Jump to content

Опасността в съвременния окултизъм - отлагане за следващото прераждане


Recommended Posts

5. ОПАСНОСТТА В СЪВРЕМЕННИЯ ОКУЛТИЗЪМ – ОТЛАГАНЕ НА РАБОТАТА НИ ЗА СЛЕДВАЩОТО ПРЕРАЖДАНЕ.

 

Човек дохожда много пъти на Земята, а не само един път. – „Колко пъти дохожда?“ – Колкото пъти иска – от него зависи. Обикновеният човек се преражда на всеки 45 години. Ако той слиза на Земята да се учи, разумните Същества му определят в кое семейство ще се роди. Той няма свободен избор. Ако човек идва на Земята съзнателно – да помага на хората, той има свободен избор – да се роди, дето иска. Колкото по-напреднал е човек в развитието си, толкова по-голяма свобода има при слизането си на Земята. Гениалните хора и светиите идат рядко на Земята, когато човечеството отбелязва епоха в своя живот. Великите Учители пък идат на земята през всеки две хиляди години. Те внасят голямо преобразование в човешкия живот. (31, с. 315)

 

Щом Любовта функционира, тогава можете да дойдете до Истината, Свободата, Знанието и Мъдростта. Без тази вътрешна Любов не може да направите една крачка напред, не може да направите промяна в себе си… С Любовта човек ще забележи, че хората не умират, а само напускат Земята за известно време като екскурзианти и пак се връщат. Някои хора напущат Земята само за 45 години. Малките деца престояват в другия свят една година, по-възрастните – две години, още по-възрастните – 45 години. Някои се връщат след 250 години, а най-напредналите – след 1500 години. Учителите в света се връщат след 2000 години. Не е въпрос да вярвате в това, но ви го изнасям като факти, за да изясня някои противоречия във вас. Защото вашите нещастия и противоречия са резултат на вашето невежество. (7, с. 57)

 

Мнозина си въобразяват, че знаят всичко, че носят Любовта, но се заблуждават. Те мислят, че са голямо величие, от висок произход. Прави са – те са от високо произхождение, дошли от различни планети на Слънчевата система, но не са издържали изпита си. Бог ги създал по образ и подобие Свое, изпратил ги е на Земята да се учат, но не им се учи. Те говорят за своето минало, когато са били големи величини. Ако питат мене, ще им кажа, че в миналото са заемали по-ниско положение от сегашното. В миналото някой е бил пчела, която жилела, или кобра, или тигър, или крокодил, който гълтал жертвите си цели. Това ви се вижда чудно, не ви се иска да го приемете и казвате, че човек е излязъл от Бога. Излизането от Бога подразбира познаване на Любовта. Който познава Любовта, говори за величието на Бога, а не за своето. (31, с. 289)

 

Ако ние сега добиваме познания само отвънка, от опитностите на другите хора, ние имаме механическо организиране. Добиваме знания, но нямаме онова вътрешно знание, което имат растенията – да се организират отвътре да растат. След нашата смърт всичкото това знание се разкапва. Това е причината, задето някой виден философ, който е писал много книги, след смъртта си се преражда като един прост човек. И тъй, знание, което ние добиваме отвън, чрез хората, лесно може да се заличи; но онова знание, добито чрез великия опит на Любовта, никоя сила не може да го заличи. Следователно истинско знание може да се добие чрез правия път на Любовта. Туй е един закон. (10, с. 135)

 

