Jump to content

Философският камък - алхимичният огън на Любовта


Recommended Posts

7. ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК – АЛХИМИЧНИЯТ ОГЪН НА ЛЮБОВТА

 

Човек е дошъл на Земята да работи, да примири онези две същества в себе си, които живеят два противоположни живота. Докато не се примирят, те всякога ще внасят раздвояване на човешкото съзнание и на човешката мисъл. Те ще се примирят само когато се подчинят на Божественото начало в човека. Примирят ли се, интересите им стават едни и същи. Те стават едно цяло с Божественото. Съзнателно или несъзнателно, човек се стреми към придобиване на вътрешен мир, на вътрешно равновесие в себе си. Това е задачата на алхимиците. Те са търсили метод, чрез който да превръщат неблагородните метали в благородни. Учените отричаха този процес, но днес отново се връщат към идеята на алхимиците. Те се убедиха, че това превръщане е възможно. Всичко, което става вътре в човека, става и вън от него. Доколкото е възможно облагородяването на човека, дотолкова е възможно облагородяването и на металите. Алхимиците са търсили някакъв философски камък, с помощта на когото да става това превръщане. Този камък е съществувал някога, съществува и днес. Той е Божественото начало в човека, той е Любовта. Само Любовта е в състояние да превръща нещата, да ги облагородява. Дето Любовта действа, там проявите са едни и същи. Когато изявява любовта си, и животното, и човекът имат едни и същи прояви. (169, с. 8)

 

Когато Любовта влезе в човека, тя създава в него ред алхимически процеси, под влиянието на които цялото му същество, цялото му битие се изменя. Това може да стане моментално, може да стане и постепенно – от човека зависи. Под влиянието на Любовта възгледите в човека се оформят, претърпяват промяна, каквато претърпява въгленът, докато се превърне в диамант. Мислете върху Любовта като сила, като принцип, за да дойде положителното знание. Вие сте в права посока, но методите, с които си служите, са стари, затова не могат да ви помогнат… На вашата любов липсва един нов елемент, който вие сами трябва да намерите. Можете ли да намерите кой елемент липсва на вашата любов? (50, с. 32 и 29)

 

Съвременните хора се натъкват на три вида противоречия. Понякога те стават среда на особен свят същества и започват да разглеждат живота без Любов. И тогава те казват: „Животът няма смисъл.“ Това, което хората очакват от живота, не могат да го имат без Любов. Любовта е алхимическият камък. Тя е, която отваря всички врати. Ако ти имаш Божествената Любов в себе си, всички врати на Природата ще бъдат отворени за тебе. Ти ще бъдеш добре дошъл навсякъде. Дето отидеш, вратата ще ти се отвори. Много окултни ученици казват, че окултните науки трябва да се изучават. Те нямат предвид едно нещо: окултните науки трябва да се изучават с Любов. В съвременна Европа мнозина изучават окултната наука, но без Любов. Окултните науки без Любов са недостъпни. Може и при това положение да научиш нещо, но то не е достатъчно. (129, с. 515)

 

Какво представя Божественото учение? – То ни учи как е създаден Космосът, как трябва да живеем, как трябва да се развиваме. Какво представя Любовта на Земята? – Тя определя вътрешните отношения, които съществуват между хората. Мнозина мислят, че имат голяма любов. Това са техни разбирания. Преди всичко ние трябва да изучаваме огъня на Любовта. Всички религиозни хора на миналото са изучавали този огън. И вие трябва да изучавате свойствата на този огън. Този огън има висока температура, но никакво изгаряне не причинява. Който влезе в този огън, той ще почувства приятна топлина – около 40-50 градуса и веднага ще се оживи, ще се обнови от него. Ако внесете в този огън парче от злато и платина, които се топят при висока температура, те веднага ще се стопят и ще се превърнат в течност. На човека, обаче, този огън се отразява като мека, приятна топлина. Той е алхимичният огън, който учените са търсили в древните времена още. Ако иска да постави за основа на своя живот философския камък, който алхимиците са търсили, човек непременно трябва да носи в себе си огъня на Любовта. Този огън носи живот. Светлината на този огън се коренно различава от електрическата светлина. От електрическата светлина очите отслабват, а от светлината на огъня на Любовта не само че не отслабват, но постепенно се усилват. И на стогодишния човек могат да се усилят очите, ако той непреривно живее в огъня на Любовта. Дали вярвате в това или не, то е друг въпрос. (80, с. 52)

 

