Jump to content

18. Доставчикът на гешефтите


Recommended Posts

18. ДОСТАВЧИКЪТ НА ГЕШЕФТИТЕ

Христов веднага се намуси както винаги, когато приемаше доставчици!

В кабинета му влезе смело възпълен господин, на около 50 години. На него не му направи никакво впечатление нито скъпия килим, нито картините, а още по-малко - портретите. Той беше съсредоточен, цялото му внимание беше погълнато от мисълта за това, за което идваше. Още с появата му в кабинета, всичко в него говореше, викаше, крещеше: „До сега всичките ми начинания винаги са успявали, и това ще успее!” Той беше уверен, сигурен в успеха си.

Въпреки, че беше облечен най-изискано по европейски и прояви похват на възпитан човек, не закъсня тук-таме да покаже и Ганьовската си същност.

- Добър ден, господин полковник! - Започна той тържествено, като повиши Христов с един чин. Това бе изпитан, но вече изтъркан маниер на ласкателство!

Посетителят подаде бялата си, тлъста и мека ръка. Христов погледна левия си пагон. Доставчикът завика високо: „Грешка, грешка господин подполковник, за мене грешка, а за Вас истина. Аз имам положителни сведения, че много скоро ще бъдете наистина полковник! Нали сега идвам от началството Ви - военния министър...” Христов си помисли: „Ще ме произведат да освободя длъжността, за да правят свободно гешефтите си - стара практика.”

[Виж „Изгревът”, т. 21, с. 42-115 - статии от вестник „Ратник на свободата” от 1924 г.]

Доставчикът продължаваше: „Не е изключено и нещо повече да стане, това пък от другаде научих. Разбира се, всичко зависи само от Вас! Знаете ли, че аз съм кадемлия човек? - Където вляза, правя път на щастието и изобилието - хората стават богати, повишават ги, успяват между нежния свят! Впрочем, това на Вас не Ви липсва!” - Христов остана намусен, макар да свърши предговора. През това време той зарови из чекмеджето на бюрото си, откъдето извади една папка. Прелисти я и каза делово:

- Срокът на доставката е утре. Със заповед ще назнача комисия, която да почне приемането. Имате ли нещо да възразите и допълните?

- Чакайте, чакайте, господин полковник! Вярвайте ми, през моята двадесет и пет годишна практика на доставчик, за първи път виждам толкова делови човек! Пардон, щях да излъжа! Знаете нали, че аз не лъжа? Имах сделка с един англичанин, той беше също така делови както сте и Вие. Макар и полковник, Вие сте твърде млад. Не бързайте, скоро ще се уморите. Днес ще се уморите, утре ще се уморите и ще видите как ще остареете незабелязано рано! Няма смисъл да се бърза, държавните работи нямат край и свършване!...”

Началникът мълчеше и разглеждаше документите в папката. Това безразличие леко смути доставчика, затова и той се опита да заговори делово:

- Вчера се завърнах от Германия. Бях по Вашата и други доставки.

След това млъкна, поогледа се, уж да не чуе някой и с тих поверителен глас продължи: „Това, което ще Ви кажа, само аз и военния министър го знаем. Влязох във връзка с мои хора във Франция - ще доставят оръжие на българската армия. Сакън, да не чуят репарационните комисии! По Вашата сделка говорих и с министъра на войната. Той ме задържа, насмалко щях да закъснея за срещата с Вас!...”

Христов продължаваше да мълчи и му даваше да разбере, че го изчаква да се изкаже, за да пристъпят към истинската работа - доставката. Това беше нов удар за доставчика. И той си помисли: „Фатален ден, но пак ще опитам!...” - И започна отново:

- Господин полковник, да знаете само как хлътнах с Вашата сделка! Всичко, което съм спечелил до сега, ще го изгубя. Вашата доставка просто ме опропасти! Вярвайте ми, че ще стигна до просешка тояга.

Млъкна и зачака подполковникът да започне да го увещава, утешава: „Така му е реда, че все нещо може да се направи да не фалира, ако не спечели, поне да не изгуби или малко да загуби...” Но уви, отново срещна суровото, строго и безчувствено лице на Христов!

Но и доставчикът беше достоен партньор, не се отчайваше. Започна нов рунд след загубените вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...