Jump to content

Всемогъщото малко


Ани

Recommended Posts

ВСЕМОГЪЩОТО МАЛКО

Всяко нещо считаме за истински познато не само когато е уловено от нашите възприятия, но е изяснено вътре в самите нас.

Как тогава човек ще познае Бога, щом като никога не Го е видял така, както вижда света около себе си: слънцето, звездите, птиците и цветята.

Познаването на Бога е необикновено вътрешно просветление. Бог най-напред се разкрива на човека, когато той няма нищо друго, което да запълни мъчителната празнота в душата му. Той идва или като утеха след голяма скръб, или като изобличение след направена грешка, която е събудила съвестта, или пък като радост, която му е подарена от една усмивка или от едно малко трогателно добро.

Бог идва при човека, когато той нищо няма. Явява се при ръба на бездната и го повиква по име и с глас, дочут вътре в него. Тогава при първата повратна стъпка от гибелта към живота човешката душа го опознава.

И когато всичко това вече се случи, човек може да го познае и в природата. Ще почне да Го вижда в щедростта на слънцето, в шума на гората, в делата на добрите люде или капката роса, която разпилява в искрящи багри падналия върху нея слънчев лъч.

Ако че можем да познаем Бога в малките неща, в големите по-трудно бихме Го разкрили, защото големите грандиозни дела ни учудват, други пък ни плашат, но не пробуждат сърцето.

Щом опознаем Бога, ние ще изработим ново отношение към всичко. В ближния си ще видим себе си, а към малките беззащитни твари ще почувствуваме милост и воля за покровителство.

Щом опознаем Бога 8 себе си, ще почнем да следим своите постъпки. Заради направените грешки ще се явят страданията като неканени гости, защото твоят „Аз“, който е престанал да съди другите, става съдник на себе си.

Щом осъзнаем Бога в своята душа, ще проумеем бързо, че Той е Творец, и у нас ще бликне воля за творчество.

Стане ли великото пробуждане в душата на човека, той се превръща в музикален инструмент, готов да отрази хармонията на Всемира.

Тогава чак човекът се е родил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...