В миналите животи не сте дали условия на Божествените, на благородните чувства да се изявят, и вследствие на това куцате и казвате: „Съдбата ни е такава.“ Слушайте какво казва съдбата: „Приятелю, преди две съществувания аз ти дадох добри условия, но ти не ги използва, умът ти не стигна и главата ти ще страда, ще те тъпчат.“ – „Защо?“ – „Да се научиш на смирение.“ – „Тъй ли? Аз не искам да бъда смирен.“ – „Ако ти не искаш да бъдеш смирен, главата ти ще пати.“ – „Ама ти заповядваш ли ми?“ – „Ще ти заповядвам – казва съдбата. – Ако ме слушаш, няма да ти заповядвам, но ако не ме слушаш, ще ти заповядвам. Дотогава, докато ти се противиш на волята Божия, ще ти заповядвам; а в деня, в който изпълниш волята Божия, няма да ти заповядвам.“ Туй е съдбата – да се подчиниш на волята Божия! Някой се оплаква от съдбата си. Аз казвам: има един изходен път – ще се подчиниш на волята Божия, а волята Божия се изпълнява само чрез Любов. Вън от Любовта действа съдбата, вътре в Любовта – волята Божия. Туй трябва да го знаете! Бог е възвишеното и благородното в света. (34, с. 234) Когато някой казва, че ще напусне този свят, това е вярно по отношение на Земята. Учените казват, че един ден Земята ще изгуби възможността да храни хората и те ще трябва да търсят друго място, на което да се преселят. Ние вярваме в многократността на живота. Животът не е еднократен, но продължава вечно. Той нито се дели, нито умира. Външните форми се разрушават, а животът продължава – нищо не е в състояние да го умъртви, т.е. да го унищожи. Животът е по-силен от смъртта. За него няма смърт, но хората мислят, че ще умрат. В това отношение те мязат на Настрадин Ходжа, който казвал: „Когато жена ми умре, половината свят умира; когато аз умра, с мене заедно целият свят умира.“ И съвременните хора мислят по същия начин… Това не е никаква философия. Под думата „смърт“ се разбира минаване от една форма в друга, от един живот в друг. Да минеш от по-ниско на по-високо стъпало в живота – тази смърт има смисъл, обаче да умреш и да слезеш по-ниско, отколкото си бил – тази смърт няма смисъл. Когато казват, че със смъртта всичко свършва, това е заблуждение, това е крива мисъл. Свършването се отнася само до външните форми, до външните условия, при които човек по-рано е живял. (106, с. 89)

 

В астралния свят страданията на астралците са все минали страдания. Знаете ли, като влезе някой в астралния свят, какво става с него? Понеже няма възможност да прави нови грехове, започва да вижда стари картини от своето минало и страда. Тези картини се явяват пред него като картини на някой кинематограф и започва да живее той със своето минало. Ден, два, три – цели дни от сутрин до вечер се нижат лентите пред него. Всеки ден – ленти, ленти, докато в съзнанието му се втълпи идеята, че той трябва да върши волята Божия и тогава казват: „Пратете го сега на Земята, да видим разбрал ли е какво трябва да прави.“ Дохожда на Земята в ново въплъщение. Като дойде, ако забрави какво е научил от невидимия мир, прави пак грешки и като влезе отново в другия свят, той вижда тогава погрешките си, вижда нови и стари ленти. Ако стане подобрение, тогава влиза в духовния свят – той се радва, вижда и нарежда живота си, както трябва. Тъй че туй, което всеки момент ние сега преживяваме, това ще бъдат светли страници на нашия живот в бъдеще. Като влезете в астралния свят, всички срещи с хората, всички картини на минали преживявания ще минат през вашия ум. Всичко това съставлява хубави неща в живота ви. (10, с. 67)

 

Приятни са пътешествията по планетите, но тъй, както са устроени сегашните хора, подобни разходки са невъзможни. Сегашният човек трябва да работи, да се приготви за бъдещите условия. Той трябва много пъти да слиза на Земята, да изработи новия човек. Само от Земята той може да пътува за планетите. Ако е в астралния свят, там ще прави други пътешествия. Като влезе в умствения свят, там пък се предвиждат друг род пътувания. Всеки свят предвижда специфични условия и възможности. Това, което човек може да направи на Земята, в другите светове не може да го направи. Затова, докато сте на Земята, използвайте разумно условията и възможностите, които тя ви дава. (177, с. 235)

 

