Jump to content

185. Природата е неизчерпаем източник на най-разнообразни форми и идеи


Recommended Posts

185. ПРИРОДАТА Е НЕИЗЧЕРПАЕМ ИЗТОЧНИК

НА НАЙ-РАЗНООБРАЗНИ ФОРМИ И ИДЕИ

- Разбирам и него и тебе, разбирам и фигурите и формите на художествената реч, но вие не ме разбирате, защото по-далече от формите не отивате.

Неговото изказване между другото, ми послужи и като повод един педагогически метод.

Трябва да знаете, тези наглед невинни, но неверни, наречени художествени преувеличения, стават причина за много нещастия и страдания не само на четеца или слушателя, но и на самия писател. За тези техни преувеличения живота ги държи отговорни, защото както в живота, така и в литературата - важна е истината!

За всяка неистина, дума казана или написана, се отговаря - заплаща скъпо, което при някой писатели достига до убийство и самоубийство, независимо от това дали те знаят или не знаят за причините на своя песимизъм, убийство или самоубийство.

- Например? - апострофира го българинът лекар.

- Ако почна да цитирам - Гьоте, Джек Лондон, Пушкин, Лермонтов, нашия Яворов и др., ще отида много далече, ще се отклоня от главната си мисъл, затова сега ще кажа само: - В какво положение ще бъдеш, ако отидеш на пазаря с мисълта, че имаш пари, а в действително нямаш? Или какво те ползва, ако другите мислят, че ти имаш пари, а ти в действителност нямаш? Това какво ползва и тях - нищо, тъкмо напротив - такова неверно мислене носи разочарования и излишни страдания!...

Художественост не значи лъжа. Художествеността трябва преди всичко да изразява истината, защото само истината прави хората свободни, а само свободният може да види красотата и да я изрази. Художникът не трябва да преписва на действителността неверни неща, нито да съчетава несъчетани в природата неща, или пък да накачулва фактите с панделки, дрънкулки, които нищо не допринасят. Това няма смисъл, защото реалността - природата е неизчерпаем извор, океан от най-разнообразни форми и идеи, много по-съвършени от тези, които ние бихме сътворили!

Всяко нещо, което ние добавяме на природата, я опошлява, опорочава. Тя няма нужда нищо да й се добавя. Достатъчно ще бъде да видим и изразим нейната красота и нейното дивно разнообразие! Но затова трябват съответните очи и съответно съзнание, и най-главното - съответен живот, т.е. приложение на великото и красивото! Действуването е много важно, то трябва да се покрива с мислите и чувствата.

Ако мислиш, че можеш да разказваш 24 часа, а в действителност разказваш едвам един час, тогава всичките ти мисли, чувства и постъпки са верни само една двадесет и четвърта част. Какво значение има ако кажеш, че можеш да разказваш 100 часа? Виждаш как хората под формата „художествено”, са изкривили и речта и живота си. Те лъжата наричат -художественост! Съвсем друг е въпроса, ако художественото преувеличение се покрива от този, който го казва с живота му, с моженето му, тогава то има смисъл.

- Да, но е приятно и красиво!... - Христов бързо го прекъсна:

- Това красиво и приятно е като алкохола! В него няма никаква хранителност, той не носи живот, тъкмо напротив - трови живота! Макар да е приятен на вкус, да повишава настроението, но това е само илюзия, а после глава боли!...

Ако пък мислиш, че можеш да разказваш 24 часа и наистина разказваш 24 часа, това показва, че мислите и чувствата ти се напълно покриват с постъпките.

Затова, постави си като задача в живота да говориш само, което знаеш, което си проверил, и което можеш да направиш - истината. По този начин, много скоро, живота ти ще се оправи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...