Jump to content

228. Една велика безсмъртна идея - свободата на народа


Recommended Posts

228. ЕДНА ВЕЛИКА БЕЗСМЪРТНА ИДЕЯ –

СВОБОДАТА НА НАРОДА

Андрей нервно го прекъсна:

- Разбира се! Не само това, но ще ги избием тези паразити, народни изедници! Точно както направиха в СССР - избиха капиталистите и помешчиците. Как живеят и управляват парите и фабриките?

- Не знам как са нещата там.

- Ние работниците знаем. Вие не знаете, защото нямате интерес да знаете!

- Ти комунист ли си? - попита Христов още по-виновно.

- Разбира се, комунист съм* - гордо, рязко и отсечено заяви Андрей.

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 629-634 - „Камшикът е в Христовата ръка”.]

- Наистина, още не съм член на Комсомола и Партията, но ги обичам, работя за тях, това са истинските хора. Ясно виждам, че посочения път от тях е най-реалния и единствения да се освободят работниците, да няма бедни и богати, всички хора да живеят добре...

Аз вече направих постъпки да бъда приет в Партията, доказал съм, че смъртно мразя капиталистите, мога да се боря и да умра за тези велики и безсмъртни идеи. Без да съм член на Партията, ходя на митинги, заставам рамо до рамо с комунистическите народни представители, които са наистина истински народни представители, защото с живота си устояват интересите на работниците...

И заедно с тях срещам камъни - конната полиция на Салабашев. През студетнските демонстрации против главореза на българския народ - Цанков, излизах на манифестация на „Света Неделя”, където Захарчук - вярното куче на капитала ни срещаше с водните струи на пожарната команда.

Връщал съм се вкочанен, дрехите ми замръзнали на мен, станали на кокали, не мога да ги съблека!... И въпреки това, нищо няма да спаси капитализма. Аз ще стана още по-активен борец и ще изпълнявам по-трудни и по-отговорни задачи, които Партията ще ми възложи. Може да ме убият, но нали всеки, когато и да е, ще умре? Но да се знае, че поне съм умрял за една велика безсмъртна идея - свободата на народа! - И издекламира: „Да каже народа, умря сиромаха за правда, за свобода!...”

Христов все така го гледаше виновно, като притиснат до стената и си мислеше: „Как преди няколко часа този същия „революционер, готов да мре”..., щеше да се самоубива, плачеше в краката ми..., а сега?”

- Аз зная, Вие не обичате комунистите - продължаваше Андрей -защото не вярват като Вас в Бога, не се молят на ден по сто пъти, защото разчитат само на себе си, не като Вас на някакъв несъществуващ Бог. -„Свободата не иска екзарх, а Караджата...”

Андрей все повече и повече се отпущаше, и с необуздания си сега развързан от Христов език, го обиждаше и предизвикваше да го изгони.

Разбира се, той нямаше подобно намерение, само си мислеше как би го изритал, ако така му говореше преди да беше намерил Учителя. Христов, зад всичко това виждаше духът на отрицанието - как Черната ложа искаше да погуби Андрей, както беше погубила хиляди като него: от една страна, на Андрей диктуваше да го предизвиква, като говори опако, а Христов караше да го изгони. Тогава Андрей, лишен и от последната подкрепа, щеше да стане жертва. Разбира се, Андрей не можеше и да помисли какво ставаше в душата на Христов, и това от което се ръководеше той.

- Вие дъновистите, на какви жертви сте способни? - Очите на Христов засвяткаха, но се овладя. - Вие ако знаехте какви хора са комунистите, бихте се върнали отново към живота... бихте станали комунист. Моята приятелка Мими е комунистка, пише във вестник „Ехо”... - И внезапно млъкна, прехапа си долната устна и загледа подозрително Христов в очите.

- Не бой се, бъди спокоен, няма да те предам! Говори спокойно, аз съм безопасен, можеш всичко да говориш! Приличам ли ти на човек, който може да те предаде? Попитай този вътрешния си глас каквото ти каже, прави това, говори без страх. - И за миг си затвори очите, и когато ги отвори, категорично каза: „От днес нататък, след един месец, ако мислиш, говориш и най-важното, ако постъпваш по този начин, ще бъдеш убит, затова внимавай!”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...