Jump to content

Цигулката


Ани

Recommended Posts

ЦИГУЛКАТА

Да се изведе една прелестна мелодия от цигулката, е като да покажеш Божественото у човека. Разбира се, че сръчността и качествата на тона зависят от човека, който свири, и неговото умение. Щастие е да срещне човек истински цигулар.

Мъдрият веднъж каза: „Аз дойдох да наглася цигулката на моя ученик, ще му подам лъка ,ще се отдалеча и ще кажа:

Всичко е вече хубаво и готово. Сега свири и аз ще те слушам.“

Да свириш, е все едно да любиш. А да любиш, в тебе трябва да звучи свещената дума Бог. Който няма Бог, не може да люби, не може и да свири.

Има два вида истина: едната съгражда, а другата руши. Когато доловим, че идва такава истина, която руши, ние я задържаме. Преставаме да свирим.

Чуем ли изтръгнатите възторжени тонове на истинския цигулар, ние си представяме, че чуваме свещените думи на Мъдрия, който казва:

„Бог е любов, която е над всяко живо същество.

Бог е тайна, която е над всяка наука.

Бог е приношение, което е над всяка справедливост.

Бог е промисъл, превъзхождащ всеки разум.

Бог е съвършенство, което надминава всяко понятие.“

Всяка възвишена мисъл, която прониква в твоя ум, всяко благородно чувство, което прониква в твоето сърце, това е Духът на Христос - някаква вълшебна музика в тебе, това е импулс, това не си ти. Дяволско е да мислиш, че ти го правиш.

Когато съдбата те удостои с щастието да се срещнеш с Учител, ти ставаш друг човек. В теб непременно звучи като говор на вълшебна цигулка мелодията на Неговите думи, в които има бодро сияние и утеха.

Идват моменти, когато някакъв чужд и тревожен глас те пита: „Какво ще стане с ученика, когато Учителя замине за отвъдния свят?“

Неоснователен е този страх. Учителя е като опитен капитан, който никога не спира кораба насред морето. Щом е тръгнал на път, той благополучно ще изведе пътниците на определеното пристанище. Когато Учителя замине, учениците му се намират в същото положение, в каквото са били при него. Истинският Учител е внесъл светлина в умовете на учениците си, благодарение на която и без неговото външно присъствие те продължават да се учат. „Деца на изкуството - казва той, - ако сте музиканти, скулптори, стенописци или поети, дайте път на Божественото във вас. За каквото и да сте родени на тази земя, давайте път на Божественото. Ще настанат дни, при които във възпитанието на децата музиката ще бъде един от най-модерните методи за постигане на най-благородната задача. Ще стане ясно, че този, който не пее поне за себе си, не може да възпитава.

Учители, родители, приятели и всички разумни люде, свикнете с мисълта, че музиката е не само едно от изкуствата, но тя е необходима така, както въздухът е необходим за живота. Не само това, но хората на бъдещото човечество ще имат дарбата да чуват как пеят цветята, горите, скалите, водата. Творецът създаде човека за музика. „Пейте и възпявайте Господа в сърцата си!“

Всеки човек трябва да мисли и да пее. Така е той създаден от Твореца.

От езотерическо гледище музиката зависи от духовното тяло на човека. Ако един музикант прекара двойника на духовното си тяло през инструмента, на който музицира, или в гърлото си, ако е певец, тогава ще се получи свирене или пеене, което ще носи в себе си нещо необикновено. Затова Мъдрият препоръчваше на учениците си да пеят песента Махар Бену три пъти. Веднъж за ума, веднъж за сърцето, веднъж за здравето на тялото. Да пеят обаче с любов.

За всички неща в науката и духовния живот съществува съответствие. Както в звука има сила, височина и тембър, така и в думите при нашия говор трябва да има светлина, топлина и сила. Това са истинските качества на тона. Те са качествата на нашия говор.

Колко е велико и красиво всичко да се върши музикално. Мислите, чувствата и думите да бъдат музикални. Музиката е, която създава най-добрата връзка между ума, сърцето и волята.

И езикът на природата е музика.

Пеенето е признак на правилно мислене. То е здравословно състояние на всекиго.

Станете една от най-хубавите и звучни цигулки.

Казано е: „Пейте и възхвалявайте Господа!“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...