Jump to content

62. Образът на светията


Recommended Posts

62. ОБРАЗЪТ НА СВЕТИЯТА

- Какво бихте казали от Учението си за мене?

- Като Ви говоря по този начин, аз съвсем нямам намерение, цел да Ви накарам да повярвате в Бога, нито да Ви заставя да мислите като мене...

Аз искам да възбудя възпоменанието за Вашето минало, което да свържа с настоящето, за да имате възможност да проникнете в бъдещето си.*

[*Учителят Дънов за прераждането - виж „Изгревът”, т. 24. с. 155-157.]

Бъдещето е новия свят, който сега се създава. Когато останете свободен и нямате какво да правите, прочетете от Библията историята на цар Саул и цар Соломон, а от Евангелието главите за апостол Павел, а намерете и прочетете историята на Иван Рилски.

- На свети Иван Рилски ли?

- За мене той не е светия.

- Как, защо - нали всички, църквата го признава за светия, или Ви прави конкуренция? - подигра се офицерът.

- Защо, ще кажете Вие, разбира се не сега.

- Недоумявам! Защо винаги говорите със загадки, загадъчно, защо не ми кажете направо както аз говоря? Защо не говорите както говорят обикновените хора, както е прието да се говори?

- Това ще разберете после, когато почнете и Вие така да говорите.

- Тук възникват много въпроси, аз ще ги разделя и отделно ще Ви ги задам. Първият е: какъв трябва да бъде образът на светията според Вас?

- Светията е красив, млад, разумен, жизнерадостен човек. Дето мине, той носи живот, знание и светлина. Някои си представят светията като старец, с бяла брада и коса, грохнал старец. Не, светията няма брада. Той свети толкова силно, че нищо друго не виждате от него, освен светлина! Аз не вярвам в куци и слепи светии, в светии на които ушите са заглъхнали. Тези хора могат да се представят за светии, но не са светии!

- Защо трябва да чета тези истории на отдавна измрели царе и светии? Те вече нямат абсолютно никакво значение за живота! Моля Ви, поне на тези въпроси ми отговорете направо.

- Прочетете ги и тогава ще Ви кажа.

- Аз съм ги чел! - троснато отговори офицерът и добави - тъкмо чрез цитати от Библията, ще Ви докажа, че няма Бог на диспута.

- Истина е, че за слепия няма Слънце... а за знаещия и виждащия всичко и във всичко е само Бог.

- И така да е, настоявам още сега да ми отговорите, друг път вече няма да идвам, нямам време! Впрочем, няма да става нужда - мисля още сега да ликвидирам с Вас и учението Ви! Въпросът ми е ясен. Планът в съзнанието ми е изработен, само остава да започнем, но отговорете и на този въпрос, за да включа и него в моя план.

Учителят използваше всичко, което можеше, за да повдигне и събуди всяка душа, с която идваше в някакво отношение, затова използваше тези силни лични чувства и желания за спорове у Христов, за да промени съзнанието му по начин, който иска. Да постави колкото може повече реперни точки в съзнанието му - посоки на движение в живота и основите на духовни постройки, които той в бъдеще ще изхожда и надстройва.

- Като настоявате пък толкова много, ще отговоря - отговори Учителят много смирено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...