобода на човечеството. - Кога ще стане това? В онзи тържествен ден, когато и най-малките тайни на живота ще се разрешат. Тогава ще се наречете хора на великата нова култура, която се готви. В тази култура смърт няма да има, тя ще изчезне. Тогава ние ще бъдем свободни, както са свободни онези наши напреднали братя, наречени ангели, архангели, херувими, серафими... Днес тия велики братя правят усилия да ви покажат пътя, за да добиете тази свобода, която те имат. Щом добиете тази свобода, вие ще я дадете на ония по-малки ваши братя, които я очакват. (СИЛА И ЖИВОТ VII серия - 15 беседа – „Който иска славата“ - 26)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...