Jump to content

Recommended Posts

10. MATERIA PRIMA

 

Съвременните учени разглеждат въпроса за създаването на света и предполагат, че първоначално светът е представлявал някаква много рядка мъглявина. Първичната материя, от която светът е бил създаден, е била хиляди пъти по-рядка, отколкото водородът. Водородът, който е един от най-леките газове, в сравнение с тази първична материя, представя нещо, подобно на каша... Какво ще направите, ако имате само един грам от тази първична материя? (24, с. 471)

 

Има известен род материя, от която, ако ние бихме имали в кръвта си, бихме вършили чудеса. Има съвременни учени хора, напреднали в своята мисъл, които казват, че първичната материя, от която е създаден светът, е била хиляда пъти по-рядка от тази на водорода. Първичните сили, които са функционирали в тази материя, са били тъй мощни, че ако днес би могло да се придобие само един грам от тази материя, би трябвало всички фабрики, които съществуват в света, да работят цели три хиляди години ден и нощ. Според тази теория, ако ме попитате защо е толкова дълъг животът, ще ви кажа следното: вие трябва да живеете още три хиляди години, за да придобиете не един грам, а само една десетмилионна част от милиграма. Тогава вие ще бъдете един гений, който ще може да напише нещо мощно в света и думата му да бъде силна. Някой казва: „Аз повярвах в Господа.“ Да, ти повярва в Господа, но трябва цели три хиляди години да работиш, за да придобиеш нещо от тази първична материя на Божествените сили и да можеш да се проявиш като човек. (104, с. 295)

 

В този естествен процес, който съществува в Природата и в когото вие трябва да вярвате, съществува един абсолютно разумен процес, една разумна среда, една материя, която има в себе си имунитет. На друг закон се подчинява тя. Тя не функционира в Природата, не подлежи на никакви химически разлагания – тя не се разлага. Сама по себе си тя е организирана. Тя организира, без нея да организират; тя разлага, без нея да разлагат. Още от древността всички учени хора са търсили именно тази материя – първичната материя, и като я намерят, чрез нея ще се добива вечният живот. Значи, от тази материя зависи дълголетието на човека. Във Франция са направили опити и са доказали, че човек може да се обнови на всеки седем години. Този французин, който правил своите изследвания, казал за себе си, че ще живее до края на този век. Той имал една машинописка, 20-годишна и казал, че тя ще умре по-рано от него. Той можел да подмладява не само хората, но и растенията. Той научил това изкуство от тибетските лами, които са знаели това изкуство и са му го показали. (62, с. 76)

 

Какво нещо е магията? Магията е знание, разбиране на елементите в техния първичен вид, а не в сегашното им състояние, както съвременните химици ги познават. В света, в целия космос съществува един единствен елемент – Любовта. Любовта е първичният елемент, от който са произлезли всички останали, на брой повече от милиард, а не както съвременните химици познават днес само около 90 елементи (през 1937 г. – бел. състав.). Следователно първият елемент в света е Любовта, от нея произлиза животът. Вторият елемент е Мъдростта, от която произлиза знанието. Третият елемент е Истината, от която произлиза свободата. От живота, от знанието и от свободата произлизат още три сили. Тъй щото имаме три групи елементи, всяка от които е съставена от други три: Любов, Мъдрост, Истина; живот, знание, свобода. На вас оставям да намерите третата тройка от елементи. И тук делението не спира, то продължава нататък, до безконечност. Това деление представя проява на елементи, които функционират в различните области на Божествения живот. В живота на съвременните хора взимат участие само ония елементи, които отговарят на тяхното развитие. Колкото повече се развиват хората, толкова по-голям брой и по-разнообразни елементи ще влязат в живота им. (86, с. 178)

 

Аз не искам да мислите, че Земята е точно такава, каквато я виждате отгоре. Това, което отгоре виждате, никаква Земя не е още. Очите ви трябва да се отворят, да видите какво нещо е Земята! Материята, от която е направена Земята, е толкоз чиста, че се равнява почти на онази първична материя, за която ви казвам, че ако искате да получите един грам от нея, трябва всички фабрики по света да работят цели 3000 години, за да създадат този грам материя. Това, което виждате отгоре на Земята, това е човешкото и животинското. Вътре в тази материя прониква Божественото, Което постоянно организира човешкото и животинското. Божественото постоянно подтиква тази мъртва, неорганизирана още материя и я подбужда към живот. (24, с. 482)

 

Знаете ли колко струва един килограм материя от светлината на съзнанието? За пример материята, от която светът е създаден, струва повече от цялата Земя. Значи първобитната материя, от която е направена вселената, струва почти колкото цялата слънчева система без Слънцето. Тази материя е много скъпа, понеже интензивността на движението на частиците Ă е много голяма. Оттук можете да си представите каква светлина трябва да има съзнанието, за да издържа на интензивността на тази материя. За да придобие човек тази светлина на съзнанието, той трябва да мине през страдания. Страданията, които хората преживяват, представляват ред алхимически процеси, а човешкият дух е алхимикът, който прави опити в лабораторията на човешките мозъци. Някой казва: „Не зная какво става в мозъка ми, но просто ще се пръсна.“ Нищо няма да се пръсне, но ти трябва да мълчиш, да наблюдаваш как твоят професор, твоят учител, твоят дух прави опити в мозъка ти. Ученикът трябва само да слуша, да наблюдава и да учи. Рече ли да предизвика с нещо учителя си, ще понесе последствията на несполучливите опити. (181, с. 102)