При сегашното разбиране вие всички се намирате или в положението на сухото дърво, или в положението на желязото. За пример, едно сухо дърво може да го е страх от огъня, но едно желязо може ли да го е страх от огъня? Какво ще стане с желязото, като го турят в огъня? Ще се нагорещи. Сухите дървета трябва да се плашат от огъня. Хората се плашат от Любовта. Онези, които са сухи дървета, се плашат от огъня; онези, които са от желязо, ще кажат на огъня: „Ще светнем ние в тебе!“ Но всякога този огън може да превърне сухото дърво в пепел, а пък пепелта е най-хубавият тор. Любовта може да стопи желязото. Това е пречистване на желязото вече. Онази топлина, която Любовта образува в човека, не трябва да ви плаши. Тя ще изгори сухите дървета, а железните работи ще стопи и всичко ще тури в ред и порядък. (127, с. 74)

 

Светлината е качество на Мъдростта, а топлината е качество на Любовта, неотделно от последната. Обаче не тази топлина, която усещате. Вие често пъти усещате неприятните вибрации на топлината. Когато имате опитността на един мистик – да паднете в екстаз, само при такова състояние вие можете да опитате тази вътрешна Божествена топлина – качеството на Любовта. Такава топлина може да разтопи и пречисти всичко. Трябва да повишите вашата топлина не според целзиевия термометър, но като изучите алхимията и проучите вибрациите на тази топлина. Тя е толкова интензивна, че всички нечистотии, които смущават живота ви, веднага ще се прочистят. Това може да постигнете, ако изпъдите съмнението от вашето сърце и от вашия ум. Или нека употребя друг израз: извадете съмнението отвън, наемете му стая, плащайте наем, но не го дръжте в дома си. (161, с. 318)

 

Новите знания изискват нови мехове. Иначе много от вашите мехове ще се пропукат тук-там и едни ще започнат да се оплакват от главоболие, други – от стомах, трети – от корем и т.н. Когато висшата енергия на тези окултни истини проникне във вашата нервна система, тя ще произведе цяла пертурбация. И ако не сте във връзка с великия Божествен закон – да ви помага, тя би ви стопила. Затова именно окултният ученик трябва дълго време да се приготовлява да стъпи самостоятелно на краката си. Този приготвителен период подразбира усилване на неговите вибрации, докато придобие по-голяма издръжливост. Тази е причината, поради която окултното знание, окултната светлина не се дава на ученика, докато той не се кали. Това знание е сила, която може да разруши организма на онзи, който не е подготвен за нея. Затова именно ученикът трябва да започне от най-малките опити, за да кали своята нервна система. За тази цел ученикът първо се поставя на скара със средна температура около 300º. После температурата се увеличава, докато стигне до 4000-5000º. Всеки ученик ще провери доколко може да издържа. Който издържа до 400º, той е олово, защото оловото се топи приблизително при тази температура. Който се топи около 1000º, той е желязо. Ако някой се топи при 1750-1800º, той е платина. Колкото повече издържате, толкова по-големи знания ще придобиете. Знаете ли, всеки за себе си, до колко градуса най-много може да издържате? Опитвали ли сте при колко градуса можете да се топите, без да изгорите? В този случай алхимията има предвид да стопи твърдото, упоритото в човека, без да го изгори. Ако по някакъв начин можем да стопим въглена, ние ще го превърнем от едно състояние в друго, ще го трансформиране; обаче ако го изгорим, имаме съвсем друг процес. Сега като ви говоря за силата на окултната наука, с това не искам да ви плаша, но обръщам вниманието ви да бъдете смели. Всички напреднали Същества са минали по този път и вие трябва да минете по него. Той е най-лесният път. Неговите методи са сложни, но пътят е прав, лесен. Затова работете и мислете. Мислете главно върху двете положения на Любовта – да любиш и да те любят. (50, с. 169-171)

 

Ако Правдата влезе в сърцето ви, Истината в ума ви и святостта във волята ви, вие ще имате вътрешен аромат, по-приятен от тоя на цветята. Този аромат, това ухание е наречено „нюкс“. Няма по-хубав нектар от нюкса, който Природата е създала. Следователно когато Правдата, Истината и святостта се съединят в едно, човек излъчва от себе си тоя нектар. Ако слепият се намаже с тоя нектар, очите му ще се отворят; глухият ще прочуе и болният ще оздравее. Тоя нектар е оня алхимически елемент, който алхимиците търсили с векове. Всеки сам може да прави опити в своята реторта, докато изработи тоя нюкс. Бъдете смели в опитите си. Много реторти може да счупите – не се страхувайте! Не очаквайте другите да открият тоя нектар. Когато го изработите, вие ще бъдете най-щастливият човек. Радостта ви ще бъде толкова голяма, че не бихте могли да я опишете. Главният елемент на тоя нектар е Любовта. Отличителното качество на Любовта е, че носи живот в себе си. (112, с. 289)

 

