Jump to content

Пред свещената врата


Ани

Recommended Posts

ПРЕД СВЕЩЕНАТА ВРАТА

Човечеството е достигнало пред прага на една нова епоха. Цял свят чака зад тежките ковани порти, които са още затворени, но мнозина и през тях дочуват чудесните и наситени с надежди мелодии на бъдното време.

Мъдрите казват, че лозунгът на идващите дни - чисти и лъчезарни - е тихата изповед на великия новороден слуга, който е взел мотиката, за да изкопае и подреди Бащиното лозе, и в това всеотдайно и мъдро служене ще забрави стария тревожен и безсмислен въпрос: „Къде е Господ?“

Дори ще сведе засрамени очи той, когато види сияйното кобалтово небе, потоците на изливащия се дар върху Земята и необозримата красота на света, която не е друго освен Неговата мисъл, въплътена в красота и хармония.

Не задавайте вече този въпрос, защото Той ви говори с тихите думи на вашите приятели, чрез людете, които срещате из вашия друм, говори ви със скръбно-огорчената съвест, когато грешите, и неизказаното мълчаливо блаженство в часа, когато сте направили да се усмихне едно натъжено лице.

Не задавайте този въпрос, защото кой друг допуска страданието да гложди и плътта, и душата, когато правите погрешна стъпка? Кой е по-мъдър от Този, който ви учи да режете с острието на собствената си мисъл - по-твърдо от диамант - гладкото стъкло на вашето измамно блаженство?

Не питайте къде е Той, когото вие обичате, без сами да знаете защо го обичате във ведрината на деня, в звездното небе на нощта, в летежа на птиците, които не оставят диря във въздушния океан. Обичате го, защото Той не би наставлява като оня възпитател, от когото се боите, а ви е оставил свободни да проумеете що е справедливост, добро и истина.

Човечеството стои пред вратата на новата епоха. Великите събития, които ще настъпят, няма да ни посетят с гръмовни думи. Земята пак така тихо и без видим знак ще се плъзга в очертания й път. Съзвездията и молитвите ще изпълват нощите като преди - едните с драгоценния си здрач, а другите - с нечутия си шепот.

Животът ще стане друг. Сега той е живот със затворени прозорци и завеси. Тогава ще паднат гъстите покривки, тежките и мрачни криле на прозорците ще се разтворят и пред очите на човека, получил своята свобода не с окървавен и размахан меч, а кротко - вътре в себе си, ще блесне вечно търсената и неразкрита тайна, която се нарича истина.

Великите дела не ще бъдат означени с името на този или онзи, защото „великото дело“ ще бъде всеки живот и всяко земно битие. Всички заедно ще се възкачваме по стръмнината, към белия връх на Великата планина - Живот.

Човечеството чака изнурено да се отворят тежките врати към една нова епоха, в която свободата идва като топлината от слънчевия светлинен поток, без да е пролята нито капка кръв, нито да е прозвучала с гняв нито една-едничка хула.

Съществуванието ни ще бъде смислено, а пътят ни - свещен.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...