Jump to content

103. При изпитанията скритите мисли и чувства излизат пред очите на всички


Recommended Posts

103. ПРИ ИЗПИТАНИЯТА

СКРИТИТЕ МИСЛИ И ЧУВСТВА ИЗЛИЗАТ

ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ

В положението на евреина е бил и апостол Петър. И той за Христа е имал две противоположни мнения - едно отвън за пред Христа, че е син Божи - Месия, и в същото време не е вярвал в това като си мислел, че неверието му никога няма да се види, понеже само той го знаел. Но когато беше поставен на изпитание, това другото мнение скътаното в главата му, веднага излезе на показ.

Петър видя как хванаха Христа, как Го биха... този син Божи, този Месия, този, Който казваше че на Негово разположение има легиони с ангели, сега имаше нужда, а такава не идваше! Скритото второ мнение на Петър за Христа веднага излезе, изплува на повърхността на съзнанието му, че Христос не е никакъв син Божи и пр. и пр. Разкая се и три пъти подред се отказа от Христа! А Христос беше виждал това вътрешно раздвоение в него много преди това и беше му казал, че три пъти ще се откаже. И когато Петър си спомни това предсказание на Христа, горчиво съжалява.

Както Петър, така и нашият евреин пък и всички хора си мислят, че интимните им мисли никой не може да види и знае, но когато настанат изпитанията, тези скрити закътани само за тях мисли и чувства, непременно ще излизат да ги видят всички.

Това второ мнение за Христа се прояви и в апостол Тома, който не повярва. Прояви се и в Юда, който пък предаде Христа.

Всеки човек с обикновено съзнание, за когото най-ценното нещо са парите, би помислил, че щом Христос поверил касичката с парите на ученика си Юда*, този ученик е най-добрия, най-напредналият.

[*Биж „Изгревът”, т. 22, с. 762-763 - „Прережданията на Юда”.]

Това е така от гледището на обикновения човек. Но Христовата мярка беше съвсем друга, Христовите ценности бяха от съвсем друг, нематериален произход!

Тъкмо напротив - Той повери парите на най-ненапредналия ученик!

Той знаеше, че Юда ще Го предаде, както знаеше, че Петър ще се откаже три пъти, но не се погрижи овреме да прибере парите от Юда и да ги предаде на най-надеждния си ученик. Напротив, остави Юда да се занимава с парите, с тази най-долна и най-низша работа в една окултна Школа, която нямаше нищо общо с мисията и Учението на Христа!

Касата, парите, грижите по тях... са човешки работи и здраво държат мисълта и съзнанието към тях на този, който се занимава с тях, насочват го към земята, спират полета му към небето. Христос пожертвува Юда да се занимава със земното, за да даде възможност на другите, останалите ученици да се занимават с небесното, да отправят душите си към Бога.

Същото направи и Учителят - когато Си заминаваше - повери цялата касетка с парите на един ученик*. [*Тодор Стоименов -„Изгревът”, т. 31, с. 154. Какво остана от братския десятък, оставен от Учителя Дънов - виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 275-276.]

Самият този ученик и всички, които знаеха това, си мислеха, че той е най-напредналият, че той ще замести Учителя. Тези, които си помислиха така, показваше, че техните съзнания са много материални, почти не се отличаваха от съзнанията на обикновените хора, които нямаха нищо общо с Учителя!

Съвсем друг би бил въпросът, ако Учителят беше поверил на този ученик не касетката с парите, а духовни тайни, беше наистина го посветил.

Но тогава щеше да има силата, а той я нямаше, нито имаше съответната чистота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...