Jump to content

113 Христовото Учение е извора, а реката трябва да се влива свободно в морето, т.е. в живота на хората


Recommended Posts

113. ХРИСТОВОТО УЧЕНИЕ Е ИЗВОРА, А РЕКАТА ТРЯБВА ДА СЕ

ВЛИВА СВОБОДНО В МОРЕТО, Т.Е. В ЖИВОТА НА ХОРАТА

Това, което той отгатна беше начинът, по който можеше да се запали един „всемирен пожар” с помощта на малкото сектантско движение на християните, настрана от юдейството, начина по който можеше да се сплоти в една грамадна сила всичко низко и скрито бунтуващо се, цялото наследство от анархистичните брожения в империята посредством символа на „разпятието”.

„Спасението иде от юдеите”. - Да направи от християнството колективна формула за всевъзможните подземни култове-тези на Озириса, на великата майка, на Митра и пр. - в тази именно проницателност се състои гения на Св. Павел. Неговият инстинкт бе тъй сигурен в това отношение, че той с безпощаден деспотизъм над истината, тури в устата на измисления от него .Спасител” представите, с които тия порииски религии смайваха, и не само ги тури в устата му... той направи от своя Спасител нещо, което и един жрец на Митра може да разбере...

Неговият път за Дамаск бе следният: той схвана, че му е нужна вярата в безсмъртието, за да обезцени „света”, че понятието „пъкъл” може да стане господар над Рим - че със „задгробния мир” се убива живота... Нихилист и християнин: между тях има не само подобие, но и сходство.”...

59 гл. - „Напразно цялата работа на древния свят: аз не намирам думи, които да изразят чувството ми върху едно тъй чудовищно нещо! И като вземам в съображение, че тази работа бе само една предварителна работа, че с едно гранитно самосъзнание току що бяха положени основите на едно дело за хилядолетия - напразно целия смисъл на древния свят!... За какво Гърция, за какво Римляни?... Само един спомен на следния ден! - Гърци! Римляни!...

И всичко това не биде разрушено в една нощ от някой природен катаклизъм! То не бе стъпкано от германци и тем подобни повлекани! А опозорено от лукави, потайни, невидими и малокръвни вампири! Не победено, а само изсмукано!... Скритата жажда за мъст, дребнавата завист стават господари! Всичко кално, страдащо само по себе си, изпълнено с лоши чувства... наведнаж взема връх.”

60 гл. - „Християнството ни лиши от жътвата на древната култура, пак то ни лиши по-късно и от жетвата на ислямската култура. Чудесната арабска цивилизация в Испания, всъщност по-близка нам по чувства и вкус, отколкото Рим и Гърция, беше потъпкана... Война на нож с Рим!”

Христов, както на много места, така и тук прекъсна момичето: - И 61 глава не четете, тя е без особено значение за нашия случай, минете направо на 62 - заключителната, и от нея много неща не са ни необходими. Аз ще Ви казвам кои да четете, и кои да не четете.

- Да господин Христов - започна многозначително евреинът - но така се губи смисъла и много трудно се превежда. И без това Ницше е много труден, чак до невъзможност на български!

- Така е, но тук всички сме чели Ницше и „Антихриста”. Да чете и превежда както може госпожицата - каза примирително Христов.

И момичето продължи да чете и превежда, но скоро Учителят го прекъсна и леко каза:

- Тук Ницше, незабелязано може би и за самия него, от същината на въпроса - Христовото Учение, преминава към християнската църква.

Христовото Учение - това е извора, от който блика чистото Христово Учение, а църквите, които и да са те, е вече реката, която се влива в морето.

Тя е толкова замърсена, наситена с утайките на живота, че човек не би познал и допуснал, че това е същата река, която е в планината при извора! Така че между Христовото Учение и църквите наречени християнски, може да няма нищо общо или само формата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...