Jump to content

26. Как една идея може да промени съзнанието на човека


Recommended Posts

26. КАК ЕДНА ИДЕЯ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА

Хората в някой отношения са като рибите. Светът за тях е примамка, подобна на стръвта на въдицата, която те апетитно поглъщат още от първия ден на раждането си. По този начин светът става съдържание на тяхното съзнание, променя ги по съответен начин, и нищо вече не е в състояние да ги освободи от това, което са приели. Оковите, с които е бил прикован Прометей на скалата, приличат на гнили въжета в сравнение с тези неосезаеми, но по-реално съществуващи окови на съзнанието, идващи от неговите възприятия на външния свят. От всички окови човек може да се освободи, но от това, което е станало съдържание на съзнанието му -никога.

Подполковникът „се хвана на въдицата” - погълна в себе си Дънов и Учението Му, яде от плътта Му, пи от кръвта Му - идеите и Словото Му и сам се окова в тези невидими окови!

Въпреки това, обаче за него беше щастие, че се хвана за Учителевата въдица, защото щеше да бъде изтеглен в един по-добър, по-съвършен свят от този, в който той бе до тогава!

А какво е положението на рибата, хваната от обикновен рибар? Тя ще влезе в света на тенджерата с кипяща вода или в тигана с вряло масло, и от там ще се озове в ада.

Този офицер, който мислеше, че всичко знае и може, който даваше съвети на хората и мислеше, че оправя живота на хората... а тъкмо той не знаеше, че всеки който не иска да възприеме една идея или Учение, не трябва нито да я приема, нито да я отхвърля, още по-малко да я критикува, да се бори с нея. Изобщо не трябва да се занимава с нея, защото, каквато и връзка да направи с тази идея, без да иска той вече я вкарва в себе си, прави я съдържание на съзнанието си!

Съзнанието му се променя по съответния начин, то вече не е това, което е било до приемането на идеята. Идеята в съзнанието му пуща корени, започва да расте, докато един прекрасен ден го завладява, става негова доминираща идея - негова съдба.

Но подполковникът не беше първият и единствен „учен”, „критик” и „многознаещ”, който правеше тази фатална грешка. Много преди него, прабаща му Адам пръв направи тази грешка и даде линия, посока на своите бъдещи поколения. Хората от тогава до сега, все повтарят неговата грешка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...