Jump to content

18. Цел на групата


Recommended Posts

18. Цел на групата

В тези статии се обяснява, как да бъде създадена група и това е необходимо за всички, които искат да вървят по пътя на Баал Сулам. Този път е предназначен за онези, които искат да се издигнат на нивото на човека и да не останат на нивото на животното.

За да разберем какво е това ниво „човек”, ще приведем тълкуването на нашите мъдреци на редове от „Коелет”: „Заключение – страхувай се от Твореца и изпълнявай Неговите указания, защото в това е целият човек”. Гмара пита: какво значи „целият човек”? Казал Раби Елазар: „Творецът е казал – целият свят е сътворен само за това”, т.е. целият свят е създаден само заради трепета пред Твореца.

Какво е трепет пред Твореца? Защо именно той е станал причина за създаването на света? Защото, от изказванията на нашите мъдреци, на нас ни е известно, че причина за създаването на света било желанието на Твореца да наслади своите творения, да им даде възможност да се почувстват щастливи. А тук, според думите на мъдреците излиза, че в трепета пред Него е целият човек.

В книгата „Матан Тора” е казано: „Причината, поради която творенията не получават цялото благо, приготвено за тях от Твореца, е различието в свойствата между Твореца и творенията. Творецът е даващият благо, творението е получаващото. Съществува правило, съгласно което, клоните носят в себе си основните черти на корените, от които произхождат. Тъй като наш главен корен се явява Творецът, а Той няма желание да получава, то човекът, когато е принуден да бъде получател, изпитва чувство на срам.

За да бъде поправено това, било необходимо да бъде създаден света.

Думата „олам” (свят) е сродна на думата „неелам” (да бъде скрит), тоест в нашия свят, благото, което било приготвено от Твореца, е скрито от нас. Защо било направено това? За да може човекът да усети трепет пред Твореца. Човекът трябва да се страхува да използва своите желания за получаване, тоест той трябва да се страхува да бъде егоист.

Това означава, че човек трябва да се въздържа от получаването на удоволствия, ако иска да получи това наслаждение само за себе си – той трябва да има сила за преодоляването на своята страст. Човекът е задължен да постигне състояние, когато той получава удоволствие не, заради себе си, а за да достави по този начин наслаждение на Твореца.

Да се бои от Твореца – това значи да се страхува да получи удоволствие заради собствената си изгода, а не, затова, за да Му достави с това удоволствие. Получаването заради користни цели, отдалечава човека от сливане с Твореца.

Затова, в онзи момент, в който човекът изпълнява някакво поправяне, той трябва да има в предвид, че това ще доведе до появяването в него на възвишени мисли, към това, че той ще поиска да достави удоволствие на Твореца, и именно по този начин, действително ще изпълни Неговите указания. В Талмуда е казано: „Поискал Творецът да пречисти стремящите се към Него, и затова им дал методиката на Кабала”.

Затова сме се събрали тук, за да създадем група, в която всеки от нас ще се стреми да достави удоволствие на Твореца. Но, за да постигнем това, ние сме задължени, първо да се научим да доставяме удоволствие, да отдаваме на човека, т.е. трябва да се научим да обичаме ближния. Само по пътя на потискане на своя егоизъм, можем да стигнем до изпълнението на този закон – за любовта към ближния.

Това означава, от една страна да нивелираме себе си по отношение на другите (на членовете на групата), а от друга страна, ние трябва да се гордеем с това, че Творецът ни е дал възможност да влезем в тази група, в която всички членове имат само една цел – да постигнат това, Шхина (присъствието на Твореца) да се намира сред тях.

И макар, че още не сме постигнали тази цел, ние имаме желание да го направим, а това е вече много важно. Въпреки, че сме още в началото на пътя, ние се надяваме, че ще стигнем до тази възвишена цел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...