Jump to content

Recommended Posts

1. УЧИТЕЛЯТ

Мощното в света не е в голямото, не е в многото, но в съдържателното, в същественото. Бог не заема някакво пространство. Той е в една точка, но владее целия Всемир.

Мощното в света е, когато дойде в него една душа, която носи велика идея в себе си. Идеята е интимното, свещеното, божественото, непобедимата сила, която прави съществата мощни да вървят нагоре, да преодоляват всичко.

Душата на човека е богатството му - неговата градина с всякакви овошки и растения, а градинарят на тази градина е разумното, Духът, Бог.

Когато дойде един Учител в света, Той носи големи богатства от божествената градина. Той е посланик на Градинаря - Върховния Учител, който изпраща подаръци на своите деца в провинциите на Вселената.

Да намери човек Учителя, значи да влезе в живота, да разбере, че има душа, в която извира живота. Само в душата си той може да види Господа, т. е. своя Учител, разумния Господар на неговата градина. Тогава очите му се отварят да разбере космичния живот и тайните на Битието.

„Да видиш Господа, това значи да придобиеш велик вътрешен импулс. Човек е дошъл на Земята да познае и да види Бога. Това е идея, която се отнася както до отделния човек, така и за всички хора и народи. Народът е създаден за човека, а не човек за народа. Народът и цялото човечество са условия за развитието на човешката душа." [107, с. 153]

Когато дойде един Велик Учител на човечеството, неговото проявление е двояко. Външно той се проявява като отделно същество, като съвършено реализирана душа - Човешкия Син. В себе си, обаче, той носи Божия Дух, Бога. Той не изхожда от знанието на душата, но от знанието на Безграничното, което е знание на целия невидим, разумен свят. Да бъдеш единороден Божи Син, това е изявление на Божия Дух, който изхожда от непроявеното, незнайното. Такова същество идва на земята рядко. Неговото проявление се нарича Божествено Въплъщение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...