Jump to content

105. Самият живот изпитва ученика


Recommended Posts

105. САМИЯТ ЖИВОТ ИЗПИТВА УЧЕНИКА

В Школата на Учителя това не може да стане, защото посвещението и главно подготовката към него и проверката стават от и в самия живот, в който никой никого не може да излъже, нито има връщане назад, защото в живота се борави само с реалности.

Самият живот изпитва ученика, прекарва го през огъня на страданията и противоречията, а не както при посвещенията в пирамидите - инструктор го прекарва през изкуствени изпитания -кладенци, ковчези на смъртта и пр. и пр.

При посвещенията на Учителя в огъня на живота изгаря всичко тленно, нечисто и само вечното, абсолютното, Божественото остава. И единствената мярка е „моженето” и силата, които ученикът придобива.

В моженето и силата - няма измама!

Силата и моженето са едни от мерките за степента на посвещението.

В Школата на Учителя, посветените не получават някакви знаци и отличия. Само степента на силата и моженето определят ученика като посветен, а животът го поставя на съответното място на посвещението му.

Животът и само животът, е решаващият фактор! Учителят само ръководи, осветява явленията на душата и превързва раните.

Абсолютно единство на съзнанието с абсолютна хармония, абсолютно равновесие, абсолютен покой, всички изразени символично с разностранния триъгълник.

Понеже всичко в живота и света е движение, тъкмо движението се осъществява чрез раздвоение на съзнанието, нарушаване хармонията, излизане от равновесие. Ритмичната смяна на равновесие с неравновесие, поражда движението, там се ражда и силата. Ходенето на хората и на всички живи същества, се осъществява чрез ритмичната смяна на равновесието от неравновесието - падането. Ходенето е непрекъснато падане и задържане от падане.

Съзнанието е нещо много сложно, то е същина от един друг порядък. Само някой от неговите проекции, и то не винаги в тяхната истинска големина, същина и форма, са в нашият човешкия свят - триизмерния свят. И в съзнанието, движението се осъществява чрез излизане и влизане в равновесие, но в края на краищата всички движения в него се координират в цялото - живота и движението на личността. При нормални условия равновесието и неравновесието се сменяват ритмично, и се получава едно общо равновесие и движение.

Всичко, което съществува има място и смисъл. И раздвоението, дисхармонията си имат място и смисъл в живота и природата. И тъкмо те са, които съдействуват за движението и еволюцията.

Когато мислим, чувствуваме и постъпваме според законите на природата, тези смени на хармония и дисхармония... стават правилно, ритмично, тогава те са в унисон с равновесието във Вселената, пулсират ритмично заедно с общия пулс на Вселената, но когато не мислим, не чувствуваме и не постъпваме според законите на природата и душата, тогава между нас и Вселената настава стълкновение, несъответствие в ритмите - смени на равновесие и неравновесие, и от там идват противоречията, страданията и болестите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...