Jump to content

Съучастници в благата


Ани

Recommended Posts

СЪУЧАСТНИЦИ В БЛАГАТА

Мъдреците, светиите, пророците и учителите живеят с непрестанната добра воля и желание да ни направят съучастници на ония блага, които те са получили след дългия, труден и понякога мъчителен път на своето развитие. Тези духовни блага са осмислили отдавна техния живот, но в душите им не е настъпило равнодушието на човека, който има, а непрестанно трепти голямото желание да направят колкото се може повече съучастници на своята духовна радост и хармония.

Чудодейната сила, която те приемат при благодатния извор на „живата вода“, ги прави по-щастливи и по-доволни, ако те могат да заведат там и други жадни души. Те знаят и никога не забравят, че полученото благодатно състояние, до което са достигнали, е възможно и за всяка душа и затова правят всичко да го предадат на другите. Духовното усъвършенствуване не води до леност и самодоволство, а до непрестанно изявяване на безкористна и действена любов.

Съществува закон и лозунг във вечния процес на развитието, който гласи, че всеки трябва да се стреми да стане съучастник в Божествените блага.

Някои твърде строго изявени индивидуалисти твърдят, че над всичко трябва да стои личното усъвършенствуване. Това е свещена истина. Никой посветен в Божествената наука няма да го отрече или омаловажи, но заедно с постигнатото в стръмния път на ученика не бива да се забравят и тези, които са край него. Личното усъвършенствуване не е егоизъм, а братско съучастие в развитието на ближния на когото не със сила и внушение, а с чиста обич ще дадем това, което имаме, като посочваме истинския и изпитан собствен път.

От това следва да се направи извод кога човек обича някого. Отговорът е, че истинският белег на любовта е да направим всичко възможно, за да споделим благата, които сме придобили със своя ближен.

Ако човек смогне да направи това, което е равносилно на един подвиг, той участвува в развитието на цялото човечество. На пръв поглед то звучи невероятно, но съдържа самата истина. Този, който види твоята безкористна любов, непременно ще се въодушеви и ще направи същото. По такъв начин твоят импулс става начало на една „верижна реакция“, която в много по-кратко време обхваща възможно най-голям обсег, далеч по-голям и по-вероятен, отколкото един взрив на недоволство, в хаоса на който се раждат неподозирани случаи на лична вражда.

Улисани в своето катадневно битие, ние не сме в състояние да проверим това, но изминалите столетия и дори хилядолетия ни дават ясен урок.

Ако бихме имали възможност да анализираме не външния ефект на християнството, в който не личат винаги същинските ценности на словото, а от друга страна, ако бихме могли да проследим пътя на една привидно малка, но благородна и чиста от корист постъпка, с други думи, едно привидно малко добро, бихме се изненадали колко повече са хората, които приеха Христовото учение по пътя на малките добродетели, в сравнение с тези, които се въодушевяваха от външната тържественост на ритуала.

От две хилядолетия Духът на Исуса Христа се старае да направи хората съучастници в благото, в което Той живее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...