Jump to content

95. Учител ти е този, чиято воля изпълняваш


Recommended Posts

95. УЧИТЕЛ ТИ Е ТОЗИ, ЧИЯТО ВОЛЯ ИЗПЪЛНЯВАШ

Същата грешка сега повтаряше и евреинът. Той превъзнасяше Учителя като най-съвършеното същество... но той самият за себе си беше по-съвършено и възвишено същество, защото себе си слушаше, сам на себе си беше учител. За всички е от ясно по-ясно, че зад всичко това беше страхът - момичето, което обичаше. Следователно, негов учител беше момичето.

В края на краищата и тук пак жената беше учител - същата жена, която Адам послуша и яде от забранения плод. Духът на отрицанието, чрез това момиче изкуси и този ученик. Основните принципи, легнали в легендата за грехопадането продължаваха и сега да се повтарят, случаят показваше, че те са верни.

Това не е история само на Адам и Ева, нито само на евреина, това е историята на хилядите пропаднали окултни ученици, историята и трагедията на цялата човешка култура от тогава до сега и за бъдеще! Тази трагедия се повтаря всеки ден по много пъти от всички хора, но формите й са различни, а съдържанието и смисълът са същите. Тази трагедия е станала причина да загинат много култури.

Кое дете е послушало съветите на майка си и баща си, които са негови богове и не е яло от забранения от тях плод? Онова, което не е изпълнило съветите им, за непослушанието си е плащало скъпо със страданията си. Кое дете не е правило тъкмо това, което родителите му забраняват и е слушало желанието да се удоволствува?

Както казахме, евреинът имаше две мнения за Учителя, сега имаше интерес да не е ясновидец, да не е чак толкова съвършен... Това беше неговия интерес, това му се искаше и затова го допущаше. Дори си мислеше, че Учителят може да не е толкова съвършен, и в познаване на човешките души да не се отнася и за неговата, изобщо искаше му се и допущаше, че може поне той да изрази изключение... Колебанието му заемаше все по-различни и по-различни форми, но си оставаше все колебание и раздвоение, нечистота на съзнанието му. Но погледнато от друга страна, положението му имаше съвсем друг смисъл. Ако не мислеше така и ако не се колебаеше, съвсем би се объркал. Колебанието го поддържаше и подкрепяше в този случай.

Истина беше, че пишеше монография за Ницше, че го интересуват мнението на Учителя за Ницше. Но въпросът не беше до това - лъжата беше тъкмо мотивировката. Истината беше само една, че иска да остане в кабинета заради момичето, всичко останало беше параван, лъжа.

Учителят много майсторски избра точно този момент да го изпита и провери, по-право той самият да се види. Какъв беше изводът? За него момичето беше по-важно, повече от искането на Учителя! Заради момичето не послуша Учителя, заради него излъга и все заради него създаде този смут в душата си - както на времето за Адама - Бог беше Ева.

Защото този ти е Бог и Учител, когото слушаш и на когото волята изпълняваш! А за когото само казваш, че ти е Бог и Учител, а на други вършиш волята, не ти е никакъв Бог и Учител!

И ако си искрен, значи, че си самозаблуден. Бог казва на Адама и на Ева: „Не яжте от плодовете на това дърво!” Ева каза под влиянието на Дявола: „Яж от плодовете на това дърво, защото са приятни на вкус.” Адам послуша Ева и яде. Фактически тя му беше Бог и Учител! Така и евреинът послуша в себе си гласа на ревността - друг да не изяде забранения плод - това хубаво момиче.

Ако продължим в същата посока анализа си, ще стигнем до извода, че евреинът всъщност съвсем не обичаше момичето, а обичаше само себе си, а любовта му към момичето беше параван, зад който старателно се криеше себелюбието му, необикновено развитият му и развихрен „аз”!

Че това е така, се вижда от факта, че той се оженва за момичето, има две деца и го напуща.

Задоволил и наситил своето себелюбие, обектът му - момичето, изгубва своя смисъл в неговия живот и той го напуща. А знае се, че Любовта - истинската Любов е вечна и непреривна, тя не отслабва!... Тя е, която прощава до седемдесет и седем пъти по седем!...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...