Jump to content

119 Черната ложа подържа, че светлината е за малцина. Бялата ложа подържа, че светлината е за всички


Recommended Posts

119. ЧЕРНАТА ЛОЖА ПОДЪРЖА, ЧЕ СВЕТЛИНАТА Е ЗА МАЛЦИНА.

БЯЛАТА ЛОЖА ПОДЪРЖА, ЧЕ СВЕТЛИНАТА Е ЗА ВСИЧКИ

- Господин Христов - започна сега пък момичето с престорено като лястовичка гласче - Учителят вече Ви показа, че може и знае, което другите не знаят! Той на няколко пъти Ви прочете мислите!

Христов се почувствува неловко! Тогава Учителят Се намеси, за да балансира отношенията:

- Споровете не са същественото. Ценното е в това, всеки да мисли както знае, може и иска. Съвсем друг е въпросът, ако някой дойде да ме пита.

В света съществуват две ложи - Бяла и Черна. Има и други, но сега нас ни интересуват само тези. Черната ложа подържа гледището, че Истината, Светлината са за малцина!

- Само за Ницшевите „свръхчовеци” - прекъсна Учителя момичето, но веднага се засрами и зачерви.

- Доизкажете се сестра - меко каза Учителят.

- Ницше казва: „Превиите си слаби вратовете, за да мине по тях свръхчовека.”

- Искате да кажете, че аз и Ницше сме от Черната ложа ли? - запита заядливо, но меко Христов. - Учителят не даде възможност да продължи дрязгата, като продължи мисълта Си:

- А лъжата и тъмнината за всички. Бялата ложа пък подържа тъкмо обратното - Истината и Светлината са за всички!

- Това ли е, което не съм знаел, това ли е новият свят и живот? -с присмех подхвърли Христов. - Момичето му се усмихна и обърна към Учителя:

- Учителю, нали Вие сте Този, Който дава Светлината и Истината за всички? Нали затова сте Учител на Всемирното Бяло Братство?*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 746-748, 760-764.]

Учителят не отговори, но продължи мисълта Си:

- Тези ложи, от памтивека са в борба една с друга. Всяка има свои специфични методи и цели, които отговарят на нейните принципи.

Подполковникът се афектира:

- Господин Дънов, още от сега да бъдем на ясно - тези ложи на Земята ли са или на Небето, членовете им хора ли са или духове?

- На Земята и на Небето - и хора и духове. Всички борби, които стават на Земята, стават най-напред на Небето в един друг свят, така наречения Невидим свят. На Земята е само тяхното отражение, проекцията им *[*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 295-328 - „Учителят Дънов за войните”, където ще проверите, че първо се водят в Невидимия свят.]

Горе борбите са ужасни, често катастрофални! Те могат да се водят между Слънчеви системи, между звезди, между цели Галактики!... Не рядко при тези борби, биват разрушавани цели Галактики.

При една такава война нашата планета малко е пострадала, била е блъсната и оста й се изкривила на около 23 градуса към еклиптиката, и от тогава сърцето на хората се изкривило, наклонило под същия ъгъл наляво...

Тогава станало грехопадането, започнали ледникови периоди на

Земята. От тогава са започнали страданията на хората. От там и от тогава водят начало войните и борбите между хората помежду им и между животните, от тогава датира месоядството у хората и самоизяждането на животните. - И като, че без връзка, добави: „Войната която свърши сега, ще продължи след двадесет години.”

Точно, като че това чакаше Христов:

- Откъде знаете това? - запита той.

- Новата война вече се подготвя в Невидимия свят - най-напред ще стане там. Това зная и по хората, които сега се раждат.

- Какво общо имат те с това?

- Много общо. Има духове, които правят войните, други пък правят революциите, трети - носят културите в света... Както деветнадесети век беше век на велики майстори на изкуството. Когато от Невидимия свят искат да направят война на Земята, те изпращат съответните духове да се родят, и те са, които ще воюват.

- Чудно нещо господин Дънов, как не чувствувате, че говорите буквално глупости! Като че преразказвате приказки от „1001 нощ”, но като факти, истини! Не чувствувате ли, че все повече и повече замъглявате третирания въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...