Jump to content

147. Молбата за съвет


Recommended Posts

147. МОЛБАТА ЗА СЪВЕТ

Андрей се опита да каже: „Моля, съвет искам.” В същото време поиска и друго и трето, и четвърто да каже. И всичко, което искаше да каже, като че застанаха на езика му, като всяко от тях искаше да се прояви по първо. Заекна много силно! Впрочем, Андрей и преди това заекваше. И понеже знаеше, че се запъва на буквата „м”, с която започваше думата, той изпусна цялата дума. Отново пое въздух, който веднага изпусна, без да каже дума! И тогава искаше да направи невъзможното - без въздух да говори. В същото време се сети да прикрие заекването си, да види какво впечатление беше направил на момичето и пр., и всичко това разедини, разсея съзнанието му. Все пак той отново започна. И понеже се запъваше и на буквите „с” и „к”, затова трябваше да се освободи и от думите, които започваха с тях, като ги замени с други. Но въпреки това, пак не можа да заговори! Тогава се опита да заговори басово, което понякога беше му помагало отчасти да говори, но днес това още повече го затрудни. Най-после, с мъка и големи усилия можа да каже:

- Иссскккам сссъвет! - И с още по-големи усилия, едвам чуто, шепнейки и на пресечки каза: - Съвет... господин Христов... Моля!

Момичето разбра какво искаше да му каже, по-скоро интуитивно. Изгледа още веднъж Андрей със съжаление, и рязко със замах широко разтвори вратата. Пред Андрей се откри тясно коридорче, в дъното на което имаше отвор за изба, а в началото на източната стена имаше врата, която водеше за стаята на Христов. Момичето почука на вратата. Отвори я, без да погледне вътре, каза:

- Един младеж Ви моли за съвет!

- У-у-у... толкова рано ли? Нали знаеш, за днес имам толкова много работа? Брат ми ще дойде... Коректури... Да чета... Да пиша... Новата година ще започна със съвети ли? Вече я започнах с предсказания за смърт! Господ да ми е на помощ!

Христов се сърдеше, макар много добре да знаеше, че знанието, което имаше, го задължаваше с него да помага на другите. А Божа милост беше за него, дето нуждаещите идваха при него, защото инък той трябваше да отиде и ги търси, за да им помага.

А това кисело и нервно държание се дължеше на много причини, една от които беше, че при последната среща с царя, която стана през есента миналата година в двореца „Царска Бистрица”, както знаем той се държа много лошо с царя. Скараха се, и царя повече не го потърси!

Христов живееше в една страшна неизвестност! Не знаеше царя ще изпълни ли съвета му-да назначи генерал Ватев за министър на войната, защото инък според Христов в България щяха да станат кървави събития, за които щеше да се чувства морален виновник. И тъкмо днес беше многоочаквания ден, когато щеше да разбере царя сърди ли му се, и ще изпълни ли съвета му.

На Христов също много зле беше му се отразило случката с брат Игнат и евреина Евто, към който приложи черната магия! Той я владееше, защото имаше силна воля, с която си служеше както с ръцете си, и познаваше законите на човешката душа. Но черната магия беше абсолютно забранена за членовете на Бялото Братство! И след тази случка той даде тържествено обещание, че вече никога няма да си служи с черна магия.

Андрей слушаше. Надеждите му изведнъж рухнаха! Мъката му преливаше! Искаше му се да викне, не, гордо да заридае; да се тръшне на циментовата площадка; главата си с трясък да пръсне; земята да се разтвори и го погълне жив; да заблъска с юмруци вратата и да зареве: „Защо си толкова жесток и лош, ти Божи човече?...” Но нямаше сили, отпадна, уни, обърна се и си тръгна към София, като си шепнеше: „Тук беше последната ми надежда!... Уви, рухна!... Сега на къде?”

За щастие момичето чу това, изгледа го още веднъж с умните си очи и го запита по-високо от обикновеното му говорене, и ясно произнесе, явно за да чуе Христов:

- Господине, тук ли Ви беше последната надежда? - Андрей заекна силно, и не можа да отговори. Но неговия отговор вече не беше необходим - момичето си постигна целта. Гласът отново се разнесе, но вече някак виновно:

- Детка, „моля за съвет” ли точно каза - запита той, защото с това „моля”, което обикновено искаше от посетителите, той запазваше свободата си, и защото то му показваше, въпреки всичко да приеме молителя. Момичето знаеше това, и го използва да бъде приет Андрей.

- Да - отговори то рязко, сепнато и обвинително, но което беше заметнала с мантията на смирението и подчинението, а отвътре, като че бушуваше протеста на роба. То победоносно се върна в избата откъдето беше излязло, като остави двете врати отворени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...