Jump to content

12. Какво е Всемирното Бяло Братство


Recommended Posts

12. КАКВО Е ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО

Христов, обаче не обичаше другите да разбират вътрешното му състояние, затова се овладя и запита работника, но вече със съвсем кротък глас:

- Какво представлява това „Всемирно Бяло Братство”?*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 760-772.]

И в същото време се сети да провери наистина ли работникът е така смел, затова не дочака отговора му:

- Ти си много устат! Като те уволня, кой ще храни семейството ти? Защо се излагаш на излишни страдания? В Европа, особено в Америка ги има с хиляди - бели, черни, какви ли не!

- Не господин началник, това не е въпрос на интерес - това е смисълът на живота ми!

- А-а-а, ти си бил цял дървен философ - покрит въглен! До сега не съм те познавал! Но запомни, че ти и жена ти ще дойдете да ме молите, за да те върна на работа!

- Не! - каза работникът. - Ние на хора не се молим! Ние се молим само на Бога!*

[*Виж „Изгревът”, т. 5, с. 513-517- писмо до архимандрит Ефтимий.]

- Не се молите ли? - крясна началникът. - Ще се молите, ще се молите, ръце и крака ще целувате! Такива аз съм ги виждал много, но на мене такива не ми минават! Всички от фабриката знаете, че аз съм атеист, материалист, не вярвам в никакви богове!

Уволнявам те и нито твоя Бог, нито тарторът на дяволите вече може да те върне на работа!

Не виждаш ли колко голяма е безработицата? Всеки ден идват във фабриката по 50 души да търсят работа. Ти и всички хора, можете прекрасно да минете без богове и религия! Всички религии са заблуждения! Чудно нещо, защо ми се навирате в очите все такива? Идете на работа при вашия Бог. Във фабриката има протестанти, съботяни и ти - един дъновист. Още сега ще ви измета! Не мога да ви понасям! Всички сте фанатици, философи! Съботянинът не искал да работи в събота... протестантинът искал това, католикът искал онова! Аз си нямам друга работа, та с вашите капризи ще се занимавам! Веднага с една заповед ще ви уволня всички! -Дигна телефонната слушалка:

- Веднага ми изпратете машинописец!

Работникът през това време се молеше със затворени очи, и щом началникът му млъкна, отвори очите си и заговори пак смело, безстрашно и някак екзалтирано, с особено вдъхновение:

- Господин началник, Вие говорите както говорят всички хора, без да знаете защо така говорите. Причината да говорите по този начин, е в миналото Ви.

- Нищо не разбирам, моето безбожие няма нищо общо с моето минало. Но какво искате да кажете Вие - прекъсна го началникът, но работникът продължаваше, като че ли нищо не му бе казано:

- Някога Савел връзваше християните и ги предаваше на измъчване, но на път за Дамаск като срещна Христа, става Павел - Христов ученик и апостол.

- Ти говориш направо като луд - несвързано, но днес като изхвръкнеш от фабриката знаеш ли кого ще срещнеш? Аз ще ти кажа: мизерията, глада и техните побратими - болестите! Тогава ще се увериш, че твоят Бог не може да ти помогне. Все пак, можеш ли нещо да ми кажеш за тази секта? Донеси ми нещо писано.

- Преди всичко Всемирното Бяло Братство не е секта, нито религия, започна работникът. То е Учение как да се живее правилно според Божествените закони - велика наука за душата, изкуство да бъдем щастливи при най-лошите условия на живота!

- Глупости, глупости, глупости! Кажи ми нещо конкретно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...