Христос казва: „Не съдете!“ Това значи: не преценявайте другите хора, преди да сте преценили себе си. И тази преценка да е вътрешен стимул за самите вас. Преценете това, което Бог е вложил в другите. Някой ще каже: „Това е дълбока работа, за друго прераждане може да е това!“ – Аз за прераждания не говоря. Аз ви казвам: ако сега изгубите едно условие, едва след сто прераждания то ще се върне. А пък сто прераждания правят 2500 години. Всяко прераждане е едно условие. Сегашният ви живот ви дава известни условия. Използвайте ги, защото бъдещите ви условия, бъдещото ви превъплъщение ще зависи от сегашното състояние на вашия живот. За живота ви, за мислите ви, за постъпките ви, за чувстванията ви в Невидимия свят държат сметка. Там има една книга, в която всичко се записва – каквото мислите, каквото чувствате – всичко онова, което е важно, се записва и се знае. И по това ще определят какъв ще бъде вашият бъдещ живот. Те отсега определят, предсказват. Още не са го предсказали, но като свършите последната битка, като издъхнете последната издишка, вие сте победени. Последната издишка показва, че не сте издържали борбата. Сега питате как да разберете това. Във вас има едно естество на тъмнина – материално естество, което е свързано с този свят. В човека има и друго естество – духовно, свързано с възвишеното и благородното. Значи, човек има едно двояко естество. И двата свята са ви полезни. Не мислете, че като сте на физическия свят, че той не е ценен. Тук има много ценни работи, които трябва да пазите. Земята е една рудница, от която трябва да извадим някакво богатство, без което не можем да се върнем в Невидимия свят. Има нещо, което е необходимо за нас от земния живот. Трябва да минете през известни страдания, през известни изпитания, през известно боледуване. (113, с. 238)

 

Един ден, когато жлезите напълно се развият, ще видите, че животът ще се оправи. Повече от хиляда години няма да отидат. Някои от вас ще се преродят около десет пъти и в последното прераждане ще го видите. Нашата задача в света е да подпомогнем великия Божествен план, който ще се реализира. Целта на майката, която ражда едно дете, не е то да остане дребно, а да израсте високо и снажно. Божественият план не е ние да останем деца. (130, с. 149)

 

В окултната Школа всяко нещо има своя смисъл. Нашите чувства трябва да ги пазим да бъдат чисти, свещени. Със своята тояга, значи – със силата на волята, която е Божествена; със своя ум, със своето сърце трябва да пазим чувствата си. Сега вие отивате в астралния свят, който е бил нечист, но ще го намерите чист. Всичките грешници вече са завързани. Там има ред и порядък, и като влезете да живеете в този свят, няма да има развращаване. Със сегашното си влизане в астралния свят вие ще научите една нова култура. На Земята вече такива условия няма да се създават. Някои казват: „Ще се върнем на Земята.“ Не, на тази Земя повече няма да се върнете. Туй ви живеене на Земята е за последен път. Тия условия, при които живеете, тази обстановка, която имате – всичко това е за последен път. Тия връзки, които имате сега, са за последен път. Всички ония души, които са по-напреднали, ще ги оставят да живеят в астралния свят, в по-рядка материя, по-чиста, необезпокоявани от никакви апаши, крадци, разбойници, убийци, лъжци – изобщо ще ги поставят в по-благоприятни условия. Ония пък, които спъват човечеството, ще останат на Земята. Тъй щото учениците на окултната Школа трябва да знаят, че сега е последното им прераждане. За тях ще започне един нов етап, затова трябва да бъдете сериозни с живота си. Не е време за игра и опити. Опити не трябва да правите – вие сте правили много опити, ще прекратите с тях. Сега вие трябва добре да ме разберете, да не се плашите. Ако дойде съмнението – то е един добър признак, ако дойде скръбта – тя е един добър признак. И тъй, всички вие сте призвани за една свещена работа, ще я пазите добре в себе си. Първото нещо: всички ще пазите сърцето си! Ще започнете едно вътрешно чистене. (34, с. 132)

 

