Jump to content

139. Черните гарвани и народните изедници


Recommended Posts

139. ЧЕРНИТЕ ГАРВАНИ И НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ

Младежът премина моста и нагази в пухкавия сняг. Гледаше с едно безразличие на всичко наоколо, като че нищо не му правеше впечатление. Но погледът му се спря и задържа върху птиците по шосето. Гарваните гонеха и кълвяха по-малките птички. Това извади младежа от безразличието му. Той пламна и яд го изпълни, и в същото време отвори се една клапа в съзнанието му, от която да изтече насъбралата се в душата му отрова, за да му олекне. Той закрещя високо:

- Гарвани, черни дяволи, народни изедници! Само вие ли искате да ядете, да живеете? Народът работи, твори блага, а от вас не може да се вреди да клъвне! Яжте, лапайте, налапайте се безчовечни империалисти такива, гърлата ви да се затъкнат от ядене! Пукнете се и умрете, народът свободно да задиша, да се нахрани и заживее! - Младежът виждаше смолесто черните криле на гарваните като фракове, самите гарвани като министри, банкери, фабриканти, дипломати, държавници - все народни изедници, които бяха дошли на банкет. И като помълча, пак завика: -Банкети коктейли, закуски, срещи, делегации идват, делегации отиват, гости, благотворителни жестове, командировки... до безкрайност! И всичко става на гърба на народа, който мизерствува! Засрамете се, гарвани такива! Не ви ли омръзна всичко това, не се ли преситихте вече? Не ви ли е срам? На нас ни омръзна да четем за всичко това във вестниците, а колко повече е неписаното!

И после стрелна с ядовития си поглед накацалите гарвани по дърветата край шосето, застанали на пост и продължи да ругае: - Кучета, пазачи на капиталистите, лакеи, некласосъзнателна гад! Слепци, не виждате интересите си като работници, отишли сте да пазите тези народни задници. На кого е нужен техния живот? Те са само фабрики за изпражнения и нищо повече!

На младежът му олекна, изразходвания яд го освежи и оживи, затова вече вървеше по-смело. И когато отново се приближи до накацалите гарвани, те изгракаха зловещо като стари пияници със своите дрезгави басове, изгледаха го и прецениха - ядовит, но не е опасен. И като че само от приличие, подтичвайки - излитнаха. Направиха няколко кръга във въздуха и накацаха напред по шосето.

Пламъкът на младежа скоро угасна. Той наведе глава, заби поглед в снега и се потопи в черните си мисли. Край него мина някой познат, ласкаво го поздрави, но остана изненадан, че не получи отговор. Обърна се и високо извика след младежа:

- Андрей, Честита Нова Година! Не ме ли позна? От кога и от какво се възгордя? - И пак не получи никакъв отговор, ядоса се и запита: - Защо гледаш е земята?... Какво изгуби? Как можа да го изгубиш на Нова година? - И сега не получи отговор. Отмина.

Закачката на познатия подейства със закъснение. Тя не откъсна веднага Андрей от мътния поток на мислите му. Той я чу като ехо и после на себе си каза: „Търся Новогодишното си щастие!...”

Лицето му беше самата мъка! От устата му почнаха да се отронват миньорни тонове: - Ах щастие, как много те исках, чаках те както болния от Евангелието чакал 38 години! И аз чакам да се размътят водите на щастието. Уви, свърши се вече - щастието отлетя като птичка! - Помисли, въздъхна и каза: - Пък кога ли съм бил щастлив?... Никога! Детството ми беше нещастно, страдалческо!... Как ще изживея цяла година само в мъки и страдания без пари, без въглища в тази страшно студена зима?... И болен - туберкулозен!... Ще ме арестуват! - Мислите за утрешния ден бяха застанали пред него като сфинкс, който беше казал своята съдбоносна гатанка и чакаше неговия отговор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...