Jump to content

28. Изопачение на идеала


Recommended Posts

28. ИЗОПАЧЕНИЕ НА ИДЕАЛА

Но да се върнем на нашата идея за критиката.

Някога в България се основаваха много въздържателни дружества, които поведоха отчаяна борба с алкохолизма. Впоследствие, всички членове на тези дружества и главно най-активните им функционери, пропиха и пропушиха.

Същото се случи и с вегетарианците - толстоисти - повечето от тях проядоха месо. А сам Толстой, който беше против противене на злото, уби с тояга един вълк. Той също много писа и се бори против частната собственост, крепостничеството и считаше, че земята трябва да принадлежи на тези, които я обработват. Въпреки това, обаче, той остана през целия си живот крупен земевладелец и притежател на крепостни селяни. Толстой не освободи своите селяни, и не им раздаде земята си.

Той най-добре знаеше кое е Божествено, но постъпваше по животински, по животинския закон - правото на по-силния. Толстой дори направи нещо по-лошо от другите собственици на земя и селяни-той излъга, прехвърли на своите наследници земята и селяните преди да умре. Така големият писател и борец за освобождение на селяните, не притежаваше нито своя земя, нито свои селяни. Разбира се, селяните му останаха крепостни, а земята принадлежеше на тези, които не я обработваха. Може би тази беше една от причините, поради които той толкова много страда и остана разпънат през целия си живот между Божественото начало и животинското в себе си.

Както подполковникът, членовете на въздържателните и вегетарианските дружества, така и толстоистите, а също и всички хора по света без изключение, които критикуват другите, независимо дали са прави или не и с каква цел правят това, попадат под ударите на този безпощаден и неумолим закон на човешкото съзнание.

За съществуването на този закон много хора не знаят, други не му вярват, трети го признават, но не знаят как да се изолират и предпазят. Тук изтъкваме само отрицателното му действие, но той има и положително. Има безброй и най-разнообразни форми и нюанси с още по-различни съдържания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...