Jump to content

222. Александър Стамболийски


Recommended Posts

222. АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ

- Сега за тебе е по-важно да ми разказваш за управлението на Александър Стамболийски.

- През управлението на Александър Стамболийски*, хиляди инвалиди от загубената война мизерствуваха. Те бяха разочаровани, че на пусто бяха се били, и дали част от живота и удовете си!

[*Виж „Изгревът”, т. 20, с. 898- № 42, 43; т. 1. 2. изд., с. 519-521.]

Никой не им признаваше! Те движеха произволно ръцете си, тътреха краката си, лицата им бяха обезобразени от раните и ужаса на войната и от озлобление против всичко! Често по улиците се срещаха жени или деца да водят слепци от войната.

Но положението на инвалидите беше са влошило още повече, когато те поискаха от правителството на Стамболийски да им бъдат изплащани редовно мизерните пенсии, защото тогава заплатите на чиновниците и пенсиите на пенсионерите се изплащаха с големи закъснения - на два-три месеца веднъж. Инвалидите също поискаха повишение на пенсиите им.

Но Стамболийски беше жесток, най-безсърдечно им заяви: „Идете да ви дада- пенсии тези, които ви пратиха на фронта, ние ще ви отнемем и тези!”

Той беше безогледен, късоглед, едностранчив дребнобуржоазен водач, затова така брутално го свалиха през 1923 г., когато беше на върха на силата си! Но положението на народа и след свалянето му, не се подобри, тъкмо напротив - влоши се още повече.

Народът беше обхванат от страшна паника! Масово почна да си изтегля мизерните спестявания. Македонствуващите вилнееха, убийствата сред града и посред бял ден зачестиха. Тежко беше положението на народа и през „Демократическия сговор”, и още по-тежко стана при „Народния блок”, който и сега управлява. Но вече упорито се говори за диктатура. Ще влезем отново в крак с Хитлерова Германия.

- Много малко ми каза. Направи ми впечатление, че все лошото виждаш с черни очила гледаш. Нищо ли хубаво нямаше, например през управлението на Стамболийски?-Андрей го гледаше учудено, това не беше мислил. Той знаеше едно, че това бяха капиталистически правителства, в тях всичко е само лошо.

- Вие господин Христов и другите Ваши съмишленици - дъновистите, сте напуснали живота! Не вземате участие в живота и борбите на народа, затова тези работи не ги разбирате! Не сте се занимавали с политика и икономия. Живеете си тук далече от живота и света, и като кротки овчици пасете си тревица и не се интересувате от ужаса, който е обхванал народа!

Христов му се усмихна снизходително и погледна към една лавица, на която дремеха много политически и икономически книги на френски и английски. Там бяха и речите на Александър Стамболийски с автографа му, но не счете за нужно да възразява на Андрей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...