„Вземете Моето иго на себе си и научете се от Мене, защото съм кротък и смирен по сърце. И ще намерите спокойствие на душите си, защото Моето иго е благо и Моето бреме е леко“ (Мат. 11:29-30). Който вземе Христовото иго, той придобива нужната свобода. Свободен е този, който е научил законите на кротостта и на смирението. Солта е кротка и смирена… Кротостта е вътрешно състояние на душата, при което мислите и чувствата на човека са отправени към един център с единствената цел да съграждат. И водата е кротка… Кротостта и смирението са качества, които вървят заедно. Кротост и смирение – две велики качества на астралния свят, които създават истинските желания и стремежи на сърцето. Който иска да влезе в общение с възвишените жители на астралния свят, трябва да бъде кротък и смирен. Без тези качества пак ще отидете в астралния свят и ще се върнете, но без да сте придобили нещо. Кротостта и смирението подготвят човека за съзнателното му влизане в астралния свят. Те успокояват душата, която укрепва тялото и го прави здраво и бодро. Без кротост и смирение лекуването на човека е невъзможно. Без кротост и смирение никаква идея не може да се приложи… „Вземете Моето иго.“ Да се справиш с това иго, подразбира да изучаваш алхимията. Следователно, не говорете за желанията си и не страдайте за това, което не сте постигнали; използвайте знанието, което иде чрез очите ви и мислете какво трябва да правите всеки ден. Кажете си: „Днес трябва да бъда кротък и смирен заради Онзи, Който ми е дал живота.“ Ако не сте готови да бъдете кротки и смирени заради Господа и Го безпокоите, вашият ангел ще ви напусне… Да вземете игото на Христа, това значи да приемете знанието на своя Учител в себе си. Който не е кротък и смирен, не може да придобие Любовта. Най-мъчното изкуство е да любиш! Дето е Любовта, там е Духът. Учете се да любите не само хората, но и най-малките мушици, буболечици. (27, с. 158-170)

 

Умът трябва да бъде толкова светъл, че никаква тъмнина да не го засенчва. Сърцето трябва да бъде толкова силно, че никаква буря да не преломява клончетата му. Днес навсякъде в света говорят само за огорчени, за скършени сърца. Щом се говори за огорчени, за скършени сърца, това подразбира, че говорим на человечески и ангелски езици, а Любов нямаме. Ще ви дам следното алхимическо правило: за десет дни наред повтаряйте в себе си стиха: „Ако говоря с человечески и ангелски езици, а Любов нямам, ще съм мед, що звънти или кимвал, що дрънка.“ Не прекъсвайте ежедневната си работа, но живейте и работете със съзнание. (66, с. 65)

 

В Писанието е казано: „Бъдете съвършени, както е съвършен Отец ваш небесни!“ Кой от вас е съвършен? Съвършенство без придобиване на предците е немислимо. Съвършенството подразбира единение с Бога. Това единение е органическо, а не външно, механическо, наложено от хората. Който живее в това единение, той живее в Цялото и разбира идеите, които се включват в Него. Това значи да имаш доверието на Бога и да разполагаш с всички сили и богатства, които се крият в Него. Щом придобиете този прадядо в себе си, Природата ще ви даде доверието си да разполагате с нейните сили и богатства… „Дето са двама или трима, събрани в Мои име, там съм и Аз посред тях.“ Сега, желая ви да се събирате по двама или трима, да започнете с алхимическата идея, да образувате общество от идейни хора, които да работят за своето добро, за повдигане на своя ближен и за въдворяване Царството Божие на Земята. Щом постигнете това, всички хора ще живеят според великия закон на Любовта. Сега, аз желая да се намери още един българин, който да издири предците на самите българи. С намиране предците на житото, разрешава се и въпросът за стомаха, за храненето. Когато това жито се размножи, от него ще се прави най-хубавият хляб, какъвто досега не е могъл да се приготви. Христос казва: „Аз съм живият хляб, слязъл от Небето.“ Не е далеч времето, когато хората ще се хранят с този жив хляб. Щом дойде това време, и животът на Земята ще се подобри. И тъй, дето са двама или трима от учениците, събрани в името на Христа, те ще могат да намерят предците на сегашното жито в себе си. (101, с. 192)

 

Задачата на съвременния човек е да превърне своите грешки и слабости в добродетели, т.е. в благородни метали и в скъпоценни камъни. Когато Любовта влезе в човека, ще превърне грешките и слабостите им в благородни метали и скъпоценни камъни. Няма да остане грешка и слабост в човека, които Любовта да не превърне в злато и диамант. Тя ще облагороди всичко неблагородно и ще превърне живота от ад в рай. Любовта е алхимическият камък и жизненият еликсир на всички времена и епохи. (15, с. 149)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...