Jump to content

179. Онова, което е изработено у ученика, се дължи на Учителя


Recommended Posts

179. ОНОВА, КОЕТО Е ИЗРАБОТЕНО У УЧЕНИКА,

СЕ ДЪЛЖИ НА УЧИТЕЛЯ

Христов го прекъсна:

- За другото аз вече съм се погрижил. Винаги, когато предсказвам, аз трябва да направя всичко каквото е по силите ми казаното от мен да се сбъдне, затова ще се опитам да ти помогна.

- Интересен човек сте господин Христов! Разбирате, умен сте, но думата „умен” не се покрива с това, което искам да вложа в нея. Вие сте нещо по-голямо, по-широко от това, което означаваме с думата „умен”! Аз познавам и други умни хора, но Вие ги превъзхождате с нещо специфично, което сам Вие притежавате, и което ясно чувствам, но което не мога да определя, нямам съответната дума. Може би като помисля, като се справя с някой речници, ще намеря точния израз на това, което чувствам.

Господин инженер Киров абсолютно Ви вярва и казва за Вас, че и в неговата област като инженер сте по-добър от него, но той е и добър архитект, математик... От този няколкочасов разговор, аз не видях област, която аз зная и която Вие да не познавате! А колко много неща знаете, които аз не зная! Това ми дава право да мисля, че Вие сте една всестранно развита личност. За първи път ме видяхте, изключено е някой да Ви е говорил нещо за мене, а ми казахте интересни и верни неща. Като имате предвид, че аз съм обиколил на много пъти Европа като журналист и кореспондент на вестници и списания от 1920 г., на два пъти съм прекосил СССР.

Седите си тук във Вашата колиба, нямате телефон дори, нямате никакви връзки, освен с тези, които от нужда Ви търсят, а сте осведомен по всички въпроси, които интересуват един интелигентен човек! В момента си мисля, ако при Вас дойде един друг човек, със съвсем различни от Вашите интереси, но от професорски ранг - математик, физик или биолог, бихте ли могли и него да задоволите и да му кажете нещо, което не знае от областта в която е специалист?

- Не зная - отговори и хвърли поглед на книгите в една въртяща се етажерка, където се мъдреха шедьоврите на Минковски, Лубачевски и Айнщайн, и после добави: - Пратете ми, ако имате такива познати! - Като и сега не изпущаше предвид основната идея на своя живот - да направи нови връзки, да пусне нови корени в техните души и да посее идеите на новото Учение в още души.

Лекарят българин се обърна към колегата си немец:

- Ти не изчака господин Христов да каже, какво се е погрижил за нас.

- От целия досегашен разговор с господин Христов, логически следва, че се е погрижил нещо добро за нас - това, което нямаме и най-много искаме.

- Все пак аз моля да ми го каже, ако обича. - И двамата лекари загледаха Христов в очакване.

- С всичкия си кредит, който имам пред инженер Киров, ще го помоля да Ви даде приживе всичките си пари, които има в чужди банки, за да заминете за Америка без да му правите операция - да остане жив и да изживее останалата част от живота си с рентите от имотите си в България.

- Това е сладко, много е сладко, но има една доста силна жилка от горчивина. - каза българинът лекар. - Ние Ви благодарим за всичко!

Тогава лекарят немец възторжено заяви:

- Господин Христов, и аз Ви благодаря с едно смесено чувство на сладост и горчивина, и чувствам, че сте и много добър и много жесток! Сега ще ми позволите и аз да Ви направя едно предсказание: най-късно през другия месец, за Вас ще излязат статии в няколко европейски вестници и списания.

Вие наистина сте едно необикновено явление в нашата култура! На България трябва да се завижда, че е родила такъв син!

Очите на Христов съвсем леко се навлажниха от умиление, но веднага се овладя и сериозно заговори:

- Това, което виждате, хубавото в мен, от което се възхищавате, това е изработеното от Учителя в мен! То се дължи на Учителя! А колкото до това, че ще пишете за мене, моля Ви в никакъв случай не пишете нищо, защото предстои ми важна обществена и политическа работа, трябва да стана скрит за обществото, инък работата ми много ще се усложни и затрудни.

- И това е интересно и оригинално. Всички на Ваше място биха желали света да знае за тях, да се изработи за тях обществено мнение, а Вие обратното - криете се от света. Аз съм интервюирал личности със световна известност, но Вие сте първия, който не се изкусихте! Ясно ми е, че личнсто, азът не участвува в обществения Ви живот, а това ми показва, че във Вас има нещо по-голямо, по-висшо, от което се ръководите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...