Jump to content

Вътрешният учител


Ани

Recommended Posts

ВЪТРЕШНИЯТ УЧИТЕЛ

На Земята между хората има хиляди и хиляди учители. Има учители на малките деца, които извършват високоблагородна задача, като им разкриват тайната на писмото и четенето, има учители за младите и други - за възрастните люде, има духовни учители и наставници, но най-ценен от всички е учителят, когото човек открива у себе си.

От голямо значение е да се проумее същината на този проблем. Какво значи да станеш учител на себе си?

Ние получаваме непрекъснато нови информации за света, сред който живеем. Някои от тях правят, а други не правят особено впечатление. Тези, от които се впечатляваме, са от категорията на проблемите, които ни занимават и дори вълнуват. Те оставят по-продължителна и по-дълбока следа в нашето съзнание. Към тях у нас има повече свободни валенции. Ние почваме да размишляваме по тях и в това размишление ние се „самонаучаваме“ за много неща, които не бихме смогнали да проумеем, ако ни бяха казани отвън някак бегло и инцидентно.

Всеки от нас запомня между учителите си един, който му е направил най-силно впечатление и който го е спечелил. Този външен учител е отражение, репродукция или физически двойник на един вътрешен учител, който дълго и настойчиво ни занимава с даден проблем. В харесването, във впечатляването и задържането образа на един учител играе особена роля принципът на резонанса. Приело е, откликнало е нещо у нас на онова, което ни е донесъл външният учител. Следователно в един потенциален начин ние сме имали идеите на този учител у нас и преди да сме го срещнали.

Кои познаха Христа? - Които го имаха в себе си.

Мъдрият казва: Не можете да познаете Бога, ако не Го познаете в себе си.

Известно е, че издигнатите люде, знаменитите творци, които са оставили белег в аналите на човешката история, са били от тия, които са били учители на себе си. Те са така наречените „мислители“. Това е така, защото не всеки човек, който мисли, е „мислител“.

Обикновено мъдро мислещите люде не се занимават с живота и постъпките на другите. Те винаги имат свои проблеми, свои задачи и свое лично усъвършенстване. С други думи, всички духовно издигнати човеци са намерили своя учител вътре в себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...