В един клас е позволено да се учиш само една година. Сега искат да ни кажат, че в света има много прераждания и оттам се явява кривата страна на окултизма, който казва, че като има много прераждания, то втори път като се преродя, тогава ще подобря живота си. Не, ти си от мързеливите ученици и Природата ще те отбележи с особени знаци. Ти не туряй в себе си мисълта, че много пъти ще се прераждаш. Второто прераждане ще бъде за втори клас, седмото прераждане – за седми клас. Представете си сега, че вие сте в положението на едно млекопитаещо същество като коня. Конят, и той се преражда. Да кажем, че на тоя кон му е останало само едно прераждане, за да стане човек. Ако той не използва последното си прераждане, той ще остане пак като човек, но в конска форма. Питам: къде ще употреби благата, човешките дарби? Тогава знаеш ли какво ще прави конят, как ще се прояви? Когато не знае да свири, ще почне да рита назад, ще почне да прави упражнения и ще прилича на един акробат. В програмата му е било турено да ходи на задните си крака. Тези аналогии, като принципи, и в светския живот са същите – вие ще живеете като един обикновен човек. Ще почнете и вие, като коня, да се спъвате на краката си. Следователно, в съвременния окултизъм има една опасност, когато мислим, че като се преродим за в бъдеще, тогава ще изправим живота си. Не, само един живот за един клас! (48, с. 9)

 

Някои казват, че отиват на онзи свят. Вие не можете да отидете на онзи свят. Когато се говори за онзи свят, аз разбирам бъдещата епоха, която иде да замести този свят. Онзи свят не е такъв, какъвто си го представяте. Това, което вие наричате „онзи свят“, не е нищо друго освен обезплътяване на човека. Той отива на „онзи свят“ на възпитание. На богаташа ти трябва да вземеш всичкото богатство, за да разбере какво нещо е сиромашията и да може да влиза в положението на другите хора… Вие не сте взети от тази Земя, на която живеете сега. За да ви направи, Бог е взел материя от онзи свят и там пак ще ви изпрати. Като отидете на онзи свят, веднага ще ви разглобят на дребни частици и ще ви пречистят – да видят къде се крие злото във вас. След 45 години, според индуската философия, вие отново ще се създадете. Така пречистени, частиците ще се сглобят в една нова машина и вие ще се родите като дете със своите специфични дарби и способности. Някой от вас ще се роди като гениален музикант или гениален художник, учен, философ и т.н. И върху всяка ваша частица ще бъде написано: „Този човек се връща от ремонта на Любовта, от ремонта на Мъдростта и от ремонта на Истината.“ Всеки, който е минал през трите ремонта – на Любовта, на Мъдростта и на Истината, той ще бъде гениален човек… Като се ремонтират всички хора, тогава ще дойде Шестата раса, която е раса на Любовта. Когато тези хора се върнат от ремонта, тогава ще дойде Царството Божие на Земята и между видимия и невидимия свят ще има една връзка. Невидимият свят е светът, от който нашият свят е излязъл. Той е светът на Любовта. Сега аз няма да ви казвам да вярвате, ни да не вярвате, но казвам: впрегнете сърцето си на любовна работа, впрегнете ума си на разумна работа и впрегнете волята си на истинска работа. Човек трябва изцяло да се впрегне на работа! (146, с. 301)

 

Онзи свят е само за разумните души. Трябва да знаете законите и методите – как се работи в онзи свят, за да останете като гражданин в него. Хората трябва да имат правилно разбиране за живота в онзи свят, защото сега не го разбират, а казват: „Е, то ще се мре, но като дойдем втори път на Земята, тогава ще знаем как да живеем.“ Това е криво схващане на една велика философия – с такова разбиране нищо не се постига в живота. Както за растенията важи правилото, че всяко семе, за да даде плод, трябва да бъде посято навреме, така и в нашия живот трябва да спазваме времето за реализирането на всяка благородна мисъл, на всяко благородно чувство и на всяка благородна постъпка, т.е. да знаем кога и как да ги реализираме. Защото мислите, чувствата и постъпките на хората растат и се развиват като семената. Когато се разбере този дълбок закон, хората съзнателно ще си създават онези братски и любовни отношения, които са желателни от всички. (5, с. 80)

 

