Jump to content

78. Евреинът бе Скитникът в света


Recommended Posts

78. ЕВРЕИНЪТ БЕ СКИТНИКЪТ В СВЕТА

Момичето взе „Антихриста”, и тъкмо да почне да чете видя, че Учителят по особен начин гледаше евреина, наистина пак беше кротък, тих, спокоен и за първи път го чу да говори повелително:

- Вие брат, излезте!

Момичето като чу това се сепна, изненада и се учуди! Загледа Учителя изпитателно в очите, но нищо не можа да разбере от погледа Му! Погледна евреина, за да разбере поне от него нещо, но и той беше в още по-голяма неизвестност.

Тези думи му подействуваха като гръм от ясно небе!

Той не знаеше как да мисли и какво да прави, затова хвърли мълниеносен, наситен с ревност поглед към момичето, стрелна с омраза Христов и после загледа въпросително Учителя! Питаше Го: „Защо е всичко това?” - Нито стон, нито мисъл - нищо не разбра! Обърна се към съзнанието си, към себе си, но в душата му беше още по-страшно: тъма и безмълвие цареше там. Не знаеше, какво да прави! Всъщност нямаше нищо за незнание. Наистина, отвън и наглед всичко беше обикновено, от просто по-просто: Учителят с ясни и недвусмислени думи беше казал: „Излез!” - Той трябваше да излезе, и въпросът щеше да се ликвидира.

Да, но в стаята беше момичето, което той обичаше и което беше търсил през вековете дълго, докато го намери! Сега той трепереше над него, страхуваше се да го остави с този красив офицер - покорител на женските сърца! Задачата не беше по силите му! Да остави момичето с офицера, за него беше изключено, затова потърси друго решение. Беше страшно смутен! Един хрип застана на гърлото му, и като предател го безпокоеше. Обърна се към духовния си ръководител, но и той мълчеше.

Тогава се помоли направо на Бога. Веднага една светлинка като светулка в тъмна нощ, блесна в главата му и той се насочи към нея. Нещо му пошепна: „Когато Учителят работи, и ученикът трябва да работи!...” Но и духът на отрицанието беше буден, веднага постави в решението и от своето естество. Евреинът си помисли и втора мисъл: „Отлично, ще остана в стаята - хем да пазя момичето, хем да се включа в работата на Учителя над офицера! Сега ще слушам този офицер, и след няколко схватки ше стигне до капитулация. Да види той, как обижда Учителя!” -Проблесъкът изчезна, светлината угасна - в душата му пак настана тъмнина и безмълвие! Червеят на раздвоението беше се вмъкнал и красивата идея „съработник на Учителя”, той направи второстепенна, параван, зад който се скри наистина второстепенната, която не би трябвало изобщо да съществува в съзнанието му. Той хвана само формата й, а съдържанието се оттече от съзнанието му. Без да мисли, втурна се в тази посока. Изобщо, днес той не мислеше, или мислеше и действуваше с непосредствените си подбуди.

Той добре знаеше, че това може да е само мираж. Беше чел в окултната литература, че от двете страни на „пътя” има безброй миражи, които отклоняват ученика от пътя! Пое си въздух и за обща изненада на Христов и на момичето, хвърли се в краката на Учителя, седна и ги прегърна

Христов го гледаше изненадан с широко отворени очи, пълни с ирония и жлъчно произнесе: „Сега пък „театро!” - Евреинът не обърна внимание на Христов, и веднага започна хвалебствия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...