Jump to content

Културата на здравите люде


Ани

Recommended Posts

КУЛТУРАТА НА ЗДРАВИТЕ ЛЮДЕ

Когато духовният човек желае да бъде активен, което ще рече да има не само съзерцателна и себеизграждаща дейност, а да прояви любовта си към близките с участие в техните грижи, страдания и неволи, той трябва да бъде здрав.

Здравето в най-широк смисъл на думата е крайно необходимо условие за изява на действената любов. Не че тези, които страдат от нарушено здравословно състояние, не са духовни люде или ученици, но те не могат да бъдат така полезни за другите, колкото здравите. Като се знае това, на людете, които са тръгнали в духовния път, се налага да пазят своето здраве с всички ония средства, които се препоръчват от учителите през всички векове.

Според Учителя на Бялото Братство здрав човек е онзи, на когото мислите, чувствата и постъпките са нормални.

Светли оптимистични мисли, пълни с чисти доброжелателни намерения към ближните. След това благородни чувства на обич, признателност, благодарност и радост за успеха на всичките люде и постъпки, наситени с великодушие и безкористие.

Това са основните неща, които крепят духовния и душевен живот, а знае се, че духовният живот крепи и дава облик на физическото състояние.

Когато човек не живее разумно и рязко се отклонява от посочените по-горе изисквания, той отправя към физическото си тяло дисхармонични мисловни и емоционални потоци и развращава клетките - градивните елементи на тялото. Тогава се появяват различните болести, които по обратно действие лишават човека от възможността да живее правилен духовен живот.

Ще бъде излишно и дори банално да се изброяват нарушенията на духовното и физическото битие, тъй като те в наше време са много и всеки ги познава.

Бъдещата култура на човечеството ще бъде не само култура на съвършен духовен живот, но и култура на здравите хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...