Jump to content

200. Частната собственост


Recommended Posts

200. ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ

Андрей направи гримаса на недоумение, и най-различни мисли прелитаха през съзнанието му. Някой оставаха за по-дълго, а други отлитаха и се заместваха с нови и все по-нови и интересни, и тогава спонтанно каза:

- А правото... частната собственост* - кое е мое, и кое на другите? Тогава Вие сте комунисти! Не, приличате ми на анархисти, но на особени, или както баща ми употребяваше думата „бамбашка” комунисти и анархисти. [*Учителят за частната собственоствиж Изгревът”, т. 22, с. 651-659.]

Христов си постигна целта, раздвижи и друга област от съзнанието на Андрей, най-важното, накара го да мисли, и сега се задоволи само да му каже:

- Човешкото право само обърква нещата и хората! - В главата на Андрей непрекъснато възникваха толкова много въпроси, че не знаеше кой да зададе, спря един въпрос и го зададе:

- Защо Ви изпраща царя подаръци?

- Защото ми е приятел - каза го така, като че царя да му е приятел, е нещо много обикновено нещо.

- Приятели сте? - И Андрей в себе си повтори много пъти това „приятели”, и в него изпъкна мисълта, той да използва това приятелство за себе си. А запита, като че не искаше да вярва на това:

- Вие срещате ли се, говорите ли с царя?

- Може ли да сме приятели, и да не се срещаме и да не говорим?

- Как се запознахте, кога се срещнахте първия път?

- Напомни ми друг път да ти разказвам това, сега искам ти да ми разказваш.

Андрей не можеше да си откъсне вниманието от това, което се случи и не можеше да не мисли за това, а да разказва свои спомени му беше невъзможно! Това забеляза и Христов. Андрей искаше да задава въпроси, но Христов отбягваше това, за да останат в него неразрешени, за да мисли, да има с какво да бъде заето съзнанието му, за да не мисли за болестта и страданията си.

- А тази красивата госпожица, каква беше? - Неочаквано и за самия себе си запита Андрей.

- Чиновничка в двореца - троснато и недоволно кратко му отговори Христов, за да разбере Андрей, че не желае повече да бъде разпитван.

Като че и самото провидение дойде на помощ на Андрей, който не можеше да разказва нищо за себе си след виденото преди малко, а Христов беше суров, държеше на своето, мълчеше и чакаше да започне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...