Jump to content

65. Раждания и прераждания на Христов


Recommended Posts

65. РАЖДАНИЯ И ПРЕРАЖДАНИЯ НА ХРИСТОВ

Офицерът се замисли върху казаното, после се оживи и отново се нахвърли върху Учителя:

- Вие сте голяма загадка за мене! За първи път виждам такъв чудак! Просто не зная как да Ви окачествя! Говорите глупаво, противоречиво, което не издържа никаква критика, а сте чели и разбирате класиците философи, занимавали сте се с математика, с четвъртото измерение! Скоро от чужбина получих книгата на Айнщайн „Геометрия и опит”, а я виждам между книгите в библиотеката Ви! Това ми показва, че знаете какво да четете - най-ценното, висшата есенция на културата и понякога просто изненадвате с разбиранията си!... А общо говорите глупаво и ирационално. Аз съм чел и разбрал най-трудното, което е писано почти във всички области на живота, но това, което говорихте тази сутрин на двора, и което говорите сега ми е неразбираемо, направо глупаво!

Като Вас не говорят нито учените, нито обикновените хора! Вие кой сте? Какво сте?

Интересно, не чувствувате ли, че говорите глупости? Ако обичате, пояснете се да видим дано нещо разбера.

- И това ще направя - тихо и кротко както винаги, отговори Учителят, защото тъкмо това Той искаше, това беше Неговата цел - да посее колкото може повече семена от Своите идеи у Христов и започна: „Като цар Саул, цар Соломон, като Павел, Иван Рилски... Вие сте се раждали и прераждали, обличали сте се все в нови и нови, различни костюми -тела. Това са все Ваши имена като актьор, който играе различни роли. Сега сте подполковник кой?”

- Любомир Христов Лулчев - заяви високо и ясно офицерът. Изправи се и застана мирно.

- Името Ви е цял символ - каза тихо Учителят.

- Пак загадка ли, господин Дънов? Това странно ме нервира! Кажете да видим, на какво е символ името ми, дано сега разбера нещо!

- Рядко се срещат толкова изразителни, и така добре съчетани имена! И трите Ви имена, са много съдържателни. Любомир - Любов и Мир. Има ли смисъл да обяснявам, какво е Любовта? Казано е: Бог е Любов.

Любовта е извор на живота. Помислете и ще се уверите, че живота идва и се проявява само чрез Любовта. Мирът пък е най-съкровеното желание на всяко същество. Всичко, което се ражда от Любовта, се нуждае от Мир, за да се развива. Определено Ви е да станете носител на Любовта и Мира между хората и народите. Затова най-първо Вие трябва да ги придобиете в собствената си душа, и от там да ги разнесете между човеците и народите. Вие добре разбирате човешката любов, предстои Ви да разберете Божествената.

Любомир значи човек, който не само себе си обича, но може да обича хората, животните и растенията.

Христов - само като поставим едно ударение на „б” - означава, че сте човек на Христа, човек който от миналото е вървял след Христа, и сега ще върви по пътя на Христа.

- И ще стигна ли там, където стигна Христос - Голгота? - забеляза заядливо Христов.

- Този път познахте! - отвърна Учителят и продължи: - Нали народът казва: „Бог и на подигравката помага.” И отново се върна на мисълта Си: -Вие сте човек, определен да помага на света! А Лулчев - произлиза от двойния йероглиф, който е като лула. Вие ще намерите този йероглиф и ще видите на какво е символ.

Аз ще Ви кажа само това, което няма да намерите. Буквата „Л”, с която започва първото Ви име, се среща два пъти в третото и общо три пъти в трите имена. Тя означава човек, който е слязъл от небето и върви по своя определен път. Тя показва стремеж нагоре към небето, от където сте слезли.

- Но разберете, аз не съм вярващ! Знаете ли колко много съм говорил против Бога? Как може всичко това, което бърборите да е вярно? Съвсем не ми е ясно, как може буквата „Л” да означава...?

- Колкото сте говорили лошо против Бога, предстои Ви два пъти повече да говорите добро!

Буквата „Л” означава още много неща. Буквите на азбуката са били отначало само символи, йероглифи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...