Jump to content

Българите и развоят на шестата раса


Recommended Posts

БЪЛГАРИТЕ И РАЗВОЯ НА ШЕСТАТА РАСА

Сами по себе си като елемент, българите не представляват особена ценност за разглеждане. Елементът на българите е въглерод, въглен. Но поставени в организма на човечеството като функционално звено, те представляват ценен принцип.

Ние знаем мястото на въглерода в живите системи. Живите системи на земната еволюция имат въглеродна основа. Ние сме една въглеродна цивилизация. Този въпрос е дълбок и разкрива вътрешните причини и сили, които обуславят отношението между съвременните народи.

От друга страна, въглеродът има много производни, три основни от които са въглен, графит и диамант. Тази скала ни показва начина, по който се извършва дълбоката трансформация на съзнанието, разкрива фините кристализации в него, за да се издигне то до свръхсъзнателния живот.

Българите са също един принцип на връзка - врата между старото и новото човечество, между материалния и духовния свят. Всички народи ще минат през тази врата, през силите на този принцип, за да влязат в новото - Новия Адам. Затова, за да се самопознаят и да разберат смисъла на сегашната еволюция, всички хора трябва да знаят какъв е този принцип на българите, който живее във всички тях. Защото във всеки човек живеят принципите на всички народи и той има принадлежност в дадена епоха към някой народ, за да развие съответни специфични сили в себе си.

Освен това във функцията на българите са вложени в есенциален вид методите на новото общество. Чрез тях обществото може да се динамизира в състояние, наречено „фина дисперсност“.

Въздържаме се да изнесем повече информация в тази област, за да не предизвикаме спекулации и изкривяване на истината. Този въпрос ще бъде разгледан обстойно и изнесен пред обществото.

Задачата на тази книга е да даде общи насоки и колкото малко място остане да предложи практически метод за благоприятно повлияване върху надвисналата опасност.

Възниква въпроса, защо знанието за културата на Шестата раса се дава в България. Учителя отговаря - защото в България има много планини и е славянска страна.

Планините са трансформатори на космична енергия, чрез която слизат висшите психични сили и идеи, а славянството, като шеста култура на петата - бяла раса е зародиш на следващата Шеста коренна раса.

„Всяка раса е дала нещо от себе си. Бялата е направила много повече от черната и жълтата. Следващата раса - расата на любовта - ще даде най-много. Тя ще се представлява от благородни, светли души. Тя ще донесе новата култура на Земята. Идеите на шестата раса са като въздуха - те сега навсякъде проникват.

Славяните ще дадат подтик на шестата раса. След събитията, които стават, шестата раса ще стане активна в живота. Ще започне да поема ръководството. На Земята ще има много повече нейни представители, отколкото сега. Те ще дадат нова насока на културата. Славянството е подложка, върху, която ще бъде присадена шестата раса.“[57, с. 307-308]

Задават въпрос на Учителя:

„- Има ли възможност в България да се яви шестата под-раса?“

Отговорът е:

„- Да, има условия. За това се работи от няколко хиляди години.“

На друго място срещаме следните думи от Учителя:

„Българският народ е приготовляван от 5400 години от невидимия свят, за да може в днешния век да извърши задачата, която му се възлага“

Когато в древността Рама тръгва от Север и повежда първите кълнове на бялата раса, той води вече подире си един формиран елемент от хора с определени възгледи. Това е закономерен космогоничен процес. Учителя, който дава импулс за една раса, който става Семе-Ману, т. е. централен зародиш на Духа или монада за нея, Той сформира около себе си една Школа, в която изнася принципите на новия цикъл, през който ще се проявява тази нова раса. Каквито изпитания и удари да срещне Школата, чрез нея се изнася Словото, тя е квас за новия тип човек, който ще се сформира в бъдеще според енергиите на това Слово. Защото Божественото Слово е светлина и Слънце, и Дух, и Бог. То е интимна сила, която събужда порив, увлечение, стремеж, постигане.

„В тази школа ви събрах, за да ви подготвя за апостоли на бъдните векове. Всички Вие до един ще проповядвате идеите на шестата раса. Тези идеи са вложени в беседите и лекциите, които ви говорих. Затова трябва да проучвате внимателно беседите. Ще Ви дадат дарби, сили, знания и условия за работа“ [62].

Тази мисъл намираме и на друго място, изнесена събирателно:

„Защо съм ви събрал в школата?

Първо: Да образуваме едно ядро от хора. които имат велика любов един към другиго. Да се образува тук една среда на Любовта, за да може оттук да се изпрати мощна вълна по целия свят, да се излее тази Любов по света, за да достигне до душите и да ги събуди.

Второ: Защо съм ви събрал тука: За да ви подготвя за проповедници за в бъдещето. Кои идеи ще проповядвате? Идеите на шестата раса. Къде са вложени те? В беседите. Затова проучвайте беседите, за да се подготвите за тази ваша мисия през бъдещите векове.

