Jump to content

Философският камък - да работиш с Истината


Recommended Posts

8. ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК – ДА РАБОТИШ С ИСТИНАТА

 

И пилето, докато е в черупката на яйцето, се мъчи. Щом наближи време да се излюпи, то започва да чука върху черупката, докато я пробие и излезе вън, на свобода…Всички хора са затворени в черупка, от която трябва да излязат. Докато не я усеща, човек стои в черупката си тих и спокоен. Щом му дотегне, той се мъчи, прави опити да я пробие и да излезе навън. Важно е да спази момента на пробиването Ă. Счупи ли я преждевременно, или ще умре, или ще излезе вън, но хилав и неспособен за самостоятелен живот. Внимавайте да счупите черупката си навреме! Този момент в живота наричаме придобиване на свобода, влизане в новия живот. Алхимиците го наричат придобиване на философския камък, а в Евангелието се говори за него като за влизане на човека в Царството Божие. Който е придобил Царството Божие, той не говори за него. Чувате ли някой постоянно да говори за Царството Божие, ще знаете, че той е далеч от него. (27, с. 155)

 

Всяка една теория съдържа в себе си Истината, но ученият човек трябва да я вземе, да я претопи и пречисти, за да извади тази Истина. Във всяка наука има една основна Истина, във всяка теория – също, тя не може да бъде лъжлива, но трябва да имаш туй решето, чрез което да я пресееш, да отделиш примесите. Трябва да имаш още и алхимическия огън, за да я претопиш и да остане ценното от тази Истина, с което да можеш да разполагаш във всички случаи на живота си. (49, с. 264)

 

Искате ли да бъдете герои, говорете Истината. С написване на своята „Изповед“ Толстой прояви геройство. Няма по-голямо геройство от това, да изнесе човек Истината с всичкото си смирение. Да говориш Истината, това значи освобождаване. Кажеш ли Истината, приемеш ли я като ръководно начало в живота си, всички несгоди, противоречия, нещастия изчезват. Всичко отрицателно в живота отстъпва пред Истината. Тя е положителна величина, която претопява всички отрицателни неща. Да работиш с Истината, това значи да познаваш алхимията и нейните закони. Докато дойде до Истината, човек минава през голяма борба… Няма по-щастлив момент в човешкия живот от този – да бъде герой за Истината, да постави Истината на първо място в живота си. Това значи да е придобил пълно освобождаване, да е дошъл до прага на възкресението си. (70, с. 306)

 

Който носи Истината в себе си, е здрав, умен, щастлив, красив, силен човек. Искате ли да бъдете красиви, да ви обичат хората – приложете Истината в живота си. Някой се оплаква, че пожълтял, не знае какво да прави, за да придобие жизнен цвят на лицето. Много просто – той трябва да приложи Истината. Тя ще му даде, какъвто цвят иска. Истината е алхимическият, философският камък, който превръща нещата. Който носи Истината в себе си, той е безсмъртен; той е господар на положението – цялата Природа го познава и отдето мине, всичко живо го поздравява – цветя, животни, хора. Даже реките, изворите, канарите и планините го поздравяват. Който не носи Истината в себе си, постоянно се натъква на противоречия и мъчнотии. Срещнете ли човек, когото всички нападат, ще знаете, че или той не носи Истината в себе си, или обществото, в което се движи, стои далеч от нея. (38, с. 231)

 

Първата проява на Любовта е на привличането, т.е. магнетичната любов. Втората проява на Любовта е приятелството. Тя е по-висока степен на Любовта от магнетичната… Третата проява на Любовта почива на сродство между душите. Когато двама души имат сродни мисли, чувства и постъпки, те не се привличат, нито се сприятеляват, но се свързват в името на Божественото в себе си. Тяхната връзка е неразривна, нищо не е в състояние да ги раздели. Така се свързват само сродни души. „Ако не бях дошъл и не бях им говорил…“ За какво им говорил Христос? – За третата проява на Любовта. Ако хората бяха приели Христовото учение, грях нямаше да имат и щяха да станат безсмъртни. Сега, понеже живеят повече в магнетичната любов, грехове имат и смъртта ги дебне. Хората още не познават сродството като проява на Любовта, затова боледуват, страдат и умират. Сродството между душите подразбира единство в проявите им, единство във възгледите им, в разбиране на великите добродетели: Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Доброто. Това не значи, че те са еднакви по буква. Те се разбират по дух, а не само по външни прояви. Велико нещо е да си свързан с една душа по вътрешно сродство! Това, което ние разбираме под Истина, се коренно различава от разбирането на обикновения човек. Неговата истина означава „изстиване“. Истината е квасът на Божествения живот. Тази Истина са търсели алхимиците, тази Истина търсят и съвременните учени. Всички търсят Истината, но не я намират, защото я търсят по крив път – там, дето не е. Вместо на Истината, те се натъкват на птичар, който ги туря в своя кафез при други птички. Като им се насити, той ги изхвърля навън. (27, с. 142)

 

Искам всички вие да бъдете свободни, да имате свободни възгледи – не слободия, не свобода да отричате нещата. Аз не съм за отричането. Аз съм аз онази вечна Истина, която човек, като я приеме, е доволен, и при най-лошите условия може да бъде щастлив. Там, където другите умират, щастливият човек живее. Той владее този велик закон, тази магическа тояжка, която древните алхимици – най-учените хора на Египет и Асирия, са имали. Всички хора са се стремили и до днес се стремят към щастие, всички искат да бъдат щастливи, всички изучават закона на щастието. (59, с. 26)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...