Jump to content

30. Двата вида учители


Recommended Posts

30. ДВАТА ВИДА УЧИТЕЛИ

Интересно беше, че както Димитров така и Дънов, претендираха да са учители на българския народ.

Когато през 1947 г. излезе от печат книгата „Учителят”* на Боян Боев - ученик на Петър Дънов, Димитров тогава беше министър-председател на България.

[*Как бе издадена книгата „Учителят” и реакцията на Георги Димитров - виж в „Изгревът”, т. 31, с. 166-167: т. 3, с. 208-209; т. 4, с. 512-515.]

Научавайки се за книгата, той ударил с юмрук върху бюрото си и се скарал на подчинените си: „Аз съм учител на българския народ! Защо сте разрешили да се печата тази книга?” - Истина е, че и двамата са учители на българския народ. Само, че Димитров е учител на каиновците от българския народ, а Дънов - на авеловците.

Тези двама съседи и техните последователи, влизаха в най-разнообразни отношения през различните времена.

През тежките години на Комунистическата партия в България, Димитров на много пъти преминаваше през комшулука или направо през тавана при Петър Дънов, за да се скрие от полицията.

И сестра му Елена, като нелегална е спасявана от сестра Василка от Бялото Братство.

В навечерието на 9 септември 1944 г., племенникът на Георги Димитров - Любен Баръмов, като партизанин бе заловен и изпратен в затвора.

Майка му, другата сестра на Димитров - госпожа Баръмова, помоли тайния съветник на цар Борис III - дъновиста Лулчев да го освободи. Той направи това. Любчо бе освободен. Отива в село Мърчаево, където бе евакуиран Лулчев, и на мегдана го прегръща и целува, благодари му!

Обаче идва 9 септември 1944 г. Лулчев е изправен пред Народния съд. Нито един от стотиците комунисти, които той е спасявал, не дойде да свидетелствува в негова полза! Отказа да свидетелствува и майката на Любчо!

Лулчев като Авел, беше убит от брата си Каина.

През 1956 г. беше снет филмът „Урок на историята”, сюжетът на който беше Лайпцигския процес. За ролята майка на Георги Димитров, взе конкурса между 50 български и руски актриси Цветана Арнаудова* -ученичка на Петър Дънов.

[*Цветана Арнаудова - виж „Изгревът”, т. 17, с. 658.]

По-късно комунистическите съдилища, поведоха продължителен съдебен процес против някои членове на Бялото Братство. Възползваха се от това л конфискуваха всичките недвижими имоти на Братството: около 30 декара градина, лозе, поляна за гимнастика, взеха братския салон, стотици хиляди томове беседи на Петър Дънов, библиотеките на много братя и забраниха събранията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...