Jump to content

108. Новият морал - това са законите на природата


Recommended Posts

108. НОВИЯТ МОРАЛ - ТОВА СА ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАТА

Христов пак се разяри! Учителят с един благ поглед го успокои, а евреина изгледа с упрек. На момичето каза: „Чети и превеждай.” То някъде прочете и преведе думата „морал”. - Христов го прекъсна и остро нападна Учителя:

- Вашият морал, моралът на Христа, Толстой и на всички религии е морал на слабите, на тези които не могат да се противопоставят на силните със сила, затова издигат като добродетел непротивенето на злото... За мене няма добри и лоши хора, има само слаби и силни... Вашият морал е морал на домашните животни - слабите!

Очите на евреина засветкаха! Погледна бързо и неспокойно момичето, както състезател пред състезанието любимата си. В погледа му се четеше: „Гледай сега как ще го направя на пух и прах, ще помета пода с трупа му, както Ахил с тялото на Хектор!”

- Господин подполковник, някои хора си дават къщите под наем, а Вие сте си дали устата под наем на Ницше! Това са стопроцентови думи на Ницше! - Учителят никога не обичаше да прекъсва, но този път прекъсна евреина:

- Нашият морал господин офицер, няма предвид нито силните, нито слабите! Какво са най-силните пред стихиите на природата? Стихиите като прахолинки ги помитат, а малките, слабите животинки остават невредими, защото инък не биха останали да съществуват досега. При звездна нощ, гледай продължително небето и звездите и си мисли за „силните” и „слабите”.

Това направи силно впечатление на Христов, защото никога не беше се сещал да мисли така. И после на много пъти през живота си, когато се хващаше, че се е възгордял, готов да застане като Бог, спомняше си тези думи на Учителя и веднага се смиряваше. Особено като почна често да наблюдава небето и звездите, почна да мисли за много неща по съвсем друг начин - смиряваше се!

- А какво има предвид Вашия морал, господин Дънов? - запита Христов, без да погледне евреина от когото имаше вече страх.

- Законите на природата.

- Какво общо имат те с морала?

- За едно тясно, ограничено съзнание те нямат нищо общо, но за широкото - не само че имат, но се покриват, те са едно. Новият морал, това са законите на природата.* [*Виж „Изгревът”, т. 20, с. 374-376.]

- Кои закони?

- Всички закони на природата, които се изучават във физиката и тези, които ще бъдат за бъдеще открити и изучени.

- Тогава какво бихте казали за закона на космическото равновесие?

- Това е правдата - най-висшия закон в човешкото общество.

- Добре, тогава на кой закон от Вашия морал отговаря например третият принцип в механиката?

- Акция и реакция. Всеки, който получава каквото и да било въздействие, желае да реагира, да отвърне със същото - око за око, зъб за зъб.

- Защо Христос не реагира, защо каза, че когато ни ударят плесница, трябва да обърнем и другата си страна, защо и когато Го съдиха не реагира?

- Това е един съществен пункт от Учението на Христа, по който се отличава от всички останали. Това показва, че Христос е имал много големи познания за живота, за природата, за човешката душа и нейните закони, това показва, че познава и владее природните сили.

- Не разбирам, господин Дънов.

- Нали сте съгласен, че има връзка между природата и човека? -Човекът е част от нея, едно с нея.

- Е, да!

- Ако човек отговори на плесницата с плесница, това е закона на правдата, Мойсеевия закон - око за око, зъб за зъб... Но ако не отговори на плесницата с плесница, това е неправда, настава неравновесие не само в душевния живот на този, който е ударил и този на когото са ударили, но и в цялата природа.

Вие проверете, ударете на някого плесница, и ако той не Ви отговори със същото, ще видите какво страшно състояние ще изживеете! Това е, защото природата неудържимо се стреми към равновесие, хармония. Благодарение на тази смяна на равновесие и неравновесие, се явяват силата и движението. Всяко нарушено равновесие, природата възстановява с неизчерпаемите си възможности. За най-малкото излизане от равновесие, за най-малката неправда станала някъде в природата или в обществото или с някоя нищожна животинка, цялата природа реагира, възстановява правдата, равновесието. Христос е познавал този велик закон, затова не реагира, остави природата вместо Него да реагира, остави природата да възстанози правдата...

Учителят говореше кротко и незаинтересовано. Христов концентрирано слушаше. Евреинът си беше извадил бележника и записваше. Момичето слушаше разсеяно, може би си мислеше как ще обзаведе бъдещето си домакинство.

- Кажете ми още нещо за Учението си?

- Аз не измислям нито морала, нито Учението си. Това, което говоря е Учението на природата, аз само го превеждам на човешки език.

- Всичко велико и трайно в религиите и философията, е все Учението на Христа - каза смутено евреинът не можал да се стърпи да не говори.

Учителят го загледа пак кротко, като че ли му казваше или евреинът така го чувствуваше: „Ти не можеш да се въздържиш да не говориш, а искаш посвещение! Началото на пътя е да се научиш малко да говориш, и само когато трябва.”

- Как, как е възможно, и преди Христа ли? - запита Христов.

- Ще Ви обясня друг път, а може по-нататък и сам да си обясните. Сега да слушаме какво ще ни каже Учителят - отвърна евреинът и се изчерви, защото почувствува, че беше по-добре да мълчи.

- Тогава какво ще кажете за закона на притеглянето - на кой закон от Вашия морал отговаря?

- Не е добре всичко да се обяснява, трябва да оставим и нещо сам да си обясните. Това оставям Вие да проверите и обясните.

- Не така, господин Дънов! Съгласете се, това не е никакъв отговор. Аз не съм дете, нито ученик.

- В някои отношения не само Вие, но и всички хора са като деца -възкликна момичето.

- Може да е така - отвърна Христов - но тук въпросът е съвсем друг. Аз вече съм забелязал - винаги, когато господин Дънов не може да отговори, отговаря така. Защо на миналия ми въпрос не отговорихте по този начин? - язвително забеляза Христов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...