Jump to content

76. Мировият Учител


Recommended Posts

76. МИРОВИЯТ УЧИТЕЛ

Момичето влезе в стаята с цял куп книги, които едва носеше. След него влезе евреинът с още по-голям куп.

-Учителю - започна момичето на английски - то беше весело, задъхано и възторжено! - Носим Ницше на всички езици и разни коментари. - И хвърли закачлив поглед към офицера. Сложи книгите на един стол, и почна да ги подрежда върху бюрото на Учителя.

- Сестра - невъзмутимо започна Учителят - подредете ги на пода или върху някой стол.

Момичето взе книгите и ги подреди върху един стол, а Христов се изсмя ехидно и заговори остро:

- Господин Дънов, книгите на Ницше не са ли достойни да стоят на Вашето бюро? - Не получи отговор, но затова пък евреинът му отговори като на себе си, без да го гледа, и за да бъде в тон с Учителя и той си говореше на англииски:

- Някой хора като четат по-изчерпателно известни отрасли от науката, мислят, че знаят така изчерпателно и останалите науки и стават смешни като дават и по тях „компетентни” мнения, и стават още по-смешни като се подиграват на истински компетентните!

Те не се сещат дори, че стоят един до друг с най-компетентния човек по всички въпроси в съвременната култура - мъдрец и душевед на епохата... стоят един до друг с Мировия Учител*!

[*Кой е Мировият Учител - виж Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 744-745.]

Над всяка казана от Него дума, трябва дълго да се мисли, и ако нещо каже, това да бъде с уважение и почит, и те да бъдат думи за изяснение. А да се прави възражение на Учителя, е най-голяма глупост! Какви възражения ще прави първолакът на учителя си?

Интересното беше, че Христов, който го изслуша внимателно, не възрази, не каза нито думица! Може би защото не бяха запознати с евреина официално, защото твърдо стоеше на позицията си да говори само с титуляра, а можеше да се предположи, че чувствуваше страх макар и подсъзнателен, или най-после, защото беше съгласен с него. Веднага след тсва евреинът се обърна към момичето с почти същия строг тон, но тук вече се чувствуваше бащински поучителна нотка, също на английски:

- Вземи си добра бележка, ти наруши закона - всяко нещо да бъде поставено на своето място. Тази грешка не се дължи на незнание, ти това го знаеш. Учителят изнесе по този въпрос цяла беседа. Тази грешка отговаря на нещо в тебе, което не е на местото си, нещо в душевния ти живот. Имай го пред вид, защото тъкмо това може да има фатални последици в живота ти. Запомни, това може да е последно предупреждение! Още повече, че ти създаде условия господинът да се присмее на Учителя. Това окултният ученик никога не трябва да допуща. Изобщо, ти стана проводник на сили, които са против Учителя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...