Jump to content

167. От къде са взети и от къде идват новите философски учения


Recommended Posts

167. ОТ КЪДЕ СА ВЗЕТИ И ОТ КЪДЕ ИДВАТ

НОВИТЕ ФИЛОСОФСКИ УЧЕНИЯ

- Но Вие господин Христов много се отклонихте, нали ставаше дума за Фройд? - настоя немецът, който държеше да се изясни въпросът за Фройд.

- Вие направихте отклонението - забеляза Христов и продължи: - Фройд и други като него, взели от тук, от там...

- Кажете от къде е взел Фройд? - вече нервно го прекъсна фройдистът.

- От индийската философия, от древногръцката митология, от Библията... Нещо от тях скъсил, друго удължил, трето обърнал както се обръщат стари дрехи и заприличват на нови - стари форми назовава с нови имена...

Обаче за тези, които знаят съдържанието им и смисълът им -сочат откъде са взети! Това, което Фройд и неговите предшественици и следовници пишат и обясняват, ние отдавна го знаем и работим с него и постигаме това, което искаме. Фактът, че Фройд е взел за основа на свойте изследвания древногръцката легенда за Едип цар, показва, че това е било известно на старите гърци. В тази област те са знаяли много повече, за да кристализира всичко това в легендата. Защо Фройд не намери друг начин и други форми, да изрази идеите си?

- Господин Христов, всичко това е много общо. Наверно, ползвали сте се от коментари върху Фройд от недостатъчно осведомени писачи? -забеляза вежливо фройдистът. Обещавам Ви, когато се завърна в Германия, ще Ви изпратя съчиненията на Фройд, да ги прочетете в оригинал.

Христов строго и някак втренчено го загледа, и каза:

- Трябва да Ви кажа, Вие повече няма да се върнете в Германия! - И пресегна се, извади от една етажерка няколко обемисти тома и му ги подаде.

Лекарите ги прелистиха и казаха:

- Имате ги, но вече за Фройд не ме интересува - каза немецът.

- Вие ме заинтригувахте! От къде знаете, че няма да се върна? - запита фройдистът смутено и загледа въпросително колегата си, който също беше смутен.

- Видях го с шестото си сетиво - и ги изгледа тържествено! - Видях го със специалният орган, който имам.

- Но Вие господин Христов, трябва да се изясните - защо си служите с този маниер?

- Аз съм свободен и Вие не можете да ми определяте с какво да си служа и с какво да не си служа!

- Добре, тогава на въпроса: Откъде е взел Фройд идеята за Пансексуализма? - запита вече нервно фройдиста.

- Отворете Библията и прочетете легендата за грехопадането. Там Фройдовият пансексуализъм е даден като първият грях - ядене от забранения плод, половото сношение, желанието на първите човеци да творят и да бъдат като Бога. Това отровно семе, родило се в душата на първите човеци, се разсява по цялата Земя, разцъфва в най-разнообразни цветове и дава интересни плодове, които Фройд нарича Пансексуализъм... и на дълго обяснява това.

Ясно, че на лекарите не им се слушаше и затова фройдистът го прекъсна:

- Ние ще прочетем легендата, но Вие какво бихте ни казали за това, което Фройд нарича „нарцизъм”*?

- Не трябват много знания и специално виждане, за да се разбере, че както името, така и съдържанието е взето от древногръцката легенда за Нарцис. Както и в легендата за Едип цар, така и в легендата на Нарцис, древногръцките посветени, в мистерийте са скрили великите истини за човешката душа и нейния път и отклонения, по-голямата част от предписанията на религийте, са правила за хигиена на тялото и душата, и правилно познаване на света. А за да бъде правилно познат света, хората трябва да бъдат здрави. Обективния свят се вижда по един начин от здравия и различно от болния.

- Нас не ни интересуват религийте, дайте пример за Фройд- възбудено и злобно забеляза българинът.

Пред бюрото на Христов имаше етажерка, на която бяха подредени беседите на Учителя, до тях бяха подредени двадесетина Библии на различни езици, различни преводи и издания. Христов извади една Библия от тях и зарови в нея.

А през това време двамата лекари разглеждаха Андрей и тихо си споделяха нещо, после разтвориха съчиненията на Фройд, запрелистваха ги, стараха се да разчетат забележките по полетата, направени от Христов, също се спираха и на подчертаните редове, разчитаха и поставените от Христов листове, изписани с негови размишления, и тихо си споделяха на немски:

- Основно е проучавал Фройд - каза българинът лекар.

- по-късно идеите на Фройд бяха разработени, и изяснени и разширени от неговите ученици - отговори немецът.

Христов, макар да не говореше немски, но разбра този разговор и отговори:

- Имам ги! - Посегна се и извади два тома на Адлер и на Юнг. - Имам и от Цвайг, но неговото съчинение е дилетантско.

Христов им отговори, прелиствайки Библията. Намери, извади една немска Библия, намери в нея същия текст и я подаде на немеца. Но преди да почне да чете и обяснява, погледна Андрей, който макар да не разбираше нито френски, нито немски, с голямо внимание следеше и слушаше всичко - искаше по тона, лицеизраза да разбере нещо, за какво говореха.

Христов му се усмихна дружески и зачете: „Първа книга на царете, гл. 17, ст. 45 и 46: „А Давид отговори на филистимеца: Ти идваш против мене с меч, копие и щит, аз пък против тебе в името на Господа Саваота, Бог на израилското войнство, Който ти оскърбяваш; сега ще те предаде Господ в ръката ми, и аз ще те убия, ще снема от тебе главата ти... И цялата земя ще узнае че има Бог у Израил.”

Прочете и заговори на български, за да разбере и Андрей:

- Не разбирам какво искате да ни кажете с този цитат? - запита предизвикателно българина.

- Ако на мястото на Давид беше един българин, щеше високо да заяви: „Аз ще те убия, без ничия помощ... Аз те убих!...” Или, ако на мястото на Давид беше един турчин, той щеше да се удари в гърдите и да каже: „Венада бендерлер!” Ако пък беше немец, щеше да запее: „Дойчлан, дойчлан юбералес!” - Немецът почна да се смее, и каза:

- Ясно, ясно!...

- А Давид каза: „Не аз, а Бог ще ми го предаде да го убия.” Който е възпитавал Давида е бил добър педагог, предпазил го от гордостта, да не се възгордее като убие филистимеца и с това да се изложи на заболяването - „нарцизъм”.

На хората още преди 3 000 години била известна тази болест, и те не знаяли как да се предпазват от нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...