Jump to content

Идеалът на духовния човек


Ани

Recommended Posts

ИДЕАЛЪТ НА ДУХОВНИЯ ЧОВЕК

Много често ще чуете хората да се хвалят, че имат в живота си свой идеал. Добре е това, но идеалът, какъвто и да е, не трябва да остане само лозунг, форма или гордост, а изисква служене.

Ако непрестанно говорим за своята любов към отечеството си, ако размахваме тоя патриотизъм, за да печелим позиции пред народа и да станем големци, а не правим нищо за този народ, ние ставаме неубедителни и понижаваме в очите и съзнанието на хората същността на родолюбието като идеал.

Ако имаш дръзкия идеал да направиш щастливо цялото човечество, помисли дали това, което ще направи теб щастлив, е същото, което ще ощастливи твоя съсед. Ако щастията са различни, остави настрана човечеството и помогни на съседа си да стане щастлив, тъй като и той е част от човечеството.

Не би стигнала хартията на цялата земя, ако би трябвало да изброим всички видове щастия. Да дойдем сега до щастието на този, който има за идеал духовното си съвършенство. За да се постигне този идеал, потребни са три неща: на първо място да осветяваме името Божие в себе си. Това значи Бог да бъде една светиня в душата ни, която да пазим в нейното лъчезарно сияние и да не допускаме до нея нищо от пошлото и скверното на катадневния живот. На второ място да търсим царството Божие и неговата правда. Какво значат тези думи? Това ще рече, да знаем, че в света съществува един Божествен порядък, който поддържа живота в природата, живота на хората и закона за равенството пред Бога. Това още значи, че никой не бива да нарушава Божествения порядък, защото страданията произтичат от това нарушение. Затова се казва да не се нарушава първият и най-лесно разбираем закон от човека - правдата. Казано е, че правдата е една от най-лесно изявените съставки на любовта, тъй като в любовта се съдържат всички добродетели. Ненарушената правда поддържа равновесието на личния, на обществения и на общочовешкия живот. Третото правило е изпълнение на Божията воля, което е равнозначно да служим на истината.

И първото, и второто, и третото правило се считат изпълнени, ако човек приеме и напълно заживее в любовта, тъй като в любовта се съдържа всичко за идеала на духовния живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...