Jump to content

​ИЗГУБВАНЕ НА СВОБОДАТА


Recommended Posts

​ИЗГУБВАНЕ НА СВОБОДАТА

Ти в момента, когато направиш най-малката погрешка, ти изгубваш всичката своя свобода. При най-малката погрешка, ти си изгубил свободата си, не изведнъж, но ти си изгубил - пътят на свободата е затворен. (ТРИТЕ РОДОЛОВИЯ - изд-1945 г. София - 90)

Ти можеш да бъдеш свободен, но аз съм войник, ние сме под команда. Като бият барабана, каквото ти заповядат, това ще правиш. Ако ти си войник, ти можеш ли да бъдеш свободен? Физически не можеш да бъдеш свободен, но в какво отношение можеш да бъдеш свободен? Умствено. Ако човек изгуби съвършено своята свобода в трите свята: в Божествения свят, в ангелския свят и в човешкия свят, или казано другояче - ако изгуби своята мисъл, своите чувства и своята воля, тогава какво ще стане? Човек ще изгуби своето съзнание непременно. (ЖИВОТ И РАДОСТ. - 20.02.1931 г.)

Като остарее човек загубва свободата си. Не е страшно, когато краката на човека не държат и стават причина да залита на една или друга страна. Страшно е обаче, когато човек изгуби умствената си свобода и започне да залита. Няма по-страшно от това - да изгуби човек свободата на мисълта си и да се поддава на чужда мисъл. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд.1940 г. София - 20)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...