Jump to content

114 Бог е написал в природата за чистото Христово Учение


Recommended Posts

114. БОГ Е НАПИСАЛ В ПРИРОДАТА

ЗА ЧИСТОТО ХРИСТОВО УЧЕНИЕ

Христов слушаше много внимателно, евреинът си отбелязваше в бележника. Момичето чакаше да получи знак от Учителя да продължи.

- Вие господин Дънов, правите разлика между Христовото Учение и християнската църква?

- Това е явно - превари да заговори евреинът - но аз отивам още по-далече, като твърдя, че християнските църкви са противоположни на Христовото Учение.

- И Вие ли господин Дънов, мислите като господина? - запита Христов.

- Но господин Христов, въпросът Ви няма смисъл, защото всичко, което аз и господина и всичките последователи на Учителя знаят и твърдят, те са научили от беседите на Учителя или при разговори с Него - избърза да отговори момичето.

Христов мисли продължително и заговори съсредоточено:

- Тогава господин Дънов, върху какво можем да говорим на диспута? - Пак продължително мисли и каза: „Вашето учение е стопроцентов анархизъм! Вие отричате всички църкви, държавата, морала и всичко, всичко, което е създал живота!”

- Не, аз нищо не отричам. Приемам всичко, което съществува, но държа, следвам и уча за създаденото от правилния живот, природата и Божествения живот. Уча за това, което Бог е написал в природата, за чистото Христово Учение, записано в Библията, Евангелията, Деянията и Посланията, а което там е пропуснато или предадено не както е, аз го възстановявам от написаното и изразено в цялата природа, в душите на всички същества. Всичко в Битието говори за Христовото Учение.

-Добре, аз си вземам бележка и от това ценно Ваше изказване, ще го имам предвид за диспута - каза Христов, все още концентриран.

Момичето прочете и заключителната глава. Христов се обърна към Учителя и заговори:

- Господин Дънов, нали Ницше е геният на Германия, на Запада, на XX век и през вековете? Сега стана ли Ви ясно какво поражение е нанесло Вашето прословуто християнство на една велика култура с неговите робски принципи?

И какви поражения може да нанесе и Вашето Учение на днешната култура! Трябва докато е време, както държавата така и всеки съзнателен гражданин да вземат мерки против Вас, Вашето Учение и последователите Ви, за да запазим държавата, морала и културата!

Тази печална участ не е само на Рим, същата съдба е имала и нашата държава след златния век на Симеона. За падането ни под турците голям, да не кажа изключителен дял имаха подобните на християните - богомилите, които презвитер Козма много основателно нарича „богонемили”.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...