Jump to content

155. Кой е Космическия и Мистичен Христос


Recommended Posts

155. КОЙ Е КОСМИЧЕСКИЯ И МИСТИЧЕН ХРИСТОС

В Христов всяка гримаса, интонация, мимика, жест, дума и всичко, всичко което правеше, бяха строго определени и съзнателни - за получаване на съответното въздействие... И в края на краищата, целия му живот беше координиран с една кардинална идея - съзнателно изпълнение Волята Божия, или работа за идването Царството Божие на Земята, както всичките функции в здравия жив организъм са координирани помежду си с всички останали органи и функции, и благодарение на което живота се изразява правилно и хармонично.

-Какво представлява Библията?-запита Андрей, и после добави: „Ние имаме Библия, но не съм я чел. Мисля че това е попщина, измислици...”

Андрей говореше и пак радостно констатираше, че не заеква!

Христов това виждаше, но не искаше да му даде възможност да изживее тази радост, защото неизживените радости дават импулси за работа и лекарство против всички болести, и защото с това се смущаваше процеса на лечението. Затова бързо и изчерпателно отговори на въпроса му, заангажира съзнанието му и за радостта не остана место и време да я живее:

- Библията е най-великата книга през хилядолетията и сега, и за бъдеще, особено с втората й част - Новия завет... В нея са написани велики, безсмъртни истини, често облечени във форма на легенди, за да бъдат разбрани и възприети от народа в достъпна за него форма, и в душата на който ще се пазят и предават от уста на уста, от поколение на поколение. Така през хилядолетията ще живеят, подхранвани от народната фантазия, докато дойде, който трябва да разкрие пред света великите истини и разгадае символите...

- Вие знаете ли тези легенди и символи?

- Разбира се!

- Ще ми ги кажете ли? - Христов си постигна целта:

- Разбира се, стига да искаш! Написаната от Мойсей част от Стария Завет - Петокнижието, е свещена книга - пътека към мистериите на битието.

А Новия завет - Учението на Христа е по-велико, както и Христос е най-великия човек в света.

Стария и Новия завети образуват Библията, която е преведена на всички езици, претърпяла е най-много издания. Върху нейните текстове са написани много литературни и философски произведения от велики писатели и философи; нарисувани са картини; изваяни скулптури от гениални майстори на изкуството; написани либрета на опери; създадени велики образи на подражание и символи; написани са безброй коментарии, статии, тълкувания, сказки, проповеди. Само Учителя е държал до сега, няколко хиляди беседи върху нейни текстове. Изобщо, тази книга е обгърнала и проникнала дълбоко в целия бит на човечеството и културата му.

Христос е педагог от най-висока класа! Двадесет прости неуки рибари, като ги учи три години, станаха главни стълбове на велика култура. След 2 000 години, някой от тези, които изучават техния живот и пишат върху казаното от тях, стават професори.

Андрей слушаше с цялата си душа и най-красиви мисли и идеи, прелитаха през съзнанието му. И пак спонтанно запита:

- А Шекспир?... Неговите трагедии?... Неговите герои не са ли най-великите?

- Хм, Шекспир? - Ето там са произведенията му в оригинал - посочи небрежно една етажерка. - Какво са? Живота на Христа е драма на драмите, трагедия над трагедиите, матрица на всички драми и трагедии, която може да се разбере от най-културните хора в света, и то само в моменти на проблясъци в съзнанието, на вдъхновение! Живота, учението и трагедията на Христа са като Тихоокеански хранителници на Вечен живот, на Истина, Любов..., на изкуство за хилядолетията - Слънцето на всички култури и епохи. А Шекспир, драмите и трагедийте му, както и произведенията на най-великите писатели в света и през всички култури до сега, са като пясъчни зърна пред Хималаите. Те са само отблясъци от огромния диамант, който непреривно пръска светлина във всички посоки и през вековете, без времето да намалява теглото и блясъка му.

- А какво е господин Дънов - Вашия Учител?

-Днес Учителя учи Учение по-високо и по-възвишено от Учението на историческия Христос!

- Какъв друг Христос има? - запита някак иронично Андрей.

- Космичен и мистичен* - отговори сериозно Христов, като не обърна внимание на иронията, защото имаше в момента нещо по-важно. И почувства, че не трябваше да говори повече за Учителя, затова каза: -За тебе сега е важно да знаеш, че Учението на Учителя не е религия, а начин да се живее правилно според законите на живота природа. Друг път ще говорим повече.

[*Виж „Изгревът” т. 1. 2. изд., 2011, с. 760-764.]

- Наистина ли? - изненадан възкликна Андрей от радост. - Ще ме приемете и друг път? - Съвсем не обърнал внимание на главното, че Учението на Учителя не е религия...

- Разбира се! - С апломб, тържествено и галантно му отговори Христов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...