 

Вие сте сега на Земята и изучавате две растения. Едното растение е Дървото на живота, а другото – Дървото на познаване на добро и зло. Малцина хора има на Земята, които са запознати с Дървото на живота, с неговите цветове. Туй дърво расте на най-високите места на Земята или в най-затънтените места, гдето човешки крак не стъпва. И това учените хора в света не знаят. Има едно камъче, може да ви кажа, такова прозрачно, което много мъчно се намира. Един учен човек казва, че за да се добие един грам от първичната материя, една капка от тази материя, трябва 3 000 години всички фабрики на Земята да работят, за да я добият. Но на мъртвия като туриш от тази капка, оживява. На болния като туриш тази капка, болестта изчезва. При туй растение на живота ще идете с една малка помпичка да извадите тази капка на живота и да я турите в едно шишенце, което ще носите в себе си и сами ще се лекувате. Като помиришете, веднага болестта ще изчезне. Любовта има ухание. (117, с. 305)

 

Съвременните ботаници, в сравнение с Ева, нищо не знаят. Тя имаше познания! Ева търсеше еликсира на живота, на Божествения живот. Знаеше хората как се създават, но искаше да знае откъде Господ черпи сила, Божественият живот откъде иде. Онзи учител на знанието като дойде, казва: „От туй дърво като ядете, там е скрита Божествената енергия и вие, като ядете, като Бога ще станете.“ – „Тъй ли? – казва Ева, – аз ще направя един опит.“ – Никога не правете опит без Любов! Никога не правете един опит без Мъдрост! Никога не правете един опит без Истина! Никога не правете един опит без живот, без знания, без свобода. (117, с. 278)

 

Благословение е дъждът! Дъждовните бани, които ще направите, струват повече от всякакви минерални бани. Голяма енергия се крие в дъждовните капки. Те се отразяват благотворно върху нервната система и върху много хронически болести в човешкия организъм. Аз наричам дъждовните бани „бани на ангелите“. Като правите баните си, ще се молите на Бога да ви очисти чрез тях и ще благодарите за благословението, което Той ви изпраща от небето. Както дъждовните капки измиват човека отвън, така Божието благословение изчиства сърцето и ума му, като внася в него живот, сила и здраве. Който умее правилно да възприема енергиите на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили. Като правите тези бани, ще видите какъв здрав сън ще имате. (39, с. 175)

 

Казват: „Какво ще се оглеждам?“ Ще вземеш огледалото и като учен човек, като се оглеждаш, трябва да се измениш. Колко хора можете да намерите днес, които могат да се изменят? И досега търсят оная вода, която продължава живота, която изменява човека. Алхимиците са поддържали, че една малка капчица от едно вещество като влезе в организма, ти съвсем ще се измениш и сам не ще можеш да се познаеш. (127, с. 414)

 

Ако бихте пили от тази вода, от която животът се ражда, вие никога не бихте ожаднели. Пийте от тази вода! И след като пиете от тази вода, сегашната щеше да ви се види много блудкава, много безвкусна. Все пак има места на Земята, дето тази особена вода тече. От тази вода пият само посветените адепти. Тя извира само от високопланински местности. Тя извира от такива места, дето става особено кръстосване на слънчевите лъчи с центъра на Земята. На такива места водата се особено пречиства. Който пие от тази вода, той може да живее 100, 200, 500, 1000 и колкото години желае. Само 100 грама от тази вода са в състояние да внесат в човека особена сила и живот. – „Къде са тези извори?“ – Те са запазени, недостъпни са за обикновените хора. Хубавите работи са недостъпни за обикновените хора. Но в бъдеще те ще бъдат достъпни. Ако и вие учите добре, един ден тази вода ще бъде достъпна и за вас. (102, с. 359)

 

Светът се нуждае от нещо ново, което, като влезе в хората и коренно да ги измени. В това отношение алхимиците отдавна са разбрали тази истина и на времето си още са търсили нещо ново, което да подмлади хората. Ако вложи в себе си една Божествена идея, човек моментално ще се подмлади и ще намери начин за разрешаване на противоречията и мъчнотиите в живота. Евангелието, например, съдържа много такива идеи, които и до днес остават неразкрити. Не е позволено още да се разкриват на хората тези истини. Мнозина искат да им се каже нещо от тези истини, но за да им се каже нещо, те трябва да разбират Божественото начало в себе си, да вярват в Първата Причина и да са свързани с Нея. После, те трябва абсолютно да вярват в себе си, както и в своите ближни. Никакво съмнение не трябва да съществува в тях! Ние сме среда, проводници на Божественото. В тази среда работят много напреднали Същества. Всеки човек отделно е резултат и на работата на своите предци. За да влезе във връзка с напредналите, с разумните Същества, той трябва да се върне към своя първичен живот, към живота на своите предци, които се отличавали с голяма устойчивост, с голям морал. Иначе, каквито закони и теории да се прокарват в съвременните общества, те не могат да подобрят живота. (101, с. 184)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...