Трето: Защо съм ви събрал тук? За да образувате, когато дойде време, първата ядка на Шестата раса. И да бъдете основатели на Шестата раса, която после ще заработи в човечеството.“ [58, с. 417, 418]

Тия души край Учителя си отидоха, но той им каза, че няма да се бавят много, но ще се въплътят за една важна акция на Бялото Братство.

Тия души, които носят знанието, днес са сред нас. Те са в света и работят за неговото повдигане. Няма да ги видите на никое шумно място. Те носят силите на новата култура в себе си и ги изливат в умовете и сърцата на всички търсещи.

Важно е днес за хората да работят със Словото, с музиката, с Паневритмията, с методите за природен и правилен живот, които Учителя остави. По този начин се формира новият тип човек, който привлича от космичния свят по-висши организиращи и хармонизиращи енергии в живота на обществото, в цялостното битие на нашата планета.

„Сега от вас се иска да правите ред опити, да се калите, да изработите от себе си нови хора, нови типове. Как можете да създадете от себе си нови типове? Колкото по-идеен е живота на човека, толкова по-лесно той може да преустрои целия си организъм, както във физическо, тъй и в психическо отношение. Ако обикновеният човек се въодушевява от една обикновена идея, колко повече духовният човек, който служи на Бога, може да се въодушеви от своята велика идея! Тъй въодушевен, той всеки ден прибавя камък връх камък към Божествената ограда, към великото здание на Битието. Това значи да създаде човек от себе си нов тип.

Желая ви да бъдете нови типове, носители на новото учение.“ [41, с. 178]

Новото учение символизира душата - идеала на новия човек.

Необятно е новото учение, кой човек може да го обхване? То има да се изучава в своите дълбочини хиляди години.

Българите досега не са приели новото учение, не са го приложили, не са го дали на другите народи. Те подритват учението на Бога, както зидарите подритват краеъгълния камък. Обаче, като дойде Големият Майстор, Той ще сложи този камък на върха на Пирамидата.

„Сега в света се образува едно ядро от хора от всички нации - англичани, французи, германци, руси, американци, японци, китайци, българи, турци, сърби, черни, бели, които образуват една нова раса, един народ с нови схващания, различни от сегашните. Кой групира тези духове? Великият Божествен закон ги привлича, за да се опознаят и работят заедно. Питам: Българите могат ли да бъдат един контингент от такива хора? Могат. Ако българите не пратят там свои представители, ще слугуват. Онези народи, които изпратят свои представители, името им ще се запише в това велико царство, а онези, които не изпратят, името им ще се заличи. Писанието казва преди хиляди години: „Народи, които не служат на Бога, нямат никакво бъдеще“. [57, с. 305]

Сега идва време хората да се запалят от всички страни. Няма да остане място, което да не бъде разтърсено от огъня.

Който се зарадва на Божествения огън, превръща се на сладък плод. Който възнегодува срещу него, става на тор. И двете неща имат своето предназначение в живота. Дошло е време Божественото знание да запали света, да го оживи и спаси от вкочанение. Днес всички готови души запалват този огън, за да спасят човечеството.

И ние казваме: Братя, да направим онзи опит, който ще привлече пробудените души в едно - да ги пратим като лъчи в новото дете на светлината, което расте в утробата на майката. От тях Земята ще запламти, ще се освободи от робството на злото, ще се облече в празнична премяна, да покаже на своя Избраник отрочето.

„Аз сега ви приготовлявам. И ще дойде време и ще драсна една кибритена клечка да ви запаля. И като се запалите, и вече угасване няма. Само ако се запалите. Най-напред ще има охкане. И като почнете да ставате плод, то е готово вече.

Сега аз дойдох да науча хората да живеят по любовта. Няма друг път. Аз уча свободните. Моето учение е за свободните. Аз съм за свободата.

Сега иде шестата раса и народите не могат да влязат в нея, преди да ликвидират своята карма. И сега тези страдания са ликвидация на натрупаните карми, за да се приготвят за новия живот, който иде на Земята. Шестата раса ще приготви любовта“ [62]

Сега Учителя пита българите:

Можете ли да се заквасите с това учение, да заквасите и другите народи?

Той беше им казал още в началото да направят първата стъпка, да излязат от какавидите си, да станат нещо ново.

Новият човек трябва да бъде едно изявление фино, изразително, чрез което Словото да говори.

Като опитат Божественото учение, българите ще станат на живо Слово, жива Любов - където ходят по Земята, живота им да бъде образ на Великото.

„Желая Ви, всеки от вас да създаде от себе си нов тип. Българинът трябва да преобрази лицето си, да го направи красиво, изразително, да служи за образец на новия човек, на новия тип.“ [22, с. 156]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...