Jump to content

191. Водачът на цялата махала при сраженията


Recommended Posts

191. ВОДАЧЪТ НА ЦЯЛАТА МАХАЛА ПРИ СРАЖЕНИЯТА

- Кои бяха те?

- Водачът на цялата махала беше Дакеолу - момче на около 16 години, преди една година завърши прогимназия - едро, широкоплещесто, здраво, силно, набито, с широко и красиво лице, черна къдрава коса, огнени хищни зверски очи. Друг беше Стефу-Жижата - висок, сух и много зъл, брат му

- Весу-Песу - слабо и много страхливо момче, но затова пък беше силен в псувните. Танас-Зайчинас - истински красавец, с орлов и благороден поглед, затова някой го викаха орелът. После отиде във френския легион, и там беше убит. Герчо-Козата - кротко и възпитано богатско момче, но не зная защо ние му допадахме и предпочиташе да играе с нас.

- Какво правеше при вас буйните? - запита Христов с интерес.

- Той даваше съвети.

- Други кои бяха от първенците Ви?

- Христо-Юдата - беше хитрецът на махалата, затова пък повтаряше във всяко отделение, Кръстю-Бирлика - син на кмета на града. Те бяха няколко братя. Всяваха страх и ужас във всички деца! Рачу-Чутурата - син на овчар. Беше едър, здрав, набит, приличаше на мъж. Той беше най-отмъстителния, не прощаваше на никого, нямаше никакво чувство за милост. Рачу-Циклопа - безумно смел, затова и остана с едно око...

Всички бяхме около 100 души, а Страженците бяха повече от 500 души.

- Е как можете 100 души да се биете с 500 души? - запита Христов.

- Ние в никакъв случай не можехме да се бием с тях, дори да бяхме и колкото тях на брой, защото те бяха слезли до самите ни лазарети и ние не можехме да се разгънем, и трябваше да хвърляме срещу баира, а те да хвърлят надолу.

Но Дакеолу беше нещо страшно! Той имаше любовници женени, и налиташе да се бие с мъже. Той винаги беше навъсен, недоволен и винаги на страната на слабите. За него нямаше значение кой е виновен, той вземаше страната на слабия. Правеше му удоволствие да гледа равностойни да се бият и винаги, когато единият вземаше надмощие, разтърваваше ги. А той можеше да се бие до смърт!

А да знаете как само псуваше - знаменито! Знаеше безброй псувни и сам съчиняваше, измисляше псувни. За всеки отделен случай, той имаше специална псувня. Казваше ги по особен, шакемблийски начин. Пък как разказваше срамотии разкази! Слушахме го захласнати, с часове! Ние мислехме, че Дакеолу е най-силния човек на света, и че всичко може. Изобщо, един беше Дакеолу, с него никой не можеше да се мери! Много добре играеше на лост и успоредка - учудваше войниците и офицерите, когато се хванеше на лоста или халките! Винаги той даваше идеите, как да извършваме кражбите. Всички се хвалехме с него, той беше гордостта на нашата махала. Мълвеше се, че най-хубавата булка в махалата му била любовница, която е с 10 години по-възрастна от него. Когато той ни водеше, успехът ни беше сигурен. Той за всички нас беше мечта, идеал! Дакеолу, колкото беше добър и великодушен, когато се ядосаше, ставаше страшен! Тогава силите му нямаха мяра - очите му се накървяваха, черната му лъскава и къдрава коса щръкваше като четина на глиган!...

- Какво стана после с този Дакеолу? - запита Христов.

- Дойде в града ни чуждестранен цирк. На едно представление, когато един цирков акробат изпълнявал някакъв много труден номер, от публиката излиза Дакеолу, както е с дрехите си, изпълнява същия номер с някакви добавки, които го правят по-труден. Една от актрисите се влюбва в Дакеолу, и двамата заминават за чужбина, по-нататък какво е станало, не зная. Тази сутрин, когато ми говорехте за Мойсей, аз непрекъснато си мислех за Дакеолу. - Христов почна да се смее и каза:

- Разказвай за сражението.

- Дълго време се бихме все около нашите лазарети, и не можехме да напреднем. Дакеолу напразно тичаше по целия фронт!

Той беше смел, но нас ни беше страх. Дакеолу събра отново първенците, съветва се с тях и после изчезна от очите ни.

В това време Тодор Стомничката, който беше любимеца на Дакеолу, запя и се хвърли напред, но беше отблъснат, защото ние не го последвахме. Страженци се държаха здраво, не отстъпваха, а времето минаваше, скоро щеше де се мръкне. Върха на баира беше далече, а камбаната още по-далече. Стомничката се ядоса, изпсува и се втурна отново напред. Ние всички видяхме, че ще го пленят, но не помръдвахме да го спасим. Дакеолу излезе от лозята и се втурна да спасява Стомничката, като ни псуваше, че не напредваме. Ние много вяло пристъпвахме напред, а Стомничката вместо да остане на местото си, вряза се в позициите на Страженци още по-дълбоко. Те съсредоточиха камъните си на него. Някой от тях дори си снеха сапанджиците, и се спуснаха да го хванат. Дакеолу не тичаше, но летеше на там. Един камък се удари в една череша, отхвръкна настрана, и като от невиделица удари Стомничката в главата. Той си хвана главата с две ръце, а Страженци в един глас ревнаха: „Стомничке, Стомничке, счупихме ли ти мамичката?...” Кръвта шурна и обля лицето на Стомничката! Той писна с всичкия си глас! Всички се изплашихме! Боят спря, като по заповед. Но за обща изненада Стомничката не падна на земята мъртъв, както помислихме - обърна се и хукна към лазаретите, като плачеше с колкото глас има. Страженци почнаха първи сражението с песни. Сапанджиците плющяха, камъните бръмчаха, далече се чуваше плача на Стомничката.

Дакеолу побесня! Той псуваше на лево и на десно, ругаеше тези, които били около Стомничката, че не се спуснали да хванат този, който го ударил, и че го оставили самичък, и накрая всички ни окуражи, а не се заканваше люто на този, който отстъпи или не изпълни заповедта му! После слезе до превързочната, и когато се върна, каза: „Щом плаче, нищо му няма.”

Хвана едно момче, което беше до него и го слушаше с отворена уста, заповяда му да отиде от тях да открадне килима, който бил прострян на двора, за да завие с него Стомничката, после каза:

- Война без жертви не може, но Страженци не могат да хвърлят камък, който да пробие чобанска глава, а още повече главата на Стомничката! Сега ние ще им.....И изтърси една мощна, страшна и километрическа псувня!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...