Jump to content

42. Творчеството, което изчезна


Recommended Posts

42. ТВОРЧЕСТВОТО, КОЕТО ИЗЧЕЗНА

От тази 1919 година в живота на Христов започнаха нови, цяла серия особени страдания, за някои от които вече загатнахме. Те траяха 11 години. Само тук-таме се пресекваха от радости като отдих и почивка.

Тези страдания достигнаха най-високия си връх, когато убиха жена му, а него наклеветиха, че е убиецът. Но страданията до тук не спряха, напротив, още повече се усилиха и прогресивно се усилваха и стигнаха своя връх - краен връх, когато се изкачи на Голгота. Страданията му през първата половина имаха повече личен характер, а през втората - бяха все във връзка с борбите и страданията на българския народ, които силно се отразяваха върху чувствителната му и отзивчива душа.

Той лично предсказа своята Голгота още през 1922 г. - само три години след тази първа среща с Учителя, написа брошурата „Съвременния обществен морал и Дънов”*, печатана под псевдонима Ваниел, в която на страница 30 пише: „Голгота не беше само личен път на Христа, а път през който трябва да мине всеки, който се нарича християнин, иска да бъде съвършен, за да се слее с Отца си на небето. От зрители на Христовия живот, ние трябва да станем спътници на Неговите стъпки, и ако искаме дял с Него на небето, трябва да вкусим и от Голготата Му и от земната Му чаша и от собствената Му съдба!”

[*Виж „Изгревът”, един от следващите. където ще поместим цялата брошура. Сега - виж „Изгревът”, т. 20, с. 374-376, 647-661.]

Единадесет години преди смъртта му - през 1934 г., дойде при него една загадъчна жена и му каза: „Видях на сън твоята смърт!” И подробно му разказа всичко, каквото е сънувала. Той спокойно отговори: „Вие сте видели картината на моята смърт, така ще бъде.” Но жената не се задоволи с това, разказа му друг сън, как ще бъде смъртта на царя. Христов и на това отговори: „Добре си видяла, така ще бъде! Но сега иди при Учителя, Той да те научи да виждаш живота, а не смъртта.”

И целия този голям, богат, сложен и разнообразен като слънчевия спектър живот, изпълнен с безбройните нюанси на гамите и тоновете, пропит със страданията и техния ужас, красотата и разнообразието на годишните времена във всичките паралели и меридиани на планетата, живот, в който като във фокус си бяха дали среща страданията на хората - и всичко това дадено в голямата и силна светлина на Учителя.

Той беше замислил да напише един многотомен роман, в който героите щяха да бъдат всички забележителни личности от освобождението от турско робство до 9 септември 1944 г. Беше събрал десятки хиляди страници ръкописен и печатен материал, водил си бе дневници още от първите си срещи със Стамболийски, с други държавници и общественици, за срещите и разговорите си с Учителя, царя и българския народ. Беше събрал и подредил всичко, писано в България и целия свят за Учителя...

Тези така ценни материали, на няколко пъти при различни политически обстановки беше крил, за да ги спаси от безогледните и пред нищо неспиращи се властници, пленници на своите политически страсти. Защото Изгревът беше блокирван на много пъти от войски, полиция, съборите забранявани, събранията прекъсвани, той и Учителят нападани!...

Всеки момент можеше да бъде нападнат в колибата му сред полето и изгорен, заедно с всичките материали!

Последният път, когато ги скри, повече не се завърна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...