Jump to content

Учителя за алхимията - Отделяне


Recommended Posts

УЧИТЕЛЯ ЗА АЛХИМИЯТА

 

1. ОТДЕЛЯНЕ

 

Адам нямаше никаква опитност. Той не знаеше какво нещо е смъртта и си каза: „Ще ям от забраненото дърво – да видя, ще стана ли като Бога.“ Сегашният човек има вече опитностите на миналото. Какво му е нужно сега? Да работи като алхимик, да отделя чистото от нечистото. Искаш да обичаш някого. Това желание е добро, но трябва да знаеш какво представя обичта. (85, с. 122)

 

Доброто и злото се обичат. Две неща несъвместими се обичат. Обичат се тъй хубаво, че винаги са неразделни. Нищо в света не е в състояние да раздели лошия живот от добрия и добрия от лошия. Първата жена на целия човешки род, като една учена алхимичка, която изучавала ботаниката, искала да отдели добрия живот от лошия. И до днес ние всинца разделяме. (146, с. 608)

 

Ако някой човек е роден през месец март, известен ден и час, може точно да се определи какви влияния ще окажат върху характера му разните планети. Планетите определят директивата на неговия живот. Раждането на човека се обуславя от известно планетно съчетание, което невидимият свят нарежда, а на човека предстои задачата разумно да използва тия съчетания. Човек не е господар на планетните влияния върху себе си, но е господар на положението да използва разумно това, което те му носят. Когато Венера има влияние върху някого, тя събужда в него любовта; тя може да събуди в него възвишената Любов, а може да събуди и любовта на противоречията – любовта в квадрата. Човек трябва да изучава геометрията, за да се справи със силите в себе си. Що е квадратът? Квадратът е бутилка, пълна с добро и с лошо съдържание. Човек трябва да знае алхимията, да може по алхимически начин да отделя доброто от злото. (181, с. 40)

 

Човек трябва да се стреми към Божествения живот, който ще го освободи от преходното и ще му даде възможност да се домогне до истинската наука, до положителната наука на живота. Това не се постига с молитви. С честите си молитви, с големите си добрини, с многото искания хората дотягат на Бога. Преди всичко, те не знаят доколко техните желания трябва да се реализират. Има желания, които трябва да се реализират, но не всички. Като не разбират на кои от желанията си трябва да дават ход и на кои да не дават, хората изпадат в големи противоречия. Често мислите на хората така се объркват, че те трябва да приложат алхимията – да отделят потребните от непотребните. (168, с. 245)

 

Наследствените черти са наистина от майката и бащата, получени от тях като присадка. Те не са от първичния, Божествения живот на човека. Следователно задачата на човека е да отдели по алхимически начин всички елементи, които са внесени отпосле в неговия живот и да дойде до първичните елементи – своите мисли и желания, с които някога е живял... Човек трябва да отдели в себе си първичните неща от вторичните…Като се говори за възпитанието, аз разбирам, че всички второстепенни, наследени неща трябва да ги извадим и да останат у нас само Божествените форми – всички мисли, чувства и действия, и да работим с тях. Това е нашата задача – да дойдем до чистия Божествен извор на нещата. (192, с. 167 и 171)

 

Като ученици след закона на различаването вие трябва да прилагате закона на вътрешното пресяване – да отделите потребното от непотребното, същественото от несъщественото. Този е един от законите на алхимията. Кога астрономите правят своите наблюдения? Те избират тихи, спокойни нощи, когато няма никакво вълнение във въздуха. Следвайте техния пример. Когато правите наблюдения в себе си, избирайте тихо, спокойно време, когато духовете не размърдват ума и сърцето ви; ако внасят смущения и безпокойства в умовете и в сърцата ви, наблюденията няма да бъдат верни. Внесете мир и тишина в умовете си, в сърцата си и при тих ум и спокойно сърце се свържете с Божественото съзнание, в което живеете. Това се постига чрез съзнателна работа върху себе си – всеки отделно и по няколко заедно. Това значи взаимно помагане с цел да се хармонизирате и да се тонирате. (177, с. 8)

 

Човек трябва по алхимически начин да отделя своите положителни знания от отрицателните. Какви теории съществуват по този въпрос, то е друго нещо. Теорията сама не разрешава нещата. След като знаете теорията, вие трябва да имате и практика, приложение. В окултната наука има ред хипотези и теории, но преди всичко има съществени неща, които трябва да знаете. (181, с. 30)

 

В окултната наука това, което изучавате, трябва да ви засегне отблизо. Най-първо трябва да се освободите от един ненужен товар. Един окултен ученик трябва да се освободи от онова, което е ненужно, непотребно. (121, с. 137)

 

Преди няколко години аз дадох на учениците едно упражнение – всеки сам да отиде вечерно време, след 12 часа, на Витоша… Казвам: като отивате на Витоша, няма да се захласвате в посторонни въпроси, нито ще размишлявате върху някои научни въпроси, нито пък ще мислите за себе си. Дойде ли да разрешавате въпроса какво хората мислят за теб, какво ще кажат за теб – това са второстепенни въпроси. Мислите ли много върху тях, някое куче ще ви ухапе. Въпросите за пари, за сила, за магия, за различни науки, като астрология, алхимия и други някои, също така са второстепенни въпроси. За вас е важно да се занимавате с великия въпрос как да разрешите своите прави отношения към Бога. (147, с. 345)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...