Jump to content

208. Най-голямата мечта - да бъде писател


Recommended Posts

208. НАЙ-ГОЛЯМАТА МЕЧТА-ДА БЪДЕ ПИСАТЕЛ

Христов млъкна, мълчеше и Андрей, мислеше върху чутото и незабелязано мислите му преминаха, върнаха се към старите изживявания - защо беше дошъл... Съвет. И жално погледна Христов в очите и каза:

- Трябва да си ходя, затова дайте ми съвет.

-Добре де, добре, както искаш, но за всичко има време! Нали ти казах, няма смисъл да бързаш, всичко вече е наред! - И без да говори, изпрати му мисълта: „Нали видя, царят ми е приятел, имам толкова познати, ще уредим въпроса - няма да останеш без работа и гладен!” И когато разбра, че Андрей му улови мисълта - измисли това, почна да му говори за съвсем други неща: - В тебе забелязах нещо интересно, което е много по-важно от това, за което си дошъл, по-добре е да поговорим за него.

Христов така му говореше, като че той имаше нужда от това Андрей да остане при него.

- Какво особено сте видели в мен? - изненадано и с интерес запита Андрей, отново оживен.

-Добре разказваш.

- Наистина ли? - зарадван запита Андрей.

- Да, нали вече знаеш - аз само истината говоря, никога не говоря неверни неща.

- Е, да - с приятна виновност му отговори Андрей.

- Ако искаш, можеше да станеш писател - му заговори Христов леко, меко като мълвене на младите листа в пролетна утрин!

Така той хвана Андрей за душата, напипа там съкровената мечта на живота му! Това беше най-великото нещо, което можеше да му каже. - Необикновена радост заля душата на Андрей, която скоро се превърна в щастие и блаженство!

Христов го остави да помечтае. Слезе в мазето, после някой почука и дълго говори с него на вратата. От този разговор, Андрей сега нищо не чу. Нещо се изтрополи и той се стресна, събуди като от приятен сън. И за своя голяма изненада видя, че Христов стоеше на стола си, и го чакаше търпеливо да си помечтае.

- Господин Христов, започна Андрей - като ученик, най-голямата ми мечта беше да стана писател, но това се страхувах да кажа на някого, защото винаги съм се чувствал прост и нищожен! Да стана писател, това беше една младежка мечта, която аз погребах преди да беше се родила.

Щом издумахте „писател”, тази мечта в мен изведнъж възкръсна! И струва ми се, че душата ми литна високо-високо - в царството на мечтите! Не можех да се нагледам на нечуваната и невиждана красота - бях в Рая! И в същото време чувствах, че съм в стаята. В това, което видях, думата „красота” не може да го изрази, тя е много малка и нищожна.

- Да разбереш, че Раят не е някъде на небето, нито в Месопотамия, а е в нас самите, това е едно състояние. Ти можеш да бъдеш писател, но за това се иска много работа, много жертви.

Андрей поднесе сърцето си на Христов, и го остави завинаги при него.

- Господин Христов, готов съм на всичко - да стана писател!

Вие сте единствения човек, който вижда направо какво има в душата ми, или да й говори - единствен сте, който ме разбирате и уважавате!...* [*Бележка на съставителя на „Изгревът”: Успяхме да изпълним най-голямата му мечта, и публикувахме неговият материал „Съветникът”! В моето изложение се вижда. че това е колективен акт на много човеци, който бе ръководен от Небесният човек. Амин!]

Христов, като че беше бръкнал в душата на Андрей и там завъртя тъкмо този ключ, който тласна Андрей по пътя на необикновените хора! Зазида в него огромен и мощен заряд, който да го движи напред и нагоре през целия му живот!

Христов работеше с Андрей без усилие, и си постигаше целите. Но когато работеше с държавниците, обществениците и царя, на които интересите се кръстосваха с неговите разбирания и идеи, той биваше доволен от сто случая да реализира един. Разбира се, той постигаше много повече. Често имаше случаи, когато заставаше срещу цял Парламент, Министерски съвет и цар, и със силата на логиката и знанието си, налагаше своето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...