Като ученици на великата Школа вие имате задачи, които трябва да разрешите. Вие имате изпити, които трябва да издържите. Ще учите, ще работите, за да не пропаднете. Като се натъкват на известни затруднения, мнозина казват: „В този живот не мога да разреша задачите си, но ще останат за друго някое прераждане.“ Това е криво мислене! Отде е дошла тази мисъл в ума ви? Отде знаете, че в друго някое прераждане ще имате същите условия, каквито имате днес? Ако изпуснете днешните условия, вие ще прекарате в пространството 200-300 или 500 години в лутане, в безпокойствия без да имате надежда за връщане към по-раншните условия. Няма по-страшно нещо от това да бъдете изоставени, забравени от всички и да живеете сам, в абсолютна самота! Вие не сте изпитвали какво нещо е самотата на живота. Аз ви говоря тия неща, за да не се поддавате на вашите лоши съветници, на вашите лоши учители, които ви подтикват в крив път. Като знаете това, ще различавате отде идат вашите мисли и чувства. Всяка Божествена мисъл трябва да се приеме, всяка мисъл, която не е Божествена, трябва да турите настрана. Само по този закон ще укрепнете, ще бъдете здрави, силни и ще създадете хармония помежду си. Иначе без този закон нищо не можете да постигнете. Само Любовта е в състояние да направи човека съвършен. Любовта дава живот. (191, с. 211)

 

Всяко благо, което днес ви се дава, не го отлагайте! Някой казва: „Като дойдем в някое друго прераждане, тогава ще го използваме.“ Не, не – сега! Ти, като дойдеш в друго прераждане, ще имаш толкова кръпки на дрехата си, че ще помниш какъв си бил! Ти сега, в туй прераждане, не искаш да живееш добре, че втори път като дойдеш, тогава ще живееш добре! То е само игра на зар. Казва: „Сега загубих, но втори път ще спечеля.“ Но на какво отгоре, като нямаш никакво знание? – „Е, аз ще хвърля пак!“ Хвърляш, но пак загубваш. После казваш: „Е, трети път ще спечеля.“ После казваш: „Чакай, четвърти, пети, шести път, докато спечеля.“ Не – като хвърлиш един път, и да спечелиш. Това разбирам положително знание! (34, с. 291)

 

За да бъдеш щастлив, трябва да съзнаваш в себе си, че всичко ти е дадено от Бога. После, онова, даденото, трябва да го обработиш и да дадеш плод. Ако Любовта в тебе няма корени, клонища, цвят и плод, тази Любов не е Божествена. Вие сега казвате: „Да прекараме този живот, че в следващото прераждане.“ Оставете тази философия за следващото прераждане! Може да е писано, но то е буквално тълкувание. Казвате: „Какво ще бъде следващото прераждане?“ – Казвам: каквото сегашното. – Казва: „Какъв съм бил в миналото?“ – Казвам: какъвто си сега. – „Ама не съм ли бил някакъв цар, някакъв княз?“ – Ако човек е цар, какво ще придобие? Допуснете, че вие сте били в един университет, слушали сте най-знаменити професори. Ако от знанието, което са ти дали, ти нищо не си приложил в живота, какво те ползва? (18, с. 667)

 

„Бог не е Бог на мъртвите, но на живите.“ Под думата „мъртъв“ аз разбирам онези хора, на които сърцето е заледеняло; на които умът не се движи, не мисли; на които волята е парализирана. Имат желание това да направят, онова да направят, но нищо не вършат. Казват: „Е, за друго прераждане; когато отидем на Небето, тогава ще учим.“ Ти на Земята не учиш, че на Небето ли? Тази философия не търпи критика. Мислите ли, че една муха, като влезе в един човешки университет, ще стане много учена? Ами че кой университет не е пълен с мухи? При това, колко мишки има, които са свършили университета? (48, с. 133)

 

Ако вие не знаете да четете тази книга – Природата, да се научите на тази азбука на Земята, не мислете, че като идете на Небето, ще ви научат на тези работи, на тези елементарни работи – ще ви върнат на Земята да се научите. Прераждането е закон, вие ще се преродите в тая забавачница – Земята. (163, с. 287)

 

Аз ви говоря за истини, за които много пъти ви се е говорило, но и вие сте ги отлагали, отлагали. Казвате: „За бъдеще!“ Аз виждам много ваши минали съществувания, през които сте казвали: „Като дойда втори път на Земята, ще работя, ще се уча.“ Е, хубаво – сега дойдохте! Вие сте дошли вече, но пак казвате тъй, както и в миналото. Тогава имало благоприятни условия за ученика, но сте казвали: „Сега да се понаживеем малко, че идущият път ще работим.“ И много от вас сте били благородници, имали сте слуги, живели сте богато, но Господ ви е казвал: „Слушай, трябва да се поправиш!“ Вие сте казвали: „Я ме остави да се понаживея, че втори път като дойда, тогава.“ И най-после животът ви се приключил. Хайде, сега сте дошли, богатството го няма вече, слугите ги няма! Такива неща има в „Хиляда и една нощ“, в приказките на Халима. Там има много интересни работи. Вие сте вързани някъде, но сега иде онзи, който ще ви освободи. Нали в приказките се говори, че имало едни, които били омагьосани, седят и чакат някой да ги разомагьоса. Ето, иде той, иде Истината, която ще ви освободи! Започнете това, за което сте ламтели от памтивека! (34, с. 308)

 

Никога не оставяйте сегашния живот, за да го реализирате за в бъдеще! Това е крива философия. Ние може да насърчим известен човек, който умира, че в следващия живот, като дойде, ще има по-добър живот – туй е за насърчение. Но когато аз говоря за себе си, никога не казвам „втори път“, но казвам „сега“. За мен бъдещето не съществува. За грешника, който умира, на когото греховете не са простени, има бъдеще; но за праведния има само настояще – нищо повече! (140, с. 49)

 

Ще кажете, че ще се изправите в друго прераждане. Това не може да ви спаси. Ако не използвате сегашния си живот, бъдещото прераждане не може да ви спаси. Който не използва сегашното си прераждане, ще остане назад. Ако не използвате условията на този живот, в бъдещия живот ще се намерите в Сахара. (85, с. 155)

 

Застъпвайте се за Божествените идеи. Божествените мисли повдигат и възкресяват човек. Който изгуби или разруши една Божествена форма или идея, постепенно деградира, докато най-после изгуби всякаква човешка форма. Египтяните наричат това състояние трансмигриране, а индусите – превъплътяване, т.е. минаване от по-висока в по-ниска форма. Който не пази Божествените форми, сам спъва развитието си. (112, с. 229)

 

В Стария завет се казва: „Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат.“ Бог – подразбирам Майката, живата Природа. Как изразява Майката своето противене? Живата Природа се противи на своите горделиви деца, като ги хваща с трите си пръста, вдигне ги нагоре, после ги хвърля и казва: „Вие познавате ли ме, знаете ли какво мога да направя с вас, ще се гневите ли? Аз мога от един човек да направя най-малко едно микроскопично животно.“ Вие ще кажете: „Не, човек не може да се върне назад в своята еволюция, да стане животно.“ Не е вярно – човек може да се върне назад в своята еволюция и то по всички правила на този велик закон на Майката. Християните казват: „Човек, който се е родил веднъж, остава си винаги като човек.“ Да, но ако престъпи правилата на Майката, тя ще го върне назад и тогава той ще започне една дълго правилно пътешествие от форма във форма и ще минат милиони години, докато се пречисти. (2, с. 24)

 

Страшно е положението на ученик, изпъден от Божественото училище. Нека не се чуди, ако в следното прераждане той се роди физически сакат или умствено недоразвит. (112, с. 304)

 

Всичко, което ви говоря, още сега може да се приложи. – „Докато не се справим с кармата, не можем да приложим новото. То ще чака други прераждания.“ – Не мисли, че другите прераждания носят по-добри условия! Всеки живот на Земята е съчетание от добри и лоши условия на минали животи. Задачите от миналото трябва да се решат още през този живот. Не изпадай в заблужденията на младата мома, която вярва в обещанията на своя възлюбен, че ще я направи царица. Работа се иска от всички, а не благуване. (85, с. 331)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...