Jump to content

КОЙ Е СВОБОДЕН


Recommended Posts

КОЙ Е СВОБОДЕН

Всичко живо иска да бъде обичано, да живее свободно и да се радва на благата, които Природата дава. (СИЛА И ЖИВОТ II том, изд.Бяло Братство, София, 2006 - 462)

Който разбира този свят, тия закони и сили, той ще бъде свободен. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд.1933 г. Пловдив - 106)

Докато човек не доведе своя ум, своето сърце и своята воля в равновесие, в съгласие с Истината, той не може да боде свободен. Щом постигне това, той ще влезе във връзка с Божествения свят. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 108)

Кои донасят свободата? Войниците ли, които се бият на бойното поле? Хиляди и милиони хора са измрели, без да са донесли свободата. Ще кажете, че все са допринесли нещо. Допринесли са нещо, но къде е свободата? Само умрелите са се освободили, но живите не са свободни... Питам: Кой човек е свободен? Затворникът свободен ли е? Докато си на Земята, ти си затворен, следователно ограничен, роб на условията. Щом напуснеш Земята ставаш свободен. Вън от земния живот ти си свободен човек. В земния живот ти си роб. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - изд.1947 г. София - 187)

Ако погледнете на човека с окото на ясновидеца, той представлява следната картина: в средата е човекът, а от него излизат много нишки, които го държат вързан. Тези нишки са като лъчите на слънцето. Докато е свързан с тези нишки, човек постоянно се усеща спънат, иска да мисли, иска да чувствува, не може; иска свободно да прояви волята си, пак не може. Иска да къса тия връзки, не може -не знае законите как да ги къса. Ще се молите, ще правите усилия, ще късате внимателно нишка след нишка, докато един ден се почувствате човек със свободна мисъл, със свободни чувства и свободни действия . (ДОБРИ НАВИЦИ - изд.1936 г. София - 150)

Който служи на хората, той не е свободен човек. Комуто хората служат, и той не е свободен . (НАШЕТО МЯСТО - изд. 1932 г. София - 159)

Всеки се е надигнал и мисли, че е свободен. Човек, който не почита хората, не е свободен; човек, който не люби хората, не е свободен; човек, който не може да прави добро, не е свободен; човек, който не използва условията, не е свободен. Днес всички хора работят насилствено - това не е свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд.1946 г.София - 48)

В Божествения свят има поляризиране: от една страна има ад, с духове, които са свободни да правят престъпления. И от друга страна: раят със същества, които са свободни да правят добро. (ЗАПАЛЕНАТА СВЕЩ - беседа „Съработници на Бога“- изд.1999 г София)

"Ама самотен съм." Докато си самотен, ти си свободен . (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - изд. 1939 г. София -257)

Свободният човек се подчинява на природните закони. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г.- 119)

Съвременните хора се намират под влиянието на своите страсти, пороци, заблуждения, криви мисли и считат, че са свободни. Не, огън е това. Докато не мине през този огън и не се пречисти, човек не може да бъде свободен. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г.- 20)

Когато тялото на човека е здраво и силно, отвън нищо не може да го засегне: в престъпнически халат да го облекат, и букаи на краката да му турят, той пак ще си остане свободен, напълно неограничен. Здравето си остава здраве; силата си остава сила; чистотата си остава чистота. Никой не може да ограничи свободата. Никой не може да я засегне. С други думи казано: ако в живота си човек не употреби насилие, ако в сърцето си не употребява лъжа и ако в ума си не внася зло, той е свободен, никой не може да го ограничи. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - изд.1932 г. София - 37)

Свободен е оня, който има отличен ум, отлично сърце, отлична воля, отлична душа и отличен дух. Свободата е резултат на усилена работа върху себе си . (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - изд.1947 г. София -135)

Само съвършеният е свободен. (ИЗВОРЪТ НА ДОБРОТО - изд-1992 г. Варна -51)

Когато живее в пълна хармония с окръжаващата среда, човек е напълно свободен . (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И НА ТОПЛИНАТА - изд.1937 г. София - 181)

Плътта заробва, а духът освобождава; ако си поробен, ти си в плътта; ако си свободен, ти си в духа. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд. 1948 г. София - 93)

Човек трябва да бъде вътрешно свободен... Щом е вътрешно свободен, и като женен, и неженен, човек може да учи, да служи на своя идеал. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - изд.1939 г.София - 258)

Свобода има само в Любовта; свобода има само в Мъдростта и знанието; свобода има само в Истината. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - изд.1934 г.София - 33)

Които искат да живеят братски, не трябва да са наблизо, между единия и другия да оставят разстояние. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 289)

За да живеят хората добре, трябва да живеят на известно разстояние един от друг. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 289)

Хората са проникнати един в друг, вследствие на което никой човек не е свободен... Защо хората се проникват едни други? Защото срещат на пътя си препятствия. Като се проникнат взаимно, те търсят път за освобождение от препятствията. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - изд.1936 г.София - 106)

Като дойде мир в теб, ти си вътрешно свободен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 289)

Чисто сърце, светъл ум, обширна, необятна душа и мощен дух - това е веригата, с която можете да вържете злото и да бъдете свободни. Аз искам вие да бъдете абсолютно свободни, т.е. свободни в своите възгледи, в своите вярвания, чувства, мисли и действия. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - изд.1937 г. - 41)

Човек е свободен само тогава, когато е фактор. Щом не е фактор на нещо, той не е свободен . (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София -112)

Кой човек може да се радва истински? Свободният. Само свободният по ум, по дух и по сърце може да се радва. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд.2006 г. София - 374)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...