Jump to content

ПРИДОБИВАНЕ НА СВОБОДА


Recommended Posts

ПРИДОБИВАНЕ НА СВОБОДА

Сега на всички предстои да решите един от най-важните въпроси: To be, or not to be, да съм или да не съм роб или да съм свободен. Това значи да служим на необходимостта или на свободата. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд.1936 г. София – 151, „Бяла и черна светлина“)

Мислете върху изворите... на свободата. (ЦЕННИ МИСЛИ ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ II - изд.1998 г. София)

Ние, съвременните хора, очакваме свободата си откъде? От роденото от смъртта очакваме свобода. Смешни сме ние! От онзи парализирания човек очакваме своята свобода! Не, единственото същество, което е свободно, това е Бог. И когато казваме: „Истината ще ни направи свободни", то значи, че само висшето, разумното в света е, което ще ни направи свободни . (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд."Фотинов" София - 49)

Виделината има за цел тъкмо това - да ни направи свободни . (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 342)

Ако Христос дойде да се пожертва, Той вървеше по пътя на освобождението, търсеше свободата. Тя е път към Великото Малко. Той каза: "Отец ми е по-голям от мене." Любовта е по-голяма от Него. Христос се смалява и казва: "Син човечески не дойде да му служат, но да послужи." Той върви по пътя на смаляването. Вие, ако не станете малки, свободата не можете да намерите, и ако не станете големи, Любовта не можете да намерите. (МИЛОСЪРДИЕ, СМИРЕНИЕ И МОЛИТВА - изд. Алфа Дар София - 137)

Вие искате да бъдете свободни, но друг да ви освободи. Това е стара философия. И досега още мислят, че Христос ще дойде на Земята, да освободи хората. Ако трябваше да ги освободи, Той щеше да направи това още преди 2000 години. Сега е почнало друго освобождение - вътрешно. (ТРИТЕ ПОСОКИ - изд.1948 г. София - 115)

Едно трябва да се знае: Ако хората очакват свобода от себе си, няма да я постигната. Ако очакват свободата си от Бога, от разумния свят, ще я постигнат. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - изд.1947 г. София - 144)

Само Бог знае какво нещо е Истината и дава свобода на всички същества. Свободата иде от Истината - от Бога. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд.1946 г. София - 219)

Първото условие за придобиване на свободата е Любовта. Който не е приел любовта в себе си, той не може да бъде свободен. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА -старо издание, София - 286)

Човек трябва да търси Любовта, Мъдростта и Истината, които са носители на живот, знание и свобода. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - изд.1998 г. София - 7)

Доброто прави човека свободен в отношенията си с хората, а същевременно му дава разположение за работа. (БОЖИЯТ ГЛАС - 282)

Евангелието учи човека как може да се избави от греха и да придобие свобода. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 248)

Когато човек прави някакъв избор, всички Разумни същества се оттеглят настрана и оттам го наблюдават. Тогава той е свободен да направи избора си за доброто или за злото. Ето защо човек всякога сам носи последствията за своя избор. Разумните същества работят върху него, поучават го, съветват го, докато той още не е пристъпил към избора. Пристъпи ли към избора, те го оставят свободен, сам да решава. Значи, при действията си за добро или за зло, ние сме сами. Божественият закон предоставя на човека да действа свободно и в доброто, и в злото. И за едното, и за другото той сам носи последствията си. Всяка негова постъпка се отразява върху съзнанието му. Лошите постъпки предизвикват наслоявания върху мозъка, вследствие на което става помрачаване на съзнанието, губене на памет, намаляване на способностите. За да бъде изборът ви всякога правилен, вие трябва да работите върху съзнанието си, всеки ден да го разширявате по малко. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА – Алфа Дар - изд.2003 - 71)

Свободата не е нещо, което може да се купи. Тя се придобива. Тя е резултат на усилена работа върху себе си . (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - изд.1947 г. София - 135)

Като правиш добро, ти си свободен. Докато правиш избор между доброто и злото, ти си свободен, но като направиш зло, не си вече свободен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША I том - изд. 1999 г. София - 289)

Хората искат да извоюват свободата си, да бъдат свободни. Няма какво да извоюват свободата си. Свободата, към която се стремят, ни е дадена. Те трябва само да я възстановят. Свободата зависи от ума, сърцето и волята на човека. Ако има просветен ум, благородно сърце и търпелива, издръжлива воля, човек има всичко в света. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - изд.1938 г. София - 34)

Да срещнеш десетина души на свободата, разбирам: научил си нещо от тях. Но какво си научил от десетина души, които само са те ограничавали? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд.1946 г. - 298)

Предназначението на сърцето е изучаване на реалното, а предназначението на ума - изучаване на идеалното. Това е смисълът на живота. От правилното изучаване на реалното и идеалното зависи придобиването на свободата. Свободата пък води към Истината. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - старо издание -116)

Най-голямата свобода се добива чрез Истината. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд.1939 г. София -13)

На северния полюс трябва да идеш, за да си свободен. Всякога когато придобиваш известна свобода, то е на северния полюс. (двете БОЖЕСТВЕНИ ПОСЕЩЕНИЯ - бес. "Двата полюса" - изд.1999 г. София)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...