Jump to content

80. Хвалебствията


Recommended Posts

80. ХВАЛЕБСТВИЯТА

Учителят стоеше невъзмутим, като че ли всичко това не се отнасяше до Него! То не Му направи никакво впечатление, както на един милионер не би направило впечатление, ако едно дете му каже, че е милионер, защото Той ясно знаеше какво беше.

Учителят знаеше как действува законът на похвалата.

При всяка похвала, присъствува духът на отрицанието, за да постави похваления на тежък изпит - излишни страдания!

Знаеше, че всяка похвала е верига, която свързва бъдещето Му -сметка, която ще Му се поднесе за плащане, когато най-малко очаква! И сега търпеливо чакаше да чуе цената на тези похвали!

Ние вече я знаем - да остане в стаята да пази момичето. Наистина, Учителят беше богат и не Се плашеше от плащане, както изворът не се плаши, че ще изтече водата му, но въпросът беше за начина, по който Му се искаше и вземаше. Искаше да стане господар - да даде когато иска, колкото иска и на когото иска. Ако се подаваше на похвалите, значеше, че нещо не достига да бъде доволен от работата си, а недоволният никога не може да познава истината, той живее в своя собствена градина, в която растат много и различни плодове, но не всички му са необходими. Ако пък останеше недоволен от похвалата, мисъл щеше да грози мисълта му и да смущава духа му, че повече заслужава и ще изгуби мира си, следователно не познава истината.

Евреинът стоеше в нозете Му, хвалебствувуваше и като шпионин, непрекъснато следеше какво става в Учителя. Искаше да разузнае как Му действува всичко това. Разбира се, нищо не разбра! Това го смути, защото чувствуваше, че всичко каквото казва, потъва без ехо в някаква бездна.

Отново продължи, но вече взе почти права посока да каже цената на похвалите: „Вие Учителю, много добре знаете колко живо ме интересува всяко Ваше изказване по който и да било въпрос. Интересуват ме всички разговори, които водите, интересува ме езотеричната страна на Учението Ви.

А специално ме интересува мнението Ви за Ницше, като имате предвид, че проучвам основно творчеството и философията му и върху него пиша монография за едно немско списание. В нея искам да включа и